Acasă Actualitate Ion Țiriac, interesat domeniul și palatul Mocioni-Teleki din satul Căpâlnaș

Ion Țiriac, interesat domeniul și palatul Mocioni-Teleki din satul Căpâlnaș

DISTRIBUIȚI

Ion Țiriac, care are o avere estimată la 2.1 miliarde de dolari, a pus ochii pe Castelul Mocioni – Teleki din Căpâlnaş din județul Arad. Domeniul și palatul a fost scos la vânzare încă din 2019, proprietarii cerând nu mai puțin de 1,1 milioane de euro. Se pare Țiriac ar fi dispus să cumpere moșia, mai ales că prețul a mai scăzut, susțin cei de la Glasul Aradului.

„Sperăm să vină un investitor, că am înțeles că vrea Țiriac și am înțeles că au mai scăzut prețul. Aici este un parc dendrologic, cu specii rare și se pot face multe. Și clădirea nu a fost lăsată în paragină, pentru că ea a fost întreținută,” a declarat primarul comunei Birchiș, Ioan Guțu, pentru sursa citată.

Construit între anii 1876 și 1879 de familia Mocioni, de origine aromână, castelul este înconjurat de un vast domeniu de 80 de hectare, care include păduri, fânețe și teren arabil. Clădirea a servit drept reședință a familiei Mocioni-Teleki până în 1947, când a fost confiscată de stat în urma instaurării regimului comunist.

Istoria castelului este marcată de evenimente dramatice și legende. A fost locuit de Therezia Mocioni și de fiica sa, Ecaterina, care s-a căsătorit cu contele Eugen Jeno Teleki. Cei doi au avut doi copii, însă fetița, Mady, a murit la vârsta de trei ani într-un accident tragic, fiind înmormântată în parcul castelului. În 1947, contele Teleki a decedat, fiind și el înmormântat în același parc. Ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, a trăit în sărăcie și a devenit o figură tragică în amintirile sătenilor.

În 2007, castelul a fost revendicat și obținut de Dan Crăciun Oprescu, nepotul nelegitim al lui Jeno Teleki. De atunci, proprietarii au închiriat domeniul, dar în 2019, domeniul a fost scos la vânzare.

Sursa foto: wikipedia

Comentarii

comentarii