Alături de ÎPSS au fost preoții Ionel Popescu, Cristian Păiș, Florin Carebia, Eugen Babescu și Emanuil Petrulescu, iar emoțiile s-au revărsat peste comunitatea parohială în urma hirotoniei unuia din fiii acesteia întru diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Doina Banatului” al parohiei, dirijat de prof. Florin-Nicolae Șincari.
Absolvent al Facultății de Teologie și al cursurilor de Master la Timișoara, precum și Masterului în limbajul mimico-gestual la Facultatea de Teologie de la Pitești, finanțat de parohie, tânărul Pantelimon (Răzvan-Florin) Ștefan a fost chemat la slujirea de diacon pe seama comunității credincioșilor cu deficiențe de auz și vorbire, păstorită, din anul 2001, de către preotul Eugen Bendariu.
La Sfânta Liturghie au participat mulți credincioși hipo-acuzici, slujba fiind tradusă pentru ei în limbajul mimico-gestual chiar de către preotul Eugen Bendariu.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a subliniat importanța rugăciunii, cuvântul său de învățătură pornind de la rugăciunea arhierească rostită de Domnul nostru Iisus Hristos după Cina cea de Taină și înaintea Sfintelor Sale Pătimiri mântuitoare.
Importanța rugăciunii și a credinței
Astfel, Înaltpreasfinția Sa a accentuat că Hristos Domnul s-a rugat pentru Sine, ca om, pentru Apostolii și ucenicii Săi și pentru toți cei care vor crede în El, incluzându-ne pe noi, credincioșii de astăzi, dar și pentru cei de mâine și din toate timpurile.
„Hristos s-a rugat pentru Sine, pentru cei care erau lângă El la Cina cea de Taină și pentru noi toți. S-a rugat ca Tatăl să-L preaslăvească, să-L așeze de-a dreapta Sa, așa cum a fost înainte de întemeierea lumii. Gândiți-vă unde era Hristos, Fiul lui Dumnezeu, înainte de întemeierea lumii: lângă Tatăl și lângă Duhul Sfânt. Sfânta Treime este una și Hristos s-a rugat pentru apostoli și ucenici. Iată ce sentiment de dragoste și prețuire a avut Hristos pentru apostolii și ucenicii Săi. Cu toate că știa că peste câteva ore va fi prins, legat și întemnițat, înainte de a fi încătușat, s-a rugat pentru ei. Ce pildă de urmat! Și eu trebuie să mă rog pentru voi, frații și surorile mele, iar voi să vă rugați pentru cei din dreapta și din stânga voastră. Să acoperim pământul cu rugăciune. Așa cum soarele luminează pământul cu razele sale, peste buni și răi, credincioși și necredincioși, tot așa trebuie să fie și rugăciunile noastre pentru noi și pentru semenii noștri, acoperind tot pământul. Gândiți-vă cu ce trebuie să îmbrace creștinii pământul: cu rugăciune, nu cu foc, nu cu sabie, nu cu obuze și tancuri, ci cu rugăciune. Doamne, revarsă pace din cer între oameni și mai ales în inimile lor”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a oferit câteva sfaturi tânărului hirotonit întru diacon și soției sale, studentă la filologie. Împreună, vor lucra la zidirea comunității credincioșilor cu deficiențe de auz și vorbire.
Un moment emoționant
Momentul de la finalul Sfintei Liturghii, când Înaltpreasfinția Sa i-a îmbrățișat cu afecțiune pe cei doi tineri și le-a oferit sfaturi folositoare pentru misiunea lor a fost extrem de emoționant, mulți credincioși având lacrimi în ochi. Emoția a fost, de altfel, firească, pentru că tânărul teolog hirotonit, Pantelimon-Răzvan-Florin Ștefan a crescut practic în această biserică încă din anii școlii gimnaziale, participând în fiecare duminică la sfânta Liturghie.. Acesta este și absolvent al cursurilor post-liceale de asistent medical, ceea ce înseamnă că își va împlini cu succes atât misiunea de slujitor la Altarul bisericii, cât și pe cea de slujitor în domeniul social-filantropic și medical.
O comunitate unită în credință
De 23 de ani, credincioșii ortodocși hipoacuzici din Timișoara se întâlnesc duminică de duminică la Parohia Iosefin, în paraclisul amenajat pentru ei, în anul 2011.
Aici, slujbele sunt transpuse în limbajul semnelor, iar enoriașii se bucură de asistență duhovnicească și social-filantropică. Prima liturghie în limbajul semnelor a fost oficiată pe 12 mai 2002 și de atunci, toate slujbele: sfânta Liturghie, sfintele Taine, parastasele sunt oficiate cu regularitate de către părintele Eugen Bendariu.
Preacucernicia Sa efectuează, de asemenea, vizite pastorale la domiciliile credincioșilor și la sediul Filialei Timișoara a Asociației Naționale a Surzilor din România, oferindu-le sprijin spiritual și ajutor în rezolvarea problemelor.
Sprijinul Parohiei Iosefin
Comunitatea hipoacuzicilor din Timișoara, formată în anul 2001 cu suportul material și spiritual al Parohiei Timișoara-Iosefin, numără mai bine de 200 de membri. În anul 2011, pentru credincioșii acesteia parohia a amenajat paraclisul „Sfânta Maria”, în demisolul bisericii.
Parohia suportă toate cheltuielile necesare întreținerii comunității, asigurându-se că acești credincioși se simt integrați în viața Bisericii.
Prin intermediul Fundației „Preot Ioan Olariu“ și al parohiei, cei mai nevoiași dintre hipoacuzici primesc pachete cu alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte și alte obiecte necesare, iar în preajma sărbătorilor li se oferă copiilor acestei comunități jucării și dulciuri.
Așadar, duminica a șaptea după Sfintele Paști rămâne în sufletul preoților și al credincioșilor Parohiei Timișoara Iosefin ca o sărbătoare de neuitat și un moment de referință pentru comunitatea credincioșilor cu deficiențe de auz și vorbire care, de azi înainte, are un nou slujitor și totodată, un urmaș al părintelui Eugen Bendariu.
Comentarii
comentarii