Acasă Actualitate Jocuri de culise „academice” la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe...

Jocuri de culise „academice” la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării

DISTRIBUIȚI
Concurs cu o singură persoană la cea mai problematică facultate din Universitatea de Vest
 
Din nou probleme la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În ultimul an aici scandalurile s-au ţinut lanţ. Pionul principal a fost mai mereu fostul decan, conferenţiarul universitar Gheorghe Clitan. După ce a „patronat” un concurs făcut harcea-parcea la Universitatea de Vest din Timişoara, Gheorghe Clitan a creat rumori la UVT refuzând în repetate rânduri, la sfârşitul lui 2011, să-şi dea demisia din funcţia de decan, deşi conform legii era obligat să o facă de urgenţă. 

Acum Clitan este la un pas de a redeveni decanul facultăţii. Totul la capătul unui joc de culise incredibil, în care contracandidatul să s-a înscris la concurs şi a renunţat la el pe ultima sută de metri…
 
Dascălii pariau pe data când Mesaroş renunţă la candidatură…
 
Conform regulamentului, consiliile facultăţilor din UVT trebuiau să desemneze cel puţin doi candidaţi pentru funcţia de decan. Aceştia urmau să intre într-o competiţie, iar rectorul să decidă cine este cel mai bun. Ca de obicei Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării iese din tipare. Aici singura candidatura de care ştiau toţi fusese depusă de Gheorghe Clitan. Cu câteva minute înainte de închiderea perioadei de depunere a dosarelor, pentru ca totul să fie în regulă, în cursă a intrat şi lectorul universitar Claudiu Mesaroş. “Ştiam cu toţii că Clitan este singurul candidat. Când Mesaroş şi-a depus candidatura mulţi au zâmbit şi puneau pariuri când se va retrage din cursă. Nu au avut prea mult de aşteptat”, ne-a declarat sub protecţia anonimatului unul dintre dascălii de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării. Mesaroş s-a retras chiar înainte de concurs. Într-un stil cu totul aparte acestea i-a deschis drumul lui Clitan spre un nou mandat de decan.  
 
S-a retras în stil filosofic…
 
Lectorul universitar Claudiu Mesaroş a ales să se retragă din cursa pentru scaunul de decan prin intermediul Internetului. El le-a trimis un mesaj filosofic colegilor în care îşi justifică gestul. “Este esenţial să acceptăm faptul că nimeni nu poate contribui la construcţia instituţională în mod individual; dimpotrivă, personalităţile, atunci când se complac ca unici decidenţi trăiesc mai întotdeauna drame cu iz livresc. Susţin ca întotdeauna spiritul strategiei şi echipei, în detrimentul oricărui cult al carismei sau liderului oportun. Candidatura mea a fost în măsură, sper, să clarifice unele lucruri în acest sens şi doresc să anunţ că, pentru a nu afecta echilibrul unei echipe manageriale aflată în (re)construcţie, am decis să mă retrag din concurs”, a spus Mesaroş în mesajul trimis colegilor. Acesta a fost numit anul trecut chiar de către Clitan decan interimar. 
 
Pirtea vrea explicaţii
 
Rectorul UVT, Marilen Pirtea este pus înaintea concursului în faţa unui fapt împlinit. Nu are de unde alege decanul. “Aş fi dorit cât mai mulţi candidaţi, să avem de unde alege. Nu ştiu motivele pentru care unul dintre candidaţii de la Ştiinţe Politice s-a retras din cursă, voi vorbi însă cu aceasta să văd motivele retragerii. Poate Mesaroş se gândea că nu se bucură de aceeaşi susţinere ca şi Clitan. Nu îmi convine să susţin un concurs cu un singur candidat. Vom vedea ce este de făcut”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. Anul trecut specializare Filosofie a primit calificativul E, ultimul în domeniul cercetării. La Filosofie există două masterate, niciunul nu are însă cursanţi în primul an. Aici s-a desfiinţat şi şcoala doctorală şi tot aici a fost desfiinţat şi două mastere, din lipsă de clienţi. Facultatea este înglodată în datorii, deşi când Clitan ajungea decan era cotată printre cele mai bogate facultăţi conform bilanţului contabil al UVT.

Comentarii

comentarii