Acasă Actualitate “I’Velo” – 100 de biciclete în programul de bike-sharing pentru timișoreni

“I’Velo” – 100 de biciclete în programul de bike-sharing pentru timișoreni

334
DISTRIBUIȚI

FOTO

Raiffeisen Bank și Green Revolution au lansat marți, 10 aprilie, la Timișoara programul de bike-sharing “I’Velo”. “I’Velo” este cel mai important program de bike-sharing din România. Programul se desfășoară sub patronajul Ministerului Mediului și Pădurilor și se afla la a treia ediție anuală. 

Programul “I’Velo” are ca misiune introducerea graduală a bicicletei în peisajul vieții urbane, atât pentru recreere cât și ca mijloc de transport alternativ, sănătos, cu impact minim asupra mediului. Centrul din Timișoara este al optulea deschis din programul “I’Velo”, alături de cele din București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Constanța. “I’Velo Timișoara” este localizat în fata Primăriei, în Parcul Justiției (intrarea dinspre Parcul Rozelor). Lansarea “I’Velo Timișoara” a fost marcată printr-un tur de biciclete desfășurat pe traseul Parcul Justiției – Academician Alexandru Borza – Bdul. Michelangelo – Pod Michelangelo – Bdul. Pârvan – Bdul. Mihai Viteazu – Podul Mitropolit Șaguna – Parcul Justiției. “Banatul este o regiune importantă pentru Raiffeisen Bank și de aceea ne bucurăm că am reușit să deschidem aici un centru I’Velo, mai ales că nu puțini au fost timișorenii care ne-au întrebat despre bicicletele galbene", a declarat Nicola Carabenciov, director regional de retail al Raiffeisen Bank pentru regiunea Banat-Crișana. "Ne bucurăm să extindem proiectul I’Velo în Timișoara și să punem la dispoziția cetățenilor din inima Banatului 100 de biciclete. Speram că succesul înregistrat de I’Velo la Cluj, Brașov, Iași, Constanța și București să fie confirmat și la Timișoara", a afirmat Raluca Fiser, președinte Green Revolution. "Timișoara a făcut eforturi semnificative în ultimii ani cu privire la încurajarea transportului alternativ: de la orașul cu cei mai mulți kilometri de piste pentru bicicliști după București, la modernizarea transportului public sau la sărbătorirea unor evenimente gen Ziua Transportului Public sau Săptămâna Mobilității Europene – sunt eforturi ale administrației publice locale de a încuraja transportul verde, nepoluant. Inițiativa I’Velo se înscrie în demersurile noastre de a încuraja timișorenii să folosească cât mai puțin mașina", a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timișoarei.  

 
Cum funcționează “I’Velo”
 
Bicicletele sunt acordate spre folosință temporară, programul având atât o componență gratuită cât și una cu plată. Închirierea lor se face fie direct la centrele de închiriere, fie prin rezervare online pe www.ivelo.ro. Componenta gratuită se adresează tinerilor cu vârsta sub 16 ani și pensionarilor, care vor putea închiria bicicleta timp de 2 ore, pe baza carnetului de elev, respectiv a talonului de pensii. Componenta cu plată se adresează persoanelor care nu se încadrează în statutul de gratuitate, iar închirierea bicicletei se va putea face pe baza actului de identitate. Tarifele de închiriere sunt de 3 lei pentru 1 ora și 15 lei pentru 24 de ore. Actualul sezon va fi deschis din aprilie până în noiembrie 2012, de luni până vineri de la 11:00 la 19:30 și în weekend între orele 10:00 și 19:30. În lunile de vară, din iunie și până în august, programul va fi prelungit până la 21:30. 
 
“I’Velo” 2010 și 2011: – 800 tone de dioxid de carbon
 
În primii doi ani de funcționare a programului, 550.000 de români au petrecut pe bicicletele “I’Velo” peste un milion de ore și au parcurs mai mult de 6 milioane de kilometri. Prin utilizarea transportului ecologic, pe două roți, în locul autovehiculelor, românii au contribuit la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 800 de tone. De asemenea, proiectul a creat 70 de locuri de muncă, iar marca a avut 5 milioane de vizualizări și 500 de apariții în mass-media. Bicicletele “I’Velo” au fost folosite de peste 2.500 de persoane la 32 de evenimente. La sfârșitul lui 2011, I’Velo a câștigat premiul National Energy Globe, cea mai importantă recunoaștere internațională pe care o poate primi un program de mediu, în cadrul Galei Energy Globe Awards ce a avut loc în Austria.
 
{vsig}galerie/ivelo{/vsig}</p>

Comentarii

comentarii