Acasă Actualitate ÎPSS Ioan și-a serbat onomastica alături de oamenii fără adăpost din Timișoara:...

ÎPSS Ioan și-a serbat onomastica alături de oamenii fără adăpost din Timișoara: ”Ei sunt o parte dintre prietenii mei…!”

DISTRIBUIȚI

Duminică, 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ioan, iar cu acest prilej, ÎPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, le-a oferit o masă caldă persoanelor defavorizate din Timișoara și, în același timp, a mâncat alături de acestea, așa cum a procedat în fiecare an.

Chiriarhul Banatului i-a vizitat pe credincioșii fără adăpost, oblăduiți la Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost din Timișoara.

Însoțit de monahii de la Centrul eparhial, Ierarhul a luat prânzul alături de ei, le-a oferit alimente și obiecte de îmbrăcăminte, iar monahia Dr. Anastasia Pah  le-a acordat asistență medicală. De asemenea, Părintele Mitropolit s-a întreținut cu beneficiarii centrului, i-a binecuvântat și le-a adresat tuturor un cuvânt de mângâiere și de încurajare.

„Aceștia sunt o parte dintre prietenii mei din Timișoara. Nicăieri nu m-aș fi putut simți astăzi mai bine, după ce am venit de la sfânta biserică decât printre acești oameni care își pun nădejdea numai în Dumnezeu. Ei nu au pe nimeni în afară de Dumnezeu și sunt ajutați de oameni cu suflet mare, așa cum este domnul director și alți binefăcători.

Astfel, astăzi am încercat să aducem un dram de mângâiere acestor oameni, atât prin darurile oferite , cât și prin cuvântul de folos duhovnicesc pe care l-am rostit aici. Suntem alături de ei și încercăm să-i sprijinim și în găsirea unor locuri de muncă, pentru că sunt câțiva tineri care se pot integra, pe piața muncii.

De aici, încet-încet, pot să zboare și ei în marea „cea sărată a acestei vieți” chiar dacă, pentru moment, aici sunt îngrijiți și au un adăpost deasupra capului. Marile necazuri apar însă din momentul când ies de aici și se confruntă direct cu această viață atât de aspră, care ne încearcă de atâtea ori”, a precizat ÎPS Ioan.

Marius Cosmin Murariu, directorul general adjunct al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara prezent la eveniment, a apreciat eforturile Înaltpreasfinției Sale și i-a adresat urări de “La mulți ani!”, cu ocazia onomasticii. El a menționat totodată că acest moment arată cât de importantă este colaborarea dintre Biserică și instituțiile locale ale Statului în abordarea problemelor sociale.

Prin aceste vizite și acțiuni, s-a consolidat o relație strânsă de colaborare între Centrul eparhial și Centrul Social de Urgență, extinsă și la Direcția de Sănătate Publică (DSP Timiș) și Poliția Locală, care asigură securitatea și protecția acestui așezământ.

Înaltpreasfințitul părinte Ioan este un sprijinitor important al instituțiile sociale, a spitalelor pentru care oferă periodic cantități însemnate de alimente și alte ajutoare, dar vine adesea și în sprijinul familiilor nevoiașe multora construindu-le case de locuit. 

În 2023, părintele mitropolit Ioan a împărțit  pachete cu mâncare persoanelor fără adăpost, care locuiesc în cele 11 containere racordate la utilități din cadrul Centrului de Suport pentru Situații de Urgență și Criză de la Pădurea Verde, Timișoara, dar a și luat masa împreună cu acestea.

Oamenii străzii s-au bucurat de prezența Chiriarhului Banatului în mijlocul lor și de grija constantă a Înaltpreasfinției Sale față de problemele lor. Aceste persoane nevoiașe au beneficiat și de consultanță medicală din partea monahiei doctor Anastasia de la Centrul eparhial. 

La solicitarea beneficiarilor centrului Părintele Mitropolit a promis și altora tot sprijinul pentru un consult medical amănunțit.

Prin aceste vizite s-a creat și o relație foarte bună de colaborare a Centrului eparhial cu Centrul Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost din Timișoara. 

Aproape două milioane de români îl cinstesc drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Este vorba despre 1.975.838 de bărbaţi şi femei, potrivit datelor oficiale.

La prenume masculine, cele mai întâlnite sunt: Ioan – 447.697, Ionuţ – 361.680, Ion – 336.421, la femei, cele mai cunoscute nume sunt Ioana – 390.970, Ionela – 148.141.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan s-a născut în 16 noiembrie 1951 la Pietrani, jud. Bihor. A urmat Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea şi cursurile Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări a Institutului Politehnic din Bucureşti (1971- 1976).

Și-a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (promoţia 1986) și la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1986-1990).

În perioada 1991-1994 a urmat în paralel două studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice, şi altul în Egiptologie şi Orientalistică.

Închinoviat din anii 1970, în anii 1980 a fost inginer la Arhiepiscopia Craiovei, perioadă în care au fost restaurate mănăstirile Tismana, Lainici, Polovragi, Bucovăţ și Crasna.

A fost tuns în monahism cu numele Ioan şi hirotonit ierodiacon şi ieromonah în 1990. În anii 1990 – 1991 a fost stareţul Mănăstirii Lainici.

În anul 1994 a fost hirotesit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. După înființarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, a fost ales episcop al noii eparhii și chemat să alujească în țară.

În 2014, a fost ales și instalat Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

Înaltpreasfinția Sa Ioan a făcut o obișnuință să își serbeze ziua onomastică alături de persoane defavorizate din Timișoara.

Comentarii

comentarii