Acasă Actualitate ISJ Timiș pregătește un curs despre Revoluția din Decembrie 1989 de la...

ISJ Timiș pregătește un curs despre Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara pentru a fi predat elevilor

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Școlar Județean Timiș, împreună cu profesorii de istorie și revoluționarii, va desfășura timp de aproape patru luni, din noiembrie 2021, până la sfârșitul lunii februarie 2022, o campanie de informare în rândul elevilor despre Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Prof. Marin Popescu, inspectorul șef al ISJ Timiș, a explicat, miercuri, 17 noiembrie, că abordările vor fi pe trei paliere: profesori, elevi și părinți. ISJ Timiș și consiliul consultativ al disciplinei Istorie vor înainta spre aprobare un curricul la decizia școlii intitulat Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara. Cursul ca intra în lista de opționale la nivelul unităților de învățământ din Timiș, cu tot ceea ce înseamnă activități și obiective, pentru a fi transmise elevilor informații exacte și relevante despre revoluția din 1989 de la Timișoara. Vor fi și comunicări și conferințe științifice ale profesorilor de istorie.

”Există mult material bibliografic care poate fi consultat. Avem o istorie vie, revoluționarii în viață. Avem această perspectivă și suntem obligați să o exploatăm în folosul elevilor. Vor fi concursuri de desen, de pictură sau de eseuri, excursii tematice ale elevilor din rural la Timișoara, pe traseele revoluției. Vor merge pe urma evenimentelor însoțiți de profesori și revoluționari, pentru a descoperi istoria așa cum a fost. Vor fi concursuri școlare cu tema revoluției, în cele patru luni. Apoi vor urma școli de vară în anul 2022. De asemenea, vor avea loc și întâlnirea elevilor cu revoluționarii, precum și o întâlnire cu părinții elevilor, unde vor participa și revoluționarii. Sunt părinți tineri care au citit sau nu au citit despre revoluția de la Timișoara”, a spus prof. Popescu.

Profesorul de istorie, Adrian Kali, revoluționar, rănit de glonț în decembrie 1989, a declarat: ”Am fost foarte bucuros când am fost informat că ISJ Timiș se implică în generalizarea evenimentelor care au avut loc în decembrie 1989 la Timișoara. Are o logică toată această desfășurare de manifestări. Dacă ar fi și o școală de vară cu tematică Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara ar fi foarte bine. Elevii vor avea ocazia să se întâlnească direct cu istoria vie (revoluționarii). De asemenea, vom organiza și un circuit al revoluției plecând chiar de la ISJ Timiș, către Piața Maria, la casa pastorului Laszlo Tokeș de unde a pornit revoluția de la Timișoara. De acolo vom merge mai departe.

Sunt foarte mulți copii de la țară care nu au văzut Timișoara și cu atât mai puțin locurile unde au avut loc marile evenimente ale revoluției din decembrie 1989, care au dus la răsturnarea regimului comunist. Organizarea este foarte bine structurată pentru această campanie de informare a elevilor. Există o amplă bibliografie. Sperăm ca inițiativa pornită de la Timișoara să se extindă în toată țara cu educarea elevilor despre Revoluția Română din Decembrie 1989. Iată că se aplică și aici sloganul: Azi în Timișoara, mâine în toată țara”.

Corneliu Vaida, revoluționar, a spus: ”Îl felicit și eu pe prof. Marin Popescu pentru această inițiativă binevenită, mai ales că revoluția în manualele de istorie este oglindită în 19 rânduri. Aceasta este foarte grav, fiindcă dacă nu ne cunoaștem trecutul, viitorul este incert, după cum spunea cineva. Mă bucur că vor fi implicați elevii și părinții. Educația o dau părinții, iar școala doar cizelează și învață. Foarte mulți dintre elevi sunt educați în principiu înainte era mai bine, în comunism, și nu este deloc adevărat asta. Dacă se face un concurs de eseuri pe tema revoluției de la Timișoara, eu voi da premiu un stilou lucrat manual, pe lângă celelalte premii oferite de ISJ”.

Comentarii

comentarii