În ceea ce privește aplicarea testelor de salivă pentru depistarea infecției cu SARS-COV2 în rândul elevilor, Inspectoratul Școlar Județean Timiș transmite un apel la solidaritate către cei trei parteneri din sistemul de învățământ preuniversitar: părinți, elevi, cadre didactice.
”În acest moment, cred că trebui să dăm un mesaj de solidaritate din partea tuturor partenerilor implicați în învățământul preuniversitar din Timiș, fiindcă e vorba de sănătatea a noastră, a tuturor. Există școli foarte mari, cum sunt școala nr. 30, liceul din Giroc sau Colegiul Național Bănățean Timișoara, unde testele nu se vor putea aplica într-o singură zi și de aceea va fi afectat procesul de învățământ și chiar se vor pierde ore. De aceea avem nevoie și de sprijinul părinților”, a spus prof. Marin Popescu, inspectorul șef al ISJ Timiș.
Testele non-invazive de salivă pentru depistarea infecției SARS-COV2 sunt pe drum către Timișoara, dar numărul exact nu se știe.
”Așteptăm aceste teste. În funcție de numărul stabilit pentru județul Timiș vom face o repartizare pe unitățile de învățământ pe același circuit pe care l-am mai exersat atunci când am preluat testele antigen de la DSP Timiș. Ele vor veni de la Departamentul pentru Situații de Urgență București către județul Timiș via ISU. Acolo vor fi depozitate și apoi distribuite școlilor”, spune prof. Popescu.
Întrebarea este cine va aplica aceste teste de salivă anti-COVID? S-au reluat discuțiile cu privire la faptul că vor fi făcute de cadrele didactice și personalul medical la nivelul școlilor, dar există un deficit foarte mare de personal didactic.
Prof. Popescu atenționează că, la o unitate școlară cu 2.000 de elevi testarea nu se poate finaliza într-o zi, cu toate eforturile depuse. Societatea Studenților de Medicină din Timișoara a promis sprijin, sub forma de voluntariat. ISJ Timiș va pune la dispoziție mijloace de transport pentru studenții voluntari, acolo unde va fi nevoie să ajungă la unitățile de învățământ în județ.
”Nu cred că testele se vor putea aplica în scurt timp, într-o zi, așa cum s-a stabilit, luni și joi, dacă rămânem cu resursa umană actuală – cadre medicale și studenți voluntari. Rezultatul testului se poate obține până la 15 minute. Dacă ne referim la o clasă cu 20 de elevi, este nevoie de câteva ore pentru a fi aplicate testele pentru toți copiii. Este clar că aceste teste nu se vor putea face într-o singură zi.
La școlile cu câteva sute de elevi, probabil că testarea se va putea realiza într-o zi cu sprijinul cadrelor didactice, în contextul în care avem personal medical și studenți mediciniști voluntari. În unități mari, nu vom putea face testele numai într-o zi, cu toate eforturile ce le vom depune. Este clar că va fi afectat procesul de învățământ”, a mai atras atenție prof. Popescu.
ISJ Timiș așteaptă și instrucțiuni noi cu privire la aplicarea acestor teste de salivă, care reprezintă și un risc sanitar.
Pentru ca situația să fie și mai complicată, există multe cadre didactice care nu vor să aplice testele, fiindcă apare un mare risc de infecție cu SARS-COV2, în cadrul școlilor.
”Avem semnale că sunt profesori care vor să aplice testele de salivă elevilor, dar sunt care nu vor, cu gândul la sănătatea elevilor și a dânșilor și ca să nu perturbe prea mult procesul de învățământ. Într-adevăr sunt profesori care nu vor să aplice aceste teste, pentru care ei spun că e nevoie de personal medical specializat”, a mai spus prof. Marin Popescu.
ISJ Timiș atenționează că că trebuie să se stabilească foarte clar cine va aplica testele de salivă elevilor, fiindcă există un semn de întrebare, dat fiind că există profesori care nu vor să le facă elevilor, datorită riscurilor ce se expun și ei, dar și ceilalți elevi din clasă. De asemenea, anvergura unităților de învățământ nu va permite testarea într-o zi, de aceea trebuie să se clarifice și acest aspect.
”Ne dorim testarea elevilor fiindcă vom ști starea lor de sănătate, dar este foarte greu să aplicăm aceste teste în acest moment, dat fiind că există un deficit foarte mare și de cadre didactice și de personal medical. De asemenea trebuie clarificată și chestiunea deșeurilor, după testare, care sunt periculoase și trebuie colectate de firme specializate. Școlile nu au o astfel de infrastructură, nici contracte cu aceste firme”, spune prof. Popescu.
ISJ Timiș mai atenționează că unitățile de învățământ au apelat întotdeauna la sprijinul părinților, iar acum sistemul are nevoie mai mult ca niciodată de ajutorul venit din partea lor, care au fost partenerii școlii întotdeauna.
”Vor fi părinți care vor dori să aplice aceste teste copiilor lor și eu sunt părinte și, dacă se va cere asta, voi aplica testul acasă, dacă școala va fi în imposibilitatea de a-l face. Părinții sunt partenerii școlii și cu siguranță ne vor sprijini în aplicarea testelor de salivă anti-COVID19, dacă ei vor dori, mai ales acolo unde unitățile școlare sunt foarte mari”, a mai spus șeful ISJ Timiș.