Acasă Politica Iosif Matula susţine Agenda pentru noi competenţe şi locuri de muncă

Iosif Matula susţine Agenda pentru noi competenţe şi locuri de muncă

369
DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Iosif Matula, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a fost raportor din partea Grupului Partidului Popular European pentru proiectul de aviz referitor la agenda pentru noi competenţe şi locuri de muncă. Raportul a fost aprobat în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei REGI. Una dintre provocările majore cu care se confruntă Uniunea Europenă o reprezintă lipsa locurilor de muncă. În prezent în Uniunea Europeană sunt circa 23 de milioane de şomeri. Europarlamentarul arădean consideră că, pentru a face faţă acestor provocări, este importantă consolidarea reţelelor dintre angajatori precum şi încurajarea schimburilor de bune practici între aceştia. De asemenea, un alt factor important este stabilirea echilibrului cerere-ofertă între angajatori şi instituţiile de formare. „Este necesar ca fiecare cetăţean european să aibă competenţele profesionale necesare pentru a se impune pe piaţa muncii. În acest sens, sistemele de educaţie şi formare trebuie să asigure tuturor posibilitatea de a acumula şi de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele şi competenţele, implicând actori de la nivel naţional şi regional”, a declarat Iosif Matula.
Un alt aspect asupra căruia a insistat europarlamentarul l-a constituit creşterea mobilităţii forţei de muncă, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, în vederea reducerii dezechilibrelor dintre regiuni. Nu în ultimul rând, Iosif Matula a atras atenţia asupra faptului că persoanele care au potenţialul de a crea locuri de muncă se confruntă în continuare cu obstacole, motiv pentru care trebuie îmbunătăţite condiţiile pentru crearea de locuri de muncă prin reducerea sarcinilor administrative, scăderea taxelor pe muncă şi susţinerea antreprenorilor.
Comisia Europeană a lansat în 2010 Agenda pentru noi competenţe şi locuri de muncă, iniţiativă prin care doreşte să ajute UE să îşi atingă obiectivul în materie de ocupare a forţei de muncă stabilit pentru 2020: acela ca 75% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani să aibă un loc de muncă.

 

Comentarii

comentarii