Acasă Cultura „Istoria militară a Banatului” – expoziție permanentă de uniforme, arme și echipament...

„Istoria militară a Banatului” – expoziție permanentă de uniforme, arme și echipament militar, la Bastionul Theresia

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 28 decembrie, la ora 17 va avea loc, la Bastionul Theresia, vernisajul celei mai recente expoziții permanente a Muzeul Național al Banatului: „Istoria militară a Banatului”. Aici vor fi expuse uniforme, arme și piese de echipament militar din mai multe războaie și perioade, care vor putea fi de acum vizitate gratuit, sâmbăta și duminica, între orele 12 și 17. Expoziția este rezultatul unei colaborări a Consiliului Județean Timiș, care a asigurat finanțarea, cu Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara.

„Cea mai nouă dintre expozițiile permanente ale Muzeului Național al Banatului înseamnă uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul secolului al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial (armata română). Expoziția se axează în principal pe două perioade istorice importante pentru trecutul Timișoarei și al Banatului: războaiele austro-turce de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, respectiv Primul Război Mondial; cele două momente istorice consfințesc eliberarea Banatului de sub stăpânirea otomană, respectiv Unirea Banatului cu România”, explică reprezentanții muzeului.

La parterul Bastionului Theresia vor fi expuse 20 de uniforme. Bunurile folosite nu sunt de patrimoniu, ci replici, scara 1:1 după piese autentice, multe utilizate de-a lungul timpului în spectacolele de reconstituire istorică organizate de Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara și Muzeul Național al Banatului. Expoziția se dorește a fi una interactivă, elevii însoțiți de profesori vor avea posibilitatea să asiste la adevărate lecții de istorie, să vadă piesele, să le atingă. Spațiul poate să reprezinte o alternativă la obișnuita lecție de istorie din sala de clasă.

Accesul în expoziție va fi gratuit. Aceasta va putea fi vizitată sâmbăta și duminica, între orele 12.00 și 17.00. Se poate vizita și de luni până vineri însă doar pentru grupuri organizate și clase de elevi.

Comentarii

comentarii