Acasă Actualitate Jack Daniel’s lansează prima sticlă cu declarație de vârstă pe etichetă în...

Jack Daniel’s lansează prima sticlă cu declarație de vârstă pe etichetă în peste 100 de ani

113
DISTRIBUIȚI

În ultimul an, Jack Daniel’s a făcut pași istorici și și-a revizuit trecutul pentru a revigora produsele uitate.

În martie, Lexie Phillips a făcut istorie devenind prima asistentă distilatoare pentru marca de whisky născută în Tennessee. Lucrează cu Chris Fletcher, promovat ca distilator șef în octombrie, la calitatea și inovația băuturilor. Prima lansare majoră de când cei doi au preluat noile roluri este să reînvie un produs pe care mulți fani ai băuturii vor fi surprinși să-l descopere: un whisky de la Jack Daniel’s cu o declarație de vârstă pe etichetă.

Un Jack Daniel’s în vârstă de 10 ani va începe să sosească pe rafturi în cantități limitate în Statele Unite în septembrie. Whisky-ul, cu o notă de degustare de 97 și un preț de 70 USD, are mai puține note clasice de banane, dar este totuși un whisky dulce, cu fructe uscate, cacao și note de fum.

„Însuși Jack Daniel a realizat versiuni vechi ale rețetei noastre clasice de whisky No. 7 la vârsta de 10, 12, 14, 18 și 21 de ani”, a spus Fletcher la prelansarea whisky-ului de 10 ani cu declaație de vârstă pe etichetă, la sfârșitul lunii iulie. „Avem sticle sau fotografii. Știm că toate acestea s-au făcut”.

Este probabil ca whisky-ul să fie îmbuteliat în timp ce Jack Daniel era încă în viață. A murit în 1911, la scurt timp după ce interdicția a intrat în vigoare în Tennessee, cu aproximativ 10 ani înainte ca aceasta să intre în vigoare în toate Statele Unite, în 1920, explică Nelson Eddy, istoric de marcă. Daniel a lăsat distileria nepotului său Lem Motlow, iar familia a încetat să mai folosească vârstele sticlei la începutul anilor 1950, deși cele mai în vârstă nu au mai fost îmbuteliate din nou după interdicție, spune Eddy.

Unul dintre motivele pentru care familia Motlow a renunțat la punerea lor pe eticheta de whisky se datorează faptului că pretențiile de vârstă pot induce în eroare consumatorii. Un exemplu: o serie de factori diferiți fac un whisky scoțian de 10 ani foarte diferit de un whisky Tennessee de 10 ani. Clima din Tennessee și utilizarea butoaielor noi de stejar (whisky-ul scoțian se învechește în butoaie uzate) înseamnă că lichidul are mult mai multă interacțiune cu butoiul și poate deveni ușor prea lemnos.

Fletcher a folosit tehnici moderne pentru a evita capcanele supraextracției butoiului. Whisky-urile pe care le folosește pentru distilatul de 10 ani petrec aproximativ șapte sau opt ani în vârful unui șopron, unde este mai cald și mai uscat, apoi sunt mutate în partea de jos, unde este mai rece și mai umed. Scopul, explică distilatorul principal, este de a realiza unele reacții de oxidare și esterificare care coc whisky-ul, dar reduc ratele de interacțiune și evaporare a lemnului.

„Când Lexie și-a preluat rolul în noiembrie, selectam butoaiele pe care le vom folosi pentru această băutură”, a spus Fletcher despre asistenta sa, care lucra la controlul calității și care anterior se ocupa de distilerie.

Ea lucrează cu departamentul de depozitare pentru a obține probe pe care să le ducă la laborator și probe pentru degustare.

„Eu și Chris am testat probele și am discutat despre aromele fiecăreia, ceea ce ne-a determinat în cele din urmă să decidem asupra acestui lot de whisky”, a spus Lexie. “Este o băutură delicioasă care a făcut ca anticiparea acestei lansări să crească și mai mult.”

Eticheta arată, de asemenea, ca sticla istorică, recreând versiunea de epocă.

Atât Fletcher, cât și Lexie au un sentiment profund despre cât de mult înseamnă povestea și marca Jack Daniel. Fletcher a crescut în Lynchburg, iar bunicul ei, Frank Bobo, a fost distilatorul șef din 1966 până în 1989. A crescut la periferia orașului și are, până în prezent, 24 de membri ai familiei care au lucrat sau lucrează în distilerie sau într-o poziție asemănătoare.

Are sens că trecutul este o mare parte a viitorului

„Sunt atât de încântat, împreună cu Lexie și echipa noastră, să pot recrea literalmente ceva din trecutul nostru”, a spus Fletcher. „Este vorba de onorarea a ceea ce a făcut Jack însuși. Din câte știm, acest lucru nu s-a mai făcut de când era în viață”.

Eticheta de 10 ani va fi o lansare anuală și va face parte dintr-un număr tot mai mare de produse care vor extinde marca la diferite vârste. Pentru cei care se întreabă încotro se va îndrepta mai departe marca, Fletcher aduce în discuție experiența lui Lexie în științe agricole și menționează, de asemenea, experimentarea cu diferite cereale.

„Scopul meu este de a avea cel mai complet și divers set de whisky-uri îmbătrânite din industrie – și este nevoie de ani, dacă nu chiar de decenii, pentru a ajunge la acel punct”, a spus Fletcher. „Deja planificăm oferte pentru 2030 și nu numai. Viitorul este strălucit la Jack Daniel’s, iar Lexie Phillips este o mare parte din el”.

Comentarii

comentarii