Acasă Actualitate ITO s-a încheiat: IPS Ioan, către cei 3.500 de tineri: ”Vă îndemn...

ITO s-a încheiat: IPS Ioan, către cei 3.500 de tineri: ”Vă îndemn să vă întoarceți cu pace în eparhiile din care veniți…!”

DISTRIBUIȚI

Duminica a 13-a după Rusalii, comuniunea liturgică a încununat evenimentul de amploare care a reunit în capitala Banatului peste 3.500 de tineri ortodocși din țară, din diasporă și din alte Biserici Ortodoxe surori.

La Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor numeros de ierarhi români și străini condus de Înaltpreasfințitul Părinte Joachim, Mitropolit de Prousa. La sfârșitul slujbei s-a desfășurat festivitatea de încheiere a evenimentului, în cadrul căreia torța credinței și a prieteniei a fost înmânată delegației din eparhia care va organiza următoarea ediție a ITO.

Activitățile și manifestările la care oaspeții au luat parte cu entuziasm în fiecare zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși de la Timișoara au culminat duminică, 3 septembrie 2023, cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană din capitala Banatului. Emoția și bucuria duhovnicească ale miilor de tineri reuniți în rugăciune și comuniune liturgică la finalul acestor zile ale prieteniei au fost palpabile.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Joachim, Mitropolit de Prousa, din Patriarhia Ecumenică, împreună cu: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului; Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, din Patriarhia Bulgară; Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitros, Katerini și Platamonas, din Biserica Ortodoxă a Greciei; Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Apolonia și Fier, din Biserica Ortodoxă a Albaniei; Preasfințitul Părinte Markos, Episcop de Kenya, din Patriarhia Alexandriei; Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din Patriarhia Antiohiei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; și cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Mitropolit Ioan a explicat sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic lecturat (Matei 21, 33-44) care ilustrează pilda lucrătorilor răi rostită de Mântuitorul Iisus Hristos:

„Într-o parabolă atât de scurtă a concentrat Hristos tot ce s-a întâmplat de la creația lumii până în zilele Sale, până la cele ce aveau să I se întâmple Lui. La Sfânta Liturghie, ierarhul binecuvântează și spune: «Doamne, Doamne, caută din cer și vezi și cercetează via aceasta, pe care a sădit-o dreapta Ta». Săditorul viei, Creatorul cerului și al pământului, este Dumnezeu. Tot ce a creat El aici, pe pământ, a lăsat omului ca binecuvântare, ca el să trăiască și să se pregătească să urce în Împărăția bucuriei lui Dumnezeu.

Dar văzând El că omul este supus păcatului, a grăit mai întâi prin profeții Vechiului Testament, care însă nu au fost iubiți de poporul lui Israel. Mulți dintre ei au sfârșit în umilințe și în chinuri. De aceea, Dumnezeu Îl trimite pe Fiul Său, pe Domnul nostru Iisus Hristos, întrupându-Se din Preacurata Fecioară Maria. Fiul lui Dumnezeu n-a venit doar să culeagă roadele viei, ci a lucrat în ea ca Om și Dumnezeu, iar pe lângă El a luat lucrători, să le arate cum se lucrează o vie din Împărăția lui Dumnezeu.

Nu numai noi, preoții, ci fiecare dintre voi este chemat să lucreze în via Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Vă îndemn să vă întoarceți cu pace în eparhiile și parohiile din care veniți și să fiți alături de ierarhii și preoții voștri în lucrarea cea duhovnicească”.

Ierarhul le-a explicat tinerilor prezenți faptul că, atunci când Îi sunt credincioși lui Dumnezeu, devin colaboratori cu El în toate faptele lor bune: „Când mergi la un bolnav și îl mângâi, nu ești singur. Dumnezeu este cu tine. La fel și când faci milostenie. În toate faptele bune săvârșite, Dumnezeu lucrează cu tine.

(…) Noi, de multe ori, Îl chemăm pe Dumnezeu dimineața să ne ajute în timpul zilei, însă seara nu Îi mulțumim că a fost cu noi o zi întreagă. El nu așteaptă nicio plată, ci doar o rugăciune de mulțumire, la apusul soarelui, pentru că a fost cu noi la plug, la școală, în spital sau oriunde lucrează omul (…) Pentru truda voastră din aceste zile și nu numai, Hristos vă cheamă acum la ospățul Lui, la cina Lui”, a adăugat ierarhul înainte de momentul împărtășirii credincioșilor, când sute de tineri au primit Sfânta Euharistie.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa le-a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment central al lumii ortodoxe:

„Ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binecuvântările din zilele acestea revărsate peste noi și peste tinerii veniți din multe părți ale lumii, unele din Bisericile surori au trimis și ierarhi, episcopi și mitropoliți, care au însoțit grupurile de participanți.

Acesta este semnul profundei comuniuni și al unității noastre ortodoxe. În afară de ierarhi, am avut bucuria de a-l avea aici și pe părintele stareț de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos, însoțit de un grup de ucenici ai dânsului, care i-au adus mângâiere Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ale cărui sfinte moaște se află aici, în Catedrală.

De peste 300 de ani, Sfântul Iosif, care a fost stareț și viețuitor în Sfântul Munte, a așteptat clipa aceasta a sosirii unor părinți de la Muntele Athos. Am avut apoi bucuria să fie alături de noi părintele Nikodimos Kabarnos, care a mișcat inimile celor peste 5000 de tineri care au fost prezenți la deschiderea evenimentului din Parcul Rozelor”.

Comentarii

comentarii