Acasă Actualitate „Iuda”, într-un decor fabulos. Padre a văzut din ceruri spectacolul pe care...

„Iuda”, într-un decor fabulos. Padre a văzut din ceruri spectacolul pe care l-a visat în ruinele bisericii din Ofsenița – foto

DISTRIBUIȚI

În ruinele bisericii romano-catolice (desacralizată) a avut loc primul spectacol de teatru. „Iuda” a avut o distribuție de excepție, cu actori de la Teatrul Național Timișoara: Cătălin Ursu, Ion Rizea, Alina Mihocaș, Ana Maria Cojocaru, Raul Lăzărescu și Raul Bastean, în calitate de membri ai Asociației Samper Agape.

Biserica romano-catolică ruinată din Ofsenița a fost preluată de Asociaţia Semper Agape, la inițiativa lui Padre, Varlaam Almăjanu, starețul mănăstirii de la Partoș. Visul său era să genereze un spaţiu pentru întâlniri, un spaţiu pentru evenimente artistice, culturale, cu muzică, teatru, cu poezie.

Padre a apucat să mai vadă începutul punerii în siguranță a bisericii ruinate de către Ambulanța pentru Monumente. El a lansat și ideea primei piese de teatru care urma să se joace printre zidurile lăcașului de cult: „Iuda”.

Din păcate, Padre a decedat în noiembrie 2020, în urma unor complicații după infectarea cu COVID. 

Prietenii săi din Asociația Semper Agape, care l-au iubit și prețuit atât de mult, au promis că vor duce visul mai departe. Conservarea în formă de ruină s-a dovedit o ideea excelentă. 

Și a venit rândul premierei, pregătite în cadrul ediției a VII-a a Zilelor artei sacre de la Partoș.

„Dorința lui Padre a fost spectacolul Iuda. El nu a apucat să citească tot textul scris de mine, Ana Maria Cojocaru și Cătălin Ursu, în final. Absolut tot ce facem, facem numai și numai pentru Padre. Și cu gândul la el. Padre a visat această bisericuță. În vis i-a șoptit: te rog, nu mă părăsi! Atât de mult și-a dorit să o salveze, iar lucrurile s-au legat. A mers la Episcopia Romano-Catolică, i-a spus episcopului dorința sa de a prelua biserica, iar exact în aceeași zi s-au semnat și actele. Totul a fost un miracol. Au venit cei de la Ambulanța pentru Monumente au venit chiar în pandemiei, în 2020. Pe 5 octombrie, cu puțin timp înainte de a se interna la spital, încărcam cărămizi cu el și cu voluntarii, de la castelul din Banloc. El și-a dorit un spațiu de artă sacră aici. Dar a murit în noiembrie. Spațiul e cu adevărat spectaculos. Nu cred că mai există așa ceva în Banat”, a declarat Gabriela Mitrofan de la Asociația Samper Agape.

„Am căutat tot felul de repere din literatura universală și reperele ce țin de religie, mai ales că avem acest personaj foarte controversat, Iuda. Am căutat să-l ancorăm ca personaj într-un spectacol în care e vorba despre el. Am căutat textele care să ajute cât se poate de bine acest personaj în ziua de astăzi. Avem niște emoții incredibile, pentru că a fost o piesă dorită de Padre. Din păcate el nu a mai ajuns să vadă acest spectacol, a venit pandemia și dispariția lui”, a spus actorul Cătălin Ursu.

„Padre și-a dorit să facem un spectacol despre Iuda. A fost impresionat de anumite filme care au circulat în perioada 2018-2020, care erau aduse un pic în contemporaneitate. Ne-am gândit că fiecare din noi, la un moment dat, am fost, suntem sau putem deveni o Iudă la un moment dat. S-au victima lui. Atunci trebuie să fim atenți la noi, la cei de lângă noi, să nu ne mai facem nouă rău, celor de lângă noi. Într-un final a ieșit această piesă și sper ca Padre, de acolo de sus, să nu fie dezamăgit”, a afirmat actrița Ana Maria Cojocaru.

FOTOGRAFII: Dana Moica

Comentarii

comentarii