Acasă Eveniment Jihad pentru medicii fumători din Timiş

Jihad pentru medicii fumători din Timiş

634
DISTRIBUIȚI

Inspectoratul de Sănătate publică pune piciorul în prag…
Rezidenţi, medici, şefi de secţii sau chiar directori de spitale care au patima fumatului pot avea mari probleme chiar din această lună. Fiindcă unii doctori fumează nestingeriţi în cabinete, pe holurile spitalelor sau chiar în faţa sălilor de operaţie, Inspectoratul de Sănătate Publică a comandat, în februarie, mai multe controale de amploare, pentru a verifica locurile speciale de fumat destinate medicilor. Inspectorii spun că nu vor avea pardon, iar medicii prinşi că fumează în spital vor fi sancţionaţi. 

Controalele nu au scos în evidenţă probleme deosebite

Monica Licher, responsabila cu inspecţiile privind fumatul în unităţile sanitare din cadrul Inspectoratului de Sănătate Publică Timiş, a declarat că ISP Timiş a făcut şi face permanent controale în spitale din Timiş şi Timişoara, pentru a se verifica modul în care medicii şi asistentele respectă legea privind fumatul şi nu au fost probleme deosebite. Chiar în această lună, februarie, va fi organizată o nouă inspecţie de mare amploare, în spitalele din judeţul Timiş şi Timişoara, pentru a se verifica încă odată modul de respectare a fumatului. În ciuda controalelor periodice, la redacţia ZIUA de Vest, dar şi pe site-ul www.nutepunecutimisorenii.ro mai mulţi doctori au fost reclamaţi că fumează fără să se sfiiască, chiar sub nasul pacienţilor.

Medicii fumători cu tupeu…

„La Maternitatea Bega, unii doctori fumează cu nesimţire pe holul maternităţii, exact în faţa sălii de naşteri. Personal, am văzut acest lucru, pentru că am născut acolo. I-am atras atenţia domnului doctor, dar acesta a reacţionat foarte vulgar”, spune Ancuţa Stancu, o timişoreancă ce a ţinut să-şi posteze mesajul pe site-ul www.nutepunecutimisorenii.ro.  La nivel oficial, la Clinica  „Bega” nu există o astfel de problemă. Medicul Marius Craina, din cadrul Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie “Bega” Timişoara, a declarat că în clinică medicii respectă normele privind fumatul şi există locuri special amenajate pentru fumat,  la subsol. “În spital, pe coridoare, în sălile de operaţii sau în saloane nu fumează nimeni. Pe de altă parte, şi pentru fumători trebuie asigurate şi garantate condiţii de fumat. Dacă vor să fumeze o ţigară, să aibă unde”, spune doctorul Craina.

Lege şi tocmeală…

Foarte curând, în întreaga Uniune Europeană va apărea o directivă ce va interzice fumatul în spaţiile publice închise, indiferent de natura lor. Fumătorii vor avea voie să-şi aprindă ţigările doar pe stradă sau acasă. În rest, conform acestei directive ce se află în pregătire şi în discuţii, fumătorii nu vor mai putea fuma nici în baruri sau cafenele. În acest moment, într-o treime din ţările Uniunii Europene, fumatul este interzis în orice spaţiu public închis. În România, situaţia este mai delicată. Chiar dacă în multe localuri, supermarket-uri sau restaurante, fumatul este strict interzis, pentru a nu-şi pierde clientela, patronii fac un pact ciudat cu clienţii. Nu li se aduc scrumiere, ci farfurioare şi, câteodată, fumătorii sunt avertizaţi că fumează pe propria răspundere.

Comentarii

comentarii