Acasă Sănătate Ischemia – ucigașul tăcut. Ce trebuie să știți despre simptome, factori de...

Ischemia – ucigașul tăcut. Ce trebuie să știți despre simptome, factori de risc și tratament!

DISTRIBUIȚI

Ischemia este o afecțiune gravă în care există un flux insuficient de sânge și oxigen la o anumită parte a corpului. Poate afecta fluxul sanguin oriunde, inclusiv membrele inferioare, superioare, inima, creierul sau intestinele.

Este în general cauzată de o îngustare sau blocare a unei artere. Ischemia este o afecțiune severă care poate provoca leziuni tisulare, pierderea membrelor și chiar deces. Această problema nu se remite pe cont propriu, ci necesită o îngrijire medicală adecvată.

În continuare, medicul specialist Mircea Popițiu, din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară –Spitalul  Județean de Urgență Timișoara –cadru didactic la UMFT, explică cum apare această afecțiune, cum este diagnosticată și cum se tratează cu succes.

Cum se întâmplă?

Ischemia poate apărea în orice grupa musculară, organ sau țesut în organism. De exemplu, în extremitățile inferioare, ischemia poate provoca claudicație intermitentă (dureri de gambe la mers) în boala arterială periferică sau poate provoca ischemie critică de membru în cazuri severe (gangrene umede sau uscate). În inimă, ischemia este cauzată de boala coronariană și poate provoca angina sau un atac de cord. În creier ischemia poate provoca atac cerebral sau atacuri ischemice tranzitorii. În intestine este cunoscută sub numele de ischemie mezenterică și poate provoca dureri abdominale severe, infarct enteromezenteric si chiar deces.

Care sunt simptomele ischemiei?

Simptomele ischemiei depind de cât de rapid este întrerupt fluxul sanguin și unde se produce. În membrele membre simptomele precoce ale ischemiei pot include claudicare (durere, arsură sau crampe în mușchii cu exerciții care se dispar la repaus). Acest lucru poate progresa de-a lungul timpului la ischemia critica, reducerea fluxului de sânge catre extremitatile afectate, ceea ce duce la dureri severe sau la pierderea tesutului.

Durerea este cunoscută sub numele de durere de repaus, deoarece are loc atunci când pacientul se odihnește sau doarme. De obicei, acesta durere trezește individul noapte și se remite temporar prin atarnarea piciorului peste pat sau prin moblizare.

Dacă țesutul membrelor a fost afectat, poate să apară o durere sau chiar o gangrena care nu se vindecă și pielea devine neagră. Acest lucru necesită o atenție imediată.

Debutul brusc al ischemiei piciorului poate provoca dureri severe, absenta pulsurilor, răceală a membrelor, paloare a pielii și chiar slăbiciune a piciorului și pierderea sensibilitatii. De asemenea, necesită asistență medicală imediată.

În inimă, ischemia poate provoca angină (dureri în piept cu efort care se dispare la repaus) sau chiar infarct care necesită o atenție imediată.

Care sunt factorii de risc ai ischemiei?

Factorii de risc sunt cei pentru ateroscleroza (acumularea de plăci în artere): fumat, vârstă înaintată, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, diabet, antecedente familiale de boală cardiovasculară, stil de viață sedentar și obezitate.

Cum este diagnosticată?

Diagnosticul ischemiei depinde de localizarea acesteia. Simptomele sunt primul indiciu, iar medicul dumneavoastră vă va cere informații detaliate cu privire la momentul și locul în care are loc durerea, cât de des și ce ușurează sau exacerbează durerea.

Dacă ischemia se află la nivelul extremităților inferioare, puteți fi trimis la un chirurg vascular pentru un test non-invaziv IGB, care testează presiunea sângelui în picioare.
In funcție de aceste constatări, puteți fi trimis pentru o investigatie imagistică cu ultrasunete duplex a arterelor sau arteriografia cu rezonanță magnetică (MRA) sau tomografie computerizată (CT).
În unele cazuri, în special cu ischemia critică a membrelor, puteți fi trimisă pentru o arteriogramă, care este o investigatie cu raze X a arterelor, în timp ce substanta de contrast este injectată în vasele de sânge.

Pentru a diagnostica un accident vascular cerebral, este investigat creierul scanare CT a craniana sau un RMN cerebral. Ecografia Doppler, MRA, CT sau o arterogramă poate fi de asemenea utilizată pentru a evalua sau a diagnostica boala în arterele carotide din gâtul care duce până la creier

Dacă este suspectată ischemia inimii, este necesar să aveți un test de stres. În cazuri severe, puteți fi trimis pentru angiografia coronariană. Pentru ischemia mezenterică, imagistica a 3 vase care alimentează intestinele este efectuată cu ultrasunete, CT sau MRA, urmată de arteriografie dacă este necesar.

CUM ESTE TRATATĂ ISCHEMIA?

Tratamentul ischemiei depinde de localizarea ischemia și severitatea acesteia. Cu toate acestea, pentru toate formele de ischemie, controlul factorilor de risc, în special renunțarea la fumat, este esențial! Aceasta poate împiedica progresia ischemiei și vă poate salva membrul sau viața. Tratamentul se axează pe obținerea unei cantități mai mari de sânge în zona ischemiei. Acest lucru poate fi realizat în mai multe moduri:

Medicamente

Pot fi prescrise mai multe medicamente pentru a preveni progresia ulterioară a bolii și pentru a reduce efectul factorilor care contribuie, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul. Medicamentele care pot fi prescrise, de asemenea, în anumite cazuri, de infecții și medicamente împotriva durerii.

EXERCIȚII FIZICE

Dacă cineva sufera de claudicatie la nivelul picioarelor sau angina pectorala, se poate prescrie un program de exerciții supravegheate. Exercițiul regulat poate avea ca rezultat și alte beneficii, cum ar fi pierderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și controlul mai bun al diabetului zaharat.

CHIRURGIE SAU PROCEDURI ENDOVASCULARE

În multe cazuri, se poate efectua o procedură endovasculară în interiorul arterei, utilizând medicamente dizolva cheaguri (tromboliza), un balon pentru a lărgi artera (angioplastie) și/sau un stent metalic care rămâne în interiorul arterei care menține artera deschisă.

În unele cazuri, poate fi efectuat un bypass a arterei afectate. Fie un segment de venă recoltata de la nivelul membrul inferior sau un tub artificial este atașat chirurgical deasupra și dedesubtul blocajului pentru a ocoli sângele în jurul zonei blocate, permițând sângelui să ajungă în zona ischemiata, dincolo de blocaj.

Exemple de proceduri de bypass sunt bypassul arterei piciorului sau grefarea bypassului arterei coronare (cunoscută și sub numele de CABG sau chirurgia “inimii deschise”). Blocările severe în arterele carotide care duc la ischemie pot fi tratate printr-o procedură chirurgicală cunoscută sub denumirea de endarterectomie carotidă în care o placă severă este îndepărtată din arteră.” –a explicat dr. Mircea Popițiu, din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară –Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.

 

Comentarii

comentarii