Acasă Actualitate ÎPSS Ioan a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de...

ÎPSS Ioan a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului 

330
DISTRIBUIȚI

Luni 6 decembrie 2021, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” Timișoara i- a acordat titlul de Doctor Honoris Causa ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

Cu acest  prilej, prof.univ.dr. Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului  USAMVB Regele Mihai I al României, a categorisit evenimentul ca fiind unul excepțional și unic.

“Această zi este irepetabilă. O zi care va rămâne ca una dintre cele mai importante din istoria instituției și se alătură și marelui eveniment, atunci când majestatea sa regele Mihai I a semnat actul de naștere a acestei prestigioase instituții de învățământ superior agricol în urmă cu 76 de ani, în 1945. Alături de studenți am deschis ușile și au intrat pe poarta universității oameni de frunte ai țării, oameni care au făcut cinste locului unde au muncit și astfel au venit alături de USAMVB Timișoara.

Ziua de 6 decembrie 2021 este o dată extrem de importantă, fiindcă astfel comunitatea noastră universitară crește prin prezența unui om excepțional cum este ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului”.

Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Pietrani, iar gimnaziul l-a urmat în localitatea Pocola, judeţul Bihor.

A absolvit liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, promoţia 1971 şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976.

În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj.

În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana.

Între anii 1990-1994 a fost rânduit stareţ al Mănăstirii Lainici de IPS Nestor Vornicescu, încredinţându-i-se păstorirea sufletească a fraţilor şi călugărilor din mânăstire.

În perioada 1980-1994 a restaurat mai multe biserici şi mănăstiri (Tismana, Polovraci, Bucovăţ, Lainici, Crasna), iar cât a fost stareţ la Mânăstirea Lainici, a zidit o nouă biserică, monumentală, în incinta mânăstirii, şi un corp de chilii.

În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei părţi a bisericii şi a amenajat o bibliotecă, care a fost şi ea pictată.

În perioada 1991-1994 a urmat în paralel două studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice, şi altul în Egiptologie şi Orientalistică.

În anul 1994 a fost hirotesit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de episcop.

În anul 1994, a fost hirotonit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de episcop.

Ca un act de dreptate faţă de cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru credinţă şi românitate, cu înţeleaptă chibzuinţă asupra împrejurărilor prezente şi viitoare ale existenţei dreptcredincioşilor ortodocşi din judeţele Harghita şi Covasna, Adunarea Naţională Bisericească, în şedinţa din 11 ianuarie 1994, a hotărât înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistătător al nou înfiinţatei Episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, în persoana P.C.Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan.

La 20 iulie 1994, la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, judeţul Harghita, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, s-a săvârşit hirotonia întru arhiereu a Î.P.S. Sale, Ioan Selejan.

În data de 16 decembrie 2014, IPS Ioan a fost ales de către Sfântul Sinod în slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

La 28 decembrie 2014 a fost întronizat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în catedrala mitropolitană din Timişoara, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și mai mulți membri ai Sfântului.

În încheiere ÎPSS Ioan a spus:

“Acest titlu ma obligă să fiu în continuare și mai aproape de școala românească, indiferent de ce categorie e, grădiniță, unitate primară, liceu sau universitate. După cum știți m- am implicat și mă voi implica în continuare să ajut școala.

Mulțumesc Senatului USAMVB Regele Mihai I al României și domnului rector prof.univ.dr. Cosmin Popescu pentru încrederea acordată. Voi fi alături de această minunată universitate să o ajut cu tot ceea ce pot să se dezvolte ca o instituție de știința a pâinii.

Aici la această universitate studenții învață să facă pâinea noastră cea de toate zilele, pentru neamul nostru românesc. Îi îndemn să plămădească pâinea așa cum au făcut-o maicile noastre odinioară”.

 

Comentarii

comentarii