Acasă Actualitate Ioan Selejan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, personalitatea zile la Agerpres

Ioan Selejan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, personalitatea zile la Agerpres

DISTRIBUIȚI

Arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului Ioan Selejan a fost prezentat, în data de 24 iunie, la rubrica ”O personalitate pe zi” de Agenția națională de presă Agerpres

Ioan Selejan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, s-a născut la 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Pietrani, iar gimnaziul l-a urmat în localitatea Pocola, judeţul Bihor. A absolvit liceul “Constantin Brâncuşi” din Oradea, promoţia 1971 şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976.

După patru ani de la finalizarea studiilor universitare, în anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj.

În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana.

Între anii 1990-1994 a fost rânduit stareţ al Mănăstirii Lainici de mitropolitul Olteniei Nestor Vornicescu, încredinţându-i-se păstorirea sufletească a fraţilor şi călugărilor din mănăstire, potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Banatului (http://mitropolia-banatului.ro).

În perioada 1980-1994 a restaurat mai multe biserici şi mănăstiri (Tismana, Polovraci, Bucovăţ, Lainici, Crasna), iar cât a fost stareţ la Mânăstirea Lainici, a zidit o nouă biserică, monumentală, în incinta mănăstirii, şi un corp de chilii.

În perioada 1991-1994 a urmat în paralel două studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice, şi altul în Egiptologie şi Orientalistică.

A fost hirotesit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, în anul 1994.

În şedinţa din 11 ianuarie 1994, Adunarea Naţională Bisericească a hotărât înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, ca un act de dreptate faţă de cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru credinţă şi românitate, cu înţeleaptă chibzuinţă asupra împrejurărilor prezente şi viitoare ale existenţei dreptcredincioşilor ortodocşi din judeţele Harghita şi Covasna, potrivit sursei citate.

La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales ca întâistătător al nou înfiinţatei Episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, pe Ioan Selejan, superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan.

A fost hirotonit ca arhiereu la 20 iulie 1994, la Mănăstirea “Sfântul Prooroc Ilie ” din Topliţa, judeţul Harghita, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea.

La 25 septembrie 1994, a avut loc la Miercurea-Ciuc, în catedrala “Sfântul Nicolae” instalarea primului episcop al Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan.

Episcopul Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejean, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop, pentru activitatea ierarhică pilduitoare şi slujire chiriahală deosebită şi îndelungată a Bisericii, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit sub preşedinţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în 2009.

La 16 decembrie 2014, a fost ales de către Sfântul Sinod în slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. A fost întronizat la 28 decembrie 2014, în catedrala mitropolitană din Timişoara, de către patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi mai mulţi membri ai Sfântului Sinod.

Este preşedinte al comitetului de redacţie al revistei mitropolitane Altarul Banatului (2015); coordonator al Almanahului bisericesc Calendarul Arhiepiscopiei Timişoarei (2015); fondator al revistei catehetice Lumina Vieţii, Timişoara, 2018.

Fondator al mai multor instituţii: Muzeul “Carpaţii Răsăriteni”, Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna (1998); Centrul Cultural “Miron Cristea”, Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita (2001); Editura Grai Românesc a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei (2001); filiala Muzeului “Oltului şi Mureşului Superior” din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita (2001); înfiinţarea la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Topliţa, judeţul Harghita, a unei clase de Teologie-Filologie, cu o programă de studiu specială, axată pe studiu teologic (2001); Liceul Teologic Ortodox Sfântul Antim Ivireanul din Timişoara (2018).

Pentru “slujirea cu cinste, evlavie şi dragoste de oameni a Cuvântului lui Dumnezeu”, la 1 Decembrie 2001, cu ocazia Zilei Naţionale a României, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în gradul de Comandor.

Este preşedinte de onoare al Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita; preşedinte de onoare al Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna.

La 28 mai 2007, a primit Crucea Şaguniană, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Ardealului, pentru lucrarea pastoral-misionară, culturală şi filantropică de care se bucură credincioşii ortodocşi din judeţele Covasna şi Harghita, distincţie ce i-a fost acordată de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu. Sursa: AGERPRES

Comentarii

comentarii