Acasă Actualitate Italia, Spania și alte trei țări intră în „zona roșie”. Au mai...

Italia, Spania și alte trei țări intră în „zona roșie”. Au mai fost adăugate câteva excepții de la carantină

DISTRIBUIȚI

Vineri, 17 decembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor și teritoriilor din zona roșie. Cea mai importantă modificare este intrarea Spaniei și Italiei în „zona roșie”, astfel că testul RT-PCR cu rezultat negativ nu mai este suficient pentru ca o persoană care vine din aceste state să scape de carantină.

Tot în zona roșie, după creșterea numărului de cazuri, au intrat și Suedia, Dominica și Maldive. În „zona galbenă”, de pe „verde”, au trecut Bolivia, Coreea de Sud și Insulele Virgine Britanice. Pe de altă parte, au trecut pe „verde”, după ce incidențele cazurilor de COVID-19 au scăzut, Armenia, Albania, Mongolia și Brunei.

Vă amintim că persoanele care vin din „zona galbenă” nu intră în carantină pentru 14 zile dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un rezultat negativ la testul PCR, nu mai vechi de 72 de ore. În cazul „zonei roșii”, nu mai există excepție de la carantină pentru persoanele cu test negativ, ci doar pentru cele vaccinate sau trecute prin boală.

Lista cu „zona” în care este inclus fiecare stat și teritoriu o găsiți în următorul document: Anexă la HCNSU nr 115 din 17 12 2021.

Hotărârea CNSU prevede și adăugarea unor noi excepții de la carantină pentru șoferii de tiruri care transportă marfă. În cazul șoferilor care transportă persoane, excepția este valabilă doar pentru cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

Vă prezentăm textul hotărârii CNSU nr. 115 din 17 decembrie:

„Art.1 – Articolul 1 la Hotărârea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 111/2021 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, valabile 10.12.2021 ora 00:00 – 08.01.2022 ora 24:00 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1162 din 7 decembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La punctul 6 litera h) se modifică și va avea următorul cuprins:

„h) conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă;”

  1. La punctul 6, după litera m) se introduce o nouă literă, litera n), cu următorul cuprins:

„n) conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, dacă fac dovada vaccinării cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea acesteia ori dovada confirmării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național iar deplasarea se realizează doar în scop profesional.”.

Art.2 – (1) Se aprobă Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea și cu privire la care se instituie măsura carantinei.

(2) Lista prevăzută la alin. (1), intră în vigoare începând cu data de 19.12.2021, ora 00:00.

Art.3 – Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”.

Comentarii

comentarii