Acasă Cultura „Istoria Banatului. Studii privind particularităţile unei regiuni transfrontaliere” – a fost prezentată,...

„Istoria Banatului. Studii privind particularităţile unei regiuni transfrontaliere” – a fost prezentată, ieri, la Timişoara.

DISTRIBUIȚI

bastion interiorVolumul redă etapele modernizării societăţii, cu evenimentele şi influenţele petrecute.

 

1716-2016, 300 de ani de europenitate. Sub această formulă-simbol, a fost lansată lucrarea, oficial, în spaţiul librăriei „La Două Bufniţe”, devenit neîncăpător. Lansată simbolic, de Editura Academiei Române Bucureşti, 2016, cea de a doua ediţie revizuită, sub coordonarea prof.dr. Victor Neumann, în prezenţa academicianului Miodrag Milin, colaborator la lucrare şi a altor specialişti, precum prof.Carol David, istoric şi critic de artă, cartea vine în întregirea istoriei regiunii cu 668 de pagini captivante, reproduceri ale unor portrete  – cum ar fi cel al lui Eugeniu de Savoya –  şi documente, ilustrate ale Timişoarei din trecut, chiar prima hartă a Timişoarei a Banatului, datând din 1716, precum şi un indice selectiv de nume, localităţi regiuni.
Banatul între Bizanţul Ortodox şi Europa Catolică, Iosefism şi Iosefimism sau reformele modernităţii în Banat, Geneza societăţii moderne sunt câteva dintre captivantele capitole ale acestui volum.   
Cuvântul înainte aparţine academicianului Răzvan Thedorescu: „Victor Neumann e un fiu al Banatului, un istoric al culturii europene, al Mitteleuropei. Este un moment de bucurie că primul dintre doctoranzii mei din 1990 este, acum, cel care a dus la capăt un proiect  despre care mi-a vorbit acum 30 de ani.”
„Este o construcţie în care editorul coordonator şi echipa sa au urmărit aspectele pozitive şi negative ale modernităţii, relaţia dintre vechi şi nou. Este vorba de secolele ce preced etnonaţionalismele moindiale şi legislaţiile discriminatorii. Studiile invocă relaţia local-universal, starea de civilzaţie prin care Banatul a facilitat întâlnirile  Est –Vest. Cartea atrage atenţia asupra codului cultural multiplu al regiunii, cel ce i-a conferit Banatului o identitate inconfundabilă în perimetrul Europei Centrale şi de Sud-est. Tragediile provocate de Primul Război Mondial şi divizarea regiunii arată cum a luat sfârşit o primă etapă a modernizării.” – argumentează Victor Neumann. În completarea lui, prof.dr.acad. Miodrag Milin apreciază că… „Aici este un model de civilizaţie, mai mult decât turcism. Da, avem civilizaţii majore, care au dominat spaţiul dar care s-au măcinat în răyboaie.pe ruinele acestor mari imperii au apărut statele naţionale.Tot acest spaţiu a fost luat de controlul totalitarismului”, cu referire şi la tragedia cumplită a evreilor din Ungaria, spre deosebire de mai norocoasa comunitate evreiască din Timişoara şi din regiune care, aşa cum a punctat Victor Neumann, a avut o contribuţie deosebită în viaţa socială, economică şi culturală a Banatului.
Prof. univ. Carol David, istoric, critic de artă, a insuflat umanism alocuţiunilor: „Banatul e regiunea în care au avut loc cele mai fecunde interferenţe între limbi, culturi,civilizaţii şi tradiţii, întâlnirea Bizanţului cu Europa Centrală este aici la ea acasă. Acest început mi se pare chintesenţa, cu un recurs la metodă: conceptualizarea istoriei.”- a subliniat domnia sa.

      

Comentarii

comentarii