Acasă Actualitate ITM Timiș și ITM Arad au sărbătorit 25 de ani de la...

ITM Timiș și ITM Arad au sărbătorit 25 de ani de la înființarea Inspecției Muncii

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Teritorial de Munca Timiș, cel mai mare ITM din țară după cel din București, a sărbătorit 25 de ani de la înființarea Inspecției Muncii, joi, 11 iulie, la sediul instituției de pe Calea Timișoarei din Giroc.

Inspector-șef Ileana Mogoșanu a explicat că Inspecția Muncii are în subordinea inspectoratele teritoriale de muncă. ITM Timiș este al doilea cel mai mare inspectorat teritorial de muncă după cel din București.

“La 25 de ani pare că suntem o instituție tânără, dar conform documentelor, Inspecția Muncii are rădăcinii din anii 1940 când se numea Inspectoratul General  Regional al Muncii Timișoara  având în subordine patru sub-inspectorate teritoriale Arad, Caraș, Severin și Hunedoara”, a spus Mogoșanu.

Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale au același mandat ca instituțiile similare din cadrul Uniunii Europene. Inspecția Muncii este instituția de stat care asigură controlul în domeniul relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă.

Inspecția Muncii asigură și comunicarea și schimbul de informații cu autoritățile publice centrale și locale, dar și cu persoanele fizice și juridice supuse activitățile control.

Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale sunt preocupat de permanent de informare și conștientizarea angajatorilor și angajaților despre importanța cunoașterii legislației Muncii.

ITM Timișoara a realizat 2.692 de controale în prima jumătate a anului. Inspectorii au aplicat 2.356 de sancțiuni dintre care 1.914 sunt avertismente și 442 sunt amenzi, în valoare de 11.309.900 lei.

De asemenea inspectorii au descoperit 2.763 de persoane care lucrau la negru fără contracte de muncă.

“Amenzile pe care pe care le-am aplicat și sunt încasate reprezintă bani care ajung în bugetul statului. Suntem foarte mândri că putem contribui la întărirea bugetului. De asemenea Inspectoratul este implicat și în activități umanitare”, a adăugat Mogoșanu.

Cu acest prilej, Ileana Mogoșanu a oferit diplome reprezentanților instituțiilor partenere și colaboratorilor.

ITM este o instituție publică, aflată în subordinea Inspecției Muncii, care controlează aplicarea legilor și a altor acte normative care reglementează domeniul muncii, relațiile de muncă, securitatea și sănătatea în munca la toate persoanele juridice și fizice din sectorul public, mixt, privat și alte categorii de angajatori.

Prin legea din decembrie 2018, care reglementează statutul inspectorului de muncă, fixează data de 11 iulie ca fiind Ziua Inspecției Muncii, în acest an, instituția aniversând 25 de ani de la înființare (în structura sa actuală).

Pentru celebrarea acestei zile, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au întreprins vizite la angajatori, vizite dedicate acțiunii de informare.

În cadrul întâlnirilor, vor avea loc discuții interactive cu privire la noutățile legislative în materie, inspectorii de muncă vor răspunde întrebărilor angajatorilor dar și a angajaților, după caz, urmărindu-se prin aceasta clarificarea problemelor cu care aceștia se confruntă.

În același context, joi, 11.07.2024, în intervalul orar 9 – 12, instituția și-a deschis porțile pentru angajații și angajatorii interesați, astfel că funcționarii publici care își desfășoară activitatea la sediu au fost disponibili în aceeași măsură de a răspunde întrebărilor.

Pornind de la premisa că atât angajatorii cât și angajații au obligația de a cunoaște reglementările legislative din domeniul muncii, în speță actele normative care reglementează procesul muncii, drepturile dar și obligațiile, accentul s-a pus pe conștientizarea efectului nefavorabil pe care-l poate genera munca prestată fără forme legale, precum și prejudiciile ce pot deriva din această practică, pe importanța respectării normelor de securitate și sănătate la locul de muncă, a instrucțiunilor de lucru, întrucât doar un mediu de lucru sănătos poate garanta un rezultat satisfăcător și implicit sănătatea și integritatea fizică a salariaților.

Comentarii

comentarii