Acasă Actualitate Iohannis, la comemorarea a 30 de ani de la Revoluție, condamnă autorii...

Iohannis, la comemorarea a 30 de ani de la Revoluție, condamnă autorii violențelor de atunci: „Cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”

DISTRIBUIȚI

Pe 16 decembrie 2019, cu ocazia comemorării a 30 de ani de la primele manifestări ale Revoluției din 1989, președintele României, Klaus Iohannis, a venit la Timișoara, pentru a aduce un omagiu victimelor de atunci.

Programul vizitei sale a început cu depunerea unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor, președintele repetând gestul și în fața Catedralei Mitropolitane. Pe scările catedralei, iar mai apoi și în Piața Victoriei, Iohannis a aprins două „candele ale nemuririi”, în prezența Mitropolitului Ioan al Banatului, nu înainte de a asista la slujba de comemorare a victimelor.

La finalul scurtei ceremonii religioase și după alte cuvinte de glorie la adresa celor care au murit în decembrie 1989, într-un moment tipic, mitropolitul i-a pus, mai în glumă, mai în serios, o întrebare administrativă președintelui: „Dumneavoastră dați decrete numai la Cotroceni sau puteți oriunde?”. La aceasta, Iohannis a răspuns scurt: „Președintele decreatează de acolo unde este”.

Mai apoi, mitropolitul a explicat rolul acestei întrebări, formulând o rugăminte la adresa președintelui pentru ca încă o zi, neapărat din Decembrie, să fie dedicată oficial eroilor din decembrie 1989, care „ne-au trezit conștiința”. „Să ne rugăm lui Dumnezeu ca noile ideologii care se mișcă și în spațiul românesc să nu ne fure conștiința noastră românească și creștinească”, a încheiat acesta.

După încheierea slujbei, președintele a fost condus la Opera Națională. Aici, atât șeful statului, cât și primarul Nicolae Robu au ținut câte un discurs, referitor la evenimentele din urmă cu 30 de ani. Primul a fost Robu. Cu un discurs nu cu mult schimbat față de cele susținute la Gala Libertate 89, sâmbătă seara, și la Ședința Festivă a Cosiliului Local Timișoara, cu câteva ore înainte.

Astfel, Robu a reamintit că Timișoara este al treilea oraș al României, ca populație, dar primul, în afara Bucureștiului, din punct de vedere economic. Primarul nu s-a putut abține din a reaminti de cele patru miliarde de euro în investiții, din județul Timiș, care fac din orașul său al doilea motor economic al țării, la distanță de următorul, care de abia ajunge la jumătate din sumă. Robu a încheiat din lăudat Timișoara, „am mai avea cu ce, dar știm că nu e frumos peste o anumită limită”.

Adresându-se președintelui, Robu a spus, poate uitând ocazia și atribuțiile funcției lui Iohannis: „Patru din cinci timișoreni v-au votat la recentele alegeri prezidențiale. Avem încrede totală în dumneavoastră. […] Pentru tot vă mulțumim și vă suntem alături. Contați pe noi și să nu uitați că și noi, la rându-ne, contăm pe dumneavoastră. Avem nevoie să ne fiți alături. Prea mult, iată, 30 de ani, am cam fost singuri”.

Venind și rândul președintelui de a-și susține alocuțiunea, acesta a început amintind că „Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, comunismul a fost învins pentru prima dată. Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, a fost pusă borna libertății”, menționând, mai apoi și sângele vărsat pentru obținerea, în totalitate, a acesteia.

„Uniți de o singură dorință, timișorenii au avut curajul de a porni lupta pentru eliberarea neamului nostru. Curaj izvorât din nevoia de demnitate a unui popor ținut captiv în bezna totalitară de către un regim comunist antiromânesc, ilegitim și criminal. […] Sloganul care răsuna pe străzile orașului de pe Bega, «Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!», a mobilizat sute de timișoreni, și mai apoi, a funcționat ca strigăt de chemare la luptă a tuturor românilor împotriva tiraniei”, a mai spus acesta.

Iohannis a lăudat, mai apoi, drumul către valorile democratice ale civilizației euro-atlantice, care ne definesc astăzi ca națiune. Aceste valori, în opinia președintelui nu pot fi separate de momentul decembrie 1989 și de cei care au luat parte la acțiune în acea perioadă. Pentru aceștia, Iohannis încă așteaptă dreptate.

„Dreptatea înseamnă aflarea vinovaților și pedepsirea celor care au curmat vieți, celor responsabili de represiunea dezlănțuită împotriva revoluționarilor. Responsabili pentru crime. Responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor. Responsabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve și părinți care nu au încetat niciodată să plângă. […] La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”, a explicat președintele.

Iohannis a mai condamnat și alte opinii din sfera publică: „A spune azi că în România lui 1989 nu a existat o revoluție anticomunistă este un act rușinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”.

În ceea ce-i privește pe cei care s-au revoltat acum 30 de ani, președintele a adăugat: „Cum se așteptau oare ei să arate România liberă și democratică?[…] Fără doar și poate, ei au visat ca țara lor să fie între statele mândre și puternice ale NATO și ale Uniunii Europene. Și au sperat, poate, ca idealurile, valorile și principiile care au constituit nucleul Revoluției să fie asumate, apărate și transmise următoarelor generații”.

În continuarea discursului său, Iohannis a mai ridicat două probleme: „Avem în continuare o mare responsabilitate față de tinerii noștri să construim țara în care să-și găsească locul, în care să-și împlinească aspirațiile și pe care să nu-și dorească să o părăsească vreodată. Avem, în același timp, datoria față de cei care trăiesc în diaspora să le fim aproape, pentru că nu există distanță, oricât de mare, care să distrugă vreodată ceea ce împărtășim cu toții – năzuința noastră pentru ca România să continue să progreseze!”

Momentul președintelui s-a închiat cu citarea unor cuvinte ale Corinei Untilă, unul dintre tinerii care au luat parte la Revoluția de la Timișoara, pe când avea doar 18 ani, dar care s-a stins cu aproximativ o lună în urmă:

”[În Decembrie 1989] am câștigat libertate, o nouă identitate ca popor, demnitate şi patriotism. Văd toate acestea la noua generație, generația «Facebook», şi mă bucură faptul că ei duc mai departe idealurile Revoluției Române din Decembrie 1989”.

Comentarii

comentarii