Acasă Eveniment Ionel Popescu – cel mai polivalent popă din Banat

Ionel Popescu – cel mai polivalent popă din Banat

3188
DISTRIBUIȚI

Cumul de funcţii şi nepotisme la cel mai înalt nivel, în Mitropolia Banatului

Arhiepiscopia Timişoarei este zguduită de un nou scandal. Una dintre cele mai înalte feţe bisericeşti din Banat, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, preotul Ionel Popescu, sfidează toate legile din România. Ionel Popescu are cel puţin două norme întregi: vicar administrativ şi preot paroh la Iosefin. Părintele Popescu a vrut, însă, mai mult. Acesta ocupă şi postul vacant, pe hârtie, de consilier administrativ-bisericesc în Arhiepiscopia Timişoarei. Când se plictiseşte de funcţiile deţinute la Timişoara, Ionel Popescu îşi rotunjeşte bugetul făcând pe ghidul tursitic în Ţara Sfântă.

Cumetrie – cuvântul de ordine la Iosefin

Numai de bani nu duce lipsă parohul din Iosefin. Ionel Popescu câştigă şi 1.000 de lei, spor de doctorat. Asta cu toate că legea nu mai obligă instituţiile la plata doctoratului. Surse de la cel mai înalt nivel din Mitropolia Banatului au dezvăluit pentru ZIUA de Vest că vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei se ţine şi de nepotisme şi numiri clientelare de preoţi. La Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Iosefin, unde acesta este paroh, a reuşit să-şi aducă în preajmă doi fini: preotul Florin Carebia şi preotul Eugen Babescu. Tot aici este angajată şi soţia lui Ionel Popescu. De numele lui Popescu se leagă nenumărate numiri clientelare de preoţi, spun sursele noastre. Nepotul lui Ionel Popescu, preotul Florentin Jura, licentiat cu nota 7 la Sibiu, este pus paroh la Biserica din Calea Martirilor, în locul profesorului doctor în teologie Vasile Itineanţu. Un alt presupus nepot al lui Popescu, Voinea Ijeconi, este numit paroh la biserica din zona Soarelui, în locul preotului Constantin Pavel. Toate numirile au fost făcute pe relaţia Paisie Lugojanul – Ionel Popescu.

Ascensiune ciudată…

Ascensiunea lui Ionel Popescu este cel puţin curioasă. În 2001, devine, în condiţii dubioase, paroh la Iosefin. Doi ani mai târziu, acesta ajunge vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, preluând şi funcţia vacantă de consilier administrativ şi bisericesc în Arhiepiscopie. Asta pentru a avea controlul absolut asupra numirii de preoţi în Arhiepiscopia Timişoarei. În cazul său, mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Nicolae Corneanu, a făcut o concesie nemaiîntâlnită. Până atunci, consilierii bisericeşti cu normă întreagă aveau doar un sfert de normă ca preot. Popescu a reuşit să dea cu toate cutumele de pământ. El a montat un grup de enoriaşi, care s-au dus cu jalba în proţap la Înaltpreasfinţitul Nicolae. L-au rugat cu lacrimi în ochi ca părintele Popescu să rămână cu normă întreagă şi la biserica din Iosefin. Mitropolitul a acceptat fără să ştie că peste doar opt ani Ionel Popescu va fi pionul central într-un complot mişelesc împotriva Înaltpreasfinţitului.

Pionul otrăvit…

Surse din Mitropolia Banatului susţin că preotul Ionel Popescu şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul ar fi conceput o scrisoare mincinoasă înaintată Sfântului Sinod. Aceştia cereau celui mai înalt for din Biserica Ortodoxă Română să-l decadă din drepturi pe mitropolitul Banatului, invocând probleme mentale, total aberante. În ciuda tuturor încercărilor, preotul Ionel Popescu nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzelor ce i se aduc. Cu aproape un an în urmă, Ionel Popescu ne-a răspuns, însă, scurt şi sec acuzelor ce priveau cumulul de funcţii. „În cazul meu, nu e vorba de cumul de funcţii, sunt vicar şi preot, nu sunt consilier bisericesc”, spunea Ionel Popescu.

 

Comentarii

comentarii