Acasă Actualitate ITO – ziua a treia! Lupta BOR împotriva Traficului de persoane și...

ITO – ziua a treia! Lupta BOR împotriva Traficului de persoane și a consumului de droguri

DISTRIBUIȚI

A treia zi de ITO – Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Timișoara – a fost pentru cei 3.500 de tineri participanți nou prilej de a se bucura de prieteniile recent legate, de a-și mărturisi credința înaintea întregii cetăți și de a primi lecții de viață deosebit de importante pentru vârsta lor.

După a treia și ultima sesiune de conferințe la care au asistat în Sala Olimpia din Timișoara, delegațiile de tineri au luat parte, la orele amiezii, la Procesiunea prieteniei.

Ziua de sâmbătă, 2 septembrie, s-a încheiat cu participarea lor la slujba Vecerniei săvârșită în parohiile din orașul de pe Bega.

Tematica ultimei sesiuni de conferințe a evenimentului a avut în vedere câteva aspecte fundamentale ale antropologiei creștine, precum și probleme actuale întâlnite în viețile generațiilor tinere. Manifestarea a debutat, ca în ziua precedentă, cu un moment de rugăciune. Înainte de prima prelegere, tinerii prezenți au asistat la un moment muzical fascinant, susținut de un cvartet de coarde.

Așa cum i-a obișnuit până acum pe oaspeți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, i-a prezentat pe invitați, mulțumindu-le că au acceptat să le ofere cunoștințe și informații de mare actualitate tinerilor prezenți.

Primul vorbitor a fost părintele prof. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu care a susținut, de această dată, prelegerea intitulată „Valoarea supremă a ființei umane. Elemente de antropologie ortodoxă”.

Următoarele prelegeri s-au axat mai mult pe probleme concrete și au reprezentat o oportunitate unică de a înțelege mai bine pericolele la care sunt expuși tinerii din ziua de astăzi.

În cadrul lor, au fost explorate aspecte critice ale acestor probleme, fiind totodată propuse soluții preventive eficiente. A fost subliniat, de asemenea, rolul important al Bisericii Ortodoxe în lupta împotriva traficului de persoane și a consumului de droguri, subiectele ultimelor conferințe, și implicarea ei prin educație și suport spiritual în demersul de protejare a tinerilor.

Întâi a luat cuvântul comisarul șef Laurențiu Dincă de la Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Timișoara, a cărui prelegere, acompaniată de vizionarea unui foarte util clip video, s-a intitulat „Traficul de persoane, un fenomen în schimbare într-o societate în schimbare”.

În continuare, celor aflați de față le-au prezentat pericolele consumului de droguri, din partea Agenției Naționale Antidrog a Ministerului Afacerilor Interne, doctorul Bogdan Gheorghe și psihologul Alina Neagoe. Aceasta din urmă a evidențiat motivele pentru care consumul de substanțe interzise devine atractiv pentru adolescenți, dar și legătura dintre această practică și problemele de sănătate mintală.

Încheierea sesiunii de conferințe le-a vorbit tinerilor conf. dr. Radu Țincu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă – Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală, prelegerea sa intitulându-se „Drogurile – flagelul generației actuale”.

Specialistul a explicat care sunt consecințele biologice ale consumului de droguri și a evidențiat faptul că motivele sau cauzele consumului nu sunt numai de ordin psihologic, ci și spiritual:

„Stând de vorbă cu tinerii și cu dependenții de droguri, am ajuns la concluzia că dependența este mai degrabă o problemă a sufletului. Tocmai de aceea, am spus că Biserica trebuie să fie parte a informării publice cu privire la droguri, pentru că ele sunt o problemă sufletească.

Un tânăr de 13 ani nu se apucă pur și simplu să consume droguri, ci o face în anumite circumstanțe care țin mai degrabă de partea lui psiho-emoțională. Am ajuns în situația actuală pentru că am pierdut anumite valori fundamentale, dintre care una este familia.

Comunicarea dintre familie și tânăr este o problemă identificată de majoritatea pacienților cu care am vorbit. În cazul în care comunicarea din familie lipsește, tinerii se alătură unui anturaj care îi înțelege, le oferă sprijin emoțional și, din păcate, și droguri. (…) De asemenea, avem nevoie de educație. Din păcate, în ultimii 30 de ani, autoritățile statutului au neglijat problema drogurilor și au ascuns această realitate, crezând că va trece de la sine. Nu a trecut ci, dimpotrivă, s-a amplificat”.

 

Comentarii

comentarii