Acasă Actualitate Ioan Mudure, adjunctul Poliţiei de Frontieră Timiş, nu îşi apreciază angajaţii merituoşi

Ioan Mudure, adjunctul Poliţiei de Frontieră Timiş, nu îşi apreciază angajaţii merituoşi

DISTRIBUIȚI

În ultimile două săptămâni, mai exact din momentul arestărilor de la Vama Moraviţa din judeţul Timiş, toţi oamenii legii sunt băgaţi în aceeaşi oală şi catalogaţi drept şpăgari de mai mulţi bloggeri de la noi din oraş. Ţinem să precizăm că nu fraternizăm cu cei care au luat şpăgi la greu în această vama. Însă cum spuneam şi în  articolele anterioare, trebuie făcută o delimitare clară între cei care au ciupit 10 euro şi între cei care şi-au făcut vile, se plimbă în maşini luxoase şi nu sunt deranjaţi de nimeni. Este ruşios pentru organele care au anchetat acest caz, timp de aproximativ 4 luni, iar la finalul anchetei au reuşit să dovedească poliţişti de frontieră care luau şpagă 10-20 de euro şi un litru de ulei. De fapt, la Moraviţa se încasau banai din şpăgi la greu, numai că aceste şpăgi nu ajungeau niciodată la simplii poliţişti de frontieră, ci mergeau mult mai sus. Cu toate acestea, majoritatea celor care au fost săltaţi de DNA au fost simpli poliţişti de frontieră.

Neapreciaţi de şefi în timp ce îşi făceau treaba cu profesionalism

În anul 2010, Oliver Chevereşanu, Valentin Biliuz şi Ciprian Mateş, trei poliţişti de frontieră de la Moraviţa, au reuşit să prindă un urmărit general şi să deăpisteze un BMW X6 şi un cap de tir, toate furate. Agenţii de poliţie au reuşit acest lucru după ce au verificat minuţios documentele celor care treceau prin frontiera Stamora Moraviţa. Ei bine, aceşti poliţişti nici măcar nu au primit un telefon sau o felicitare de mulţumire din partea şefilor. Cât despre recompense financiare, nici măcar nu mai vorbim. Aceşti oameni care au contribuit la prinderea unui urmărit general şi la recuperarea a două autoturisme furate au fost reţinuţi de anchetatori pentru că luau şpăgi de câţiva euro.

Audi A 6 – recuperat de un poliţist de frontieră neanchetat de DNA

Unul dintre puţinii poliţişti de frontieră de la Vama Moraviţa care a scăpat fără să fie anchetat de DNA a recuperat, la finele anului trecut, un autoturism Audi A6, în valoare de aproape 30.000 de euro. Cu toate acestea, nici măcar acest agent conştiincios nu a fost recompensat de superiori. Autoturismul respectiv fusese furat din Italia, în anul 2008 şi revândut la Arad, unui individ din Moraviţa. Acest om a reuşit să treacă vama dinspre România spre Serbia fără ca autoturismul să apară ca fiind furat. Abia la intrarea în ţară, autoturismul a fost identificat şi reţinut de un poliţist de frontieră conştiincios. Ştiţi ce s-a întâmplat după această captură? Absolut nimic: omul nu a primit nici felicitări, nici recompense financiare.

„De ce să îi premiez, pentru că au accesat un program de date?”

Ioan Mudure, adjunctul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş, spune că aceşti poliţişti nu trebuie recompensaţi, pentru că şi-au făcut treaba. „Era treaba lor să verifice maşinile care intrau şi ieşeau din ţară, iar aceste lucruri sunt scrise şi în fişa postului.  Pentru ce să îl felicit, că are un program informatic care îţi arată dacă maşina este furată? Dacă aceşti poliţişti ar fi prins două tiruri cu ţigări, din informaţile lor, atunci chiar aş fi încercat să le acord prime”, spune Ioan Mudure. Adjunctul IJPF Timiş a vrut să demonstreze că se pricepe şi la presă. Întrebat cum sunt recompensaţi poliţiştii care recuperează maşini furate, Mudure a răspuns într-un mod neaşteptat: „Domnul Mărăscu, am citit toate articolele dumneavoastră şi să ştiţi că nu le apreciez”. La final, mai trebuie menţionat că poliţiştii care şi-au făcut treaba cu profesionalism nu se aştepatau la recopense materiale. Cu toate acestea, aşteptau o apreciere din partea superiorilor. Lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi.

Comentarii

comentarii