Acas─â Politica Jocurile lui Victor Ponta

Jocurile lui Victor Ponta

1602
DISTRIBUIȚI

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea ne reaminte╚Öte un episod extrem de interesant. Legat de momentul autodebarc─ârii lui Victor Ponta. ╚śi de jocul pervers al lui Robert Negoi╚Ť─â, primarul Sectorului 3. Acesta din urm─â probabil, la comanda sistemului, devenise un vector pro-Dragnea. ╚śi automat anti-Ponta. Ast─âzi, Negoi╚Ť─â s-a sucit. La comanda cui? ╚śi ce execut─â ├«n definitiv Victor Ponta?

Nu se ╚Ötie c├ónd, dar, mai devreme sau mai t├órziu, vor avea loc alegeri locale. Ordinul de zi al statului subteran, o parte ├«nsemnat─â a sa, const─â ├«n identificarea Gabrielei Firea cu ÔÇ×ciuma ro╚ÖieÔÇŁ ╚Öi scoaterea acesteia din jocul pe Capital─â. Se ac╚Ťioneaz─â ├«n dou─â direc╚Ťii u╚Öor de identificat. Pe de-o parte, prin intermediul Direc╚Ťiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie. Pus─â deja ├«n mi╚Öcare ├«n urma unei sesiz─âri politico-penale. Din partea PNL Bucure╚Öti. A doua direc╚Ťie este pur politic─â. ╚śi cu at├ót mai periculoas─â. A╚Öa-zisa Alian╚Ť─â Pro Bucure┼čti 2020. ├Äntre dou─â drone. Victor Ponta ╚Öi Robert Negoi╚Ť─â. Despre ac╚Ťiunea DNA, pentru moment nu e nimic de spus. Cred c─â nici procurorii nu ╚Ötiu ├«nc─â ├«n ce fel urmeaz─â s─â ac╚Ťioneze. Dar despre alian╚Ťa dintre Ponta ╚Öi Negoi╚Ť─â se poate vorbi la liber. Pentru c─â avem toate elementele necesare.

S─â utiliz─âm din nou un anumit de ra╚Ťionament bazat pe logica formal─â. S─â ├«ncerc─âm s─â elimin─âm ipotezele neverosimile, pentru a afla ├«n final care sunt c─âr╚Ťile aflate pe mas─â ╚Öi ├«n func╚Ťie de care se vor face jocurile. Gabriela Firea este prima clasat─â la mare distan╚Ť─â de urm─âtorul competitor ├«n b─ât─âlia pentru Bucure╚Öti. Cum ar putea fi ea trecut─â ├«n pozi╚Ťia secund─â? Este absolut logic c─â singura posibilitate pe care o au adversarii acesteia este s─â-i confi╚Öte o parte din electorat. O parte c├ót se poate de consistent─â. ╚śi de aici ├«ncolo ├«ncep ra╚Ťionamentele de logic─â formal─â.

Inten╚Ťioneaz─â Victor Ponta cu adev─ârat s─â-╚Öi adjudece ├«n mod direct sau prin interpu╚Öi Prim─âria General─â a Capitalei? S─â fac─â din Capital─â trambulina pe care o va utiliza ├«n alegerile din 2024? C├ónd va avea loc marea rund─â a preziden╚Ťialelor? Ipoteza e tentant─â. ╚śi, de aceea, plauzibil─â. Cine st─âp├óne╚Öte Capitala, beneficiaz─â de o bun─â parte dintr-un electorat oficial de 2.500.000 de locuitori ╚Öi, neoficial, de peste 4.000.000 milioane. Iar Bucure╚Ötiul d─â tonul tuturor alegerilor. Victor Ponta a anun╚Ťat ÔÇô ╚Öi nu m─â ├«ndoiesc c─â are aceast─â inten╚Ťie ÔÇô c─â se ├«nscrie ├«n cursa preziden╚Ťial─â din 2024. De aceea, aparent logic, el a c─âutat ╚Öi a identificat un contracandidat cu poten╚Ťial al Gabrielei Firea. L-a identificat ├«n persoana lui Robert Negoi╚Ť─â. Aceast─â combina╚Ťie este serioas─â sau nu?

Robert Negoi╚Ť─â a fost unul dintre agen╚Ťii politici extrem de activi ├«n opera╚Ťiunea de debarcare sau autodebarcare a lui Victor Ponta de la ╚Öefia PSD ╚Öi din pozi╚Ťia de prim-ministru. Atunci, imediat dup─â declan╚Öarea crizei Colectiv, am semnalat faptul c─â sistemul c─âuta un ╚Ťap isp─â╚Öitor. ╚Üapul isp─â╚Öitor a fost Victor Ponta. Cinstit vorbind, premierul de atunci, cu toate p─âcatele lui, nu avea nicio vin─â ÔÇô ╚Öi timpul a dovedit acest lucru ÔÇô pentru declan╚Öarea ╚Öi desf─â╚Öurarea dramei de la Colectiv. Semnalul ├«ns─â fusese dat. Presiunile sociale ╚Öi politice erau direc╚Ťionate ├«mpotriva lui Victor Ponta. Iar acestea nu erau exercitate doar din exteriorul PSD. Sistemul a ac╚Ťionat ╚Öi din interior. Victor Ponta ├«nsu╚Öi era un om al statului subteran. Numai c─â statul subteran se rupsese ├«n dou─â. Victor Ponta era sus╚Ťinut de partea mai slab─â. Partea mai puternic─â a sistemului subteran, dirijat de generalul Florian Coldea, voia capul premierului. Iar presiunea str─âzii nu era suficent─â. Trebuia declan╚Öat─â ╚Öi o mi╚Öcare din interior. Din interiorul PSD. ╚śi au fost utilizate ├«n acest scop mai multe p├órghii. Cea mai important─â a fost Liviu Dragnea. Dragnea era bine plasat ├«n ierarhia partidului. Logic avea toate ╚Öansele ca, ├«n eventualitatea debarc─ârii lui Victor Ponta, s─â ocupe pozi╚Ťia acestuia. Din acest motiv, Liviu Dragnea a f─âcut fix mi╚Öcarea pe care anterior o executase Victor Ponta, atunci c├ónd i-a dat br├ónci aliatului s─âu de n─âdejde, Crin Antonescu. L-a pompat pe premierul de atunci cu suficient de multe informa╚Ťii false legate de ipotetice mi╚Öc─âri de strad─â ├«ndreptate ├«mpotriva Palatului Victoria, astfel ├«nc├ót lui Ponta i-au cedat nervii ╚Öi a demisionat. Pe r├ónd. Dar accelerat. De la conducerea Guvernului ╚Öi de la conducerea partidului. Dar pentru ca Victor Ponta s─â fie fr─âgezit ╚Öi adus ├«n aceast─â situa╚Ťie, statul subteran, decis s─â-╚Öi m─ân├ónce puiul, a utilizat ╚Öi alte mecanisme. De descurajare. Unul dintre aceste mecanisme a fost o alt─â dron─â pus─â ├«n mi╚Öcare de Coldea. ├Än persoana lui Robert Negoi╚Ť─â. Acesta s-a f─âcut luntre ╚Öi punte pentru a sus╚Ťine debarcarea lui Ponta.

Ei bine, ast─âzi Negoi╚Ť─â este aliatul celui pe care l-a tr─âdat la comand─â ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani. ╚śi ac╚Ťioneaz─â al─âturi de acesta la comanda aceleia╚Öi p─âr╚Ťi a statului subteran de care apar╚Ťin am├óndoi, pentru a o arunca peste bord pe Gabriela Firea. Ca om politic, Gabriela Firea este produsul tandemului Victor Ponta ╚Öi a socrului acestuia Ilie S├órbu. Alt produs de excep╚Ťie al sistemului. Gabrielei Firea i s-a oferit de c─âtre cei doi, ├«naintea alegerilor parlamentare din 2012, perspectiva de a deveni parlamentar PSD. Pentru partid, achizi╚Ťia Gabrielei Firea a fost benefic─â. ├Äntotdeauna ├«naintea unor alegeri parlamentare, partidele politice sunt ├«n c─âutarea unor personalit─â╚Ťi neerodate ├«n niciun fel, capabile s─â aduc─â un suflu nou ╚Öi un suport electoral consistent. Miza pus─â pe Gabriela Firea a avut un succes deplin. ├Än scurt timp, acela╚Öi tandem a promovat-o ├«ntr-o pozi╚Ťie cheie. Cea de purt─âtor de cuv├ónt PSD. O func╚Ťie de care Gabriela Firea s-a achitat cu brio. De la ├«n─âl╚Ťimea acestei platforme politice, Gabriela Firea a candidat ╚Öi a reu╚Öit s─â-╚Öi adjudece Prim─âria General─â a Capitalei. Pentru prima dat─â ├«n istorie, PSD a ocupat Bucure╚Ötiul. ├Än continuare Firea, este pe prima pozi╚Ťie ├«n top.

Am semnalat ├«ntr-o analiz─â anterioar─â faptul c─â Firea nu poate fi scoas─â din joc dec├ót ├«n ipoteza ├«n care electoratul ei se fragmenteaz─â ├«n mod semnificatv. Din aceast─â perspectiv─â, calea de urmat a celor care-i vor g├ótul trecea inevitabil prin Pro Rom├ónia. Aici interesele s-au ├«nt├ólnit. Dup─â ce a f─âcut p├ón─â la cap─ât jocul statului subteran, rup├ónd PSD ╚Öi transform├ónd Pro Rom├ónia ├«ntr-un instrument ├«ndreptat ├«mpotriva celui mai mare partid, sco╚Ť├ónd practic PSD de la guvernare, Victor Ponta a primit aparent o nou─â via╚Ť─â. ├Än sensul c─â i se asigur─â de c─âtre o parte a statului subteran posibilitatea de a se re├«n╚Öuruba la v├órf ├«n marea politic─â. ╚śi chiar de a candida probabil ├«n postur─â de iepura╚Ö relevant ├«n urm─âtoarea campanie preziden╚Ťial─â. Oricum, p├ón─â una alta, i se asigur─â libertatea. R├ónd pe r├ónd, dosarele penale construite ├«mpotriva lui sunt ├«nchise. R─âm├óne ├«ns─â ag─â╚Ťat cu infrac╚Ťiuea de plagiat. Ponta ╚Öi-a plagiat lucrarea de doctorat, Instan╚Ťa Suprem─â a b─âtut ├«n cuie acest lucru ╚Öi oric├ónd sunt posibile consecin╚Ťe ur├óte pentru acest om politic. Consecin╚Ťe care vor exista sau nu tot la comanda statului subteran.

Iat─â care sunt resorturile care ├«l determin─â pe Victor Ponta s─â ini╚Ťieze o lovitur─â posibil mortal─â ├«mpotriva Gabrlei Firea. ├Än tandem cu Robert Negoi╚Ť─â. Care, la r├óndul s─âu, se afl─â la cheremul sistemului. pentru c─â sistemul l-a patentat, sistemul l-a propulsat ╚Öi acela╚Öi sistem l-a ag─â╚Ťat cu mai multe dosare de corup╚Ťie. Pe care oric├ónd le poate activa.

├Än aceast─â logic─â a unui ra╚Ťionament prin eliminare, urmeaz─â s─â vedem ├«n ce m─âsur─â Gabriela Firea are capacitatea s─â construiasc─â o contrapondere la ofensiva declan╚Öat─â de tandemul Ponta-Negoi╚Ť─â ├«mpotriva ei. ├Än principiu, ea ar trebui s─â se bazeze pe partidul c─âreia ├«i apar╚Ťine. Pe alian╚Ťa pe care a f─âcut-o cu Marcel Ciolacu. ╚śi cu grupul condus de acesta, aflat la butoanele puterii ├«n PSD. Numai c─â nu se ╚Ötie ce comand─â a primit din aceast─â perspectiv─â, la r├óndul s─âu, Marcel Ciolacu. Dac─â sistemul care a pus ├«n mi╚Öcare tandemul Ponta-Negoi╚Ť─â ac╚Ťioneaz─â ╚Öi asupra lui Marcel Ciolacu, atunci Gabriela Firea, ├«n prag de alegeri, c├ónd vor fi ele, ├«n septembrie sau alt─â dat─â, se va vedea lipsit─â de cei mai importan╚Ťi alia╚Ťi. Nejuc├ónd cartea unui candidat independent, Gabrielei Firea ├«i poate fi tras oric├ónd covorul electoral de sub picioare. Iar covorul electoral este popula╚Ťia PSD din Bucure╚Öti. Jocul perfid, total imoral al lui Victor Ponta ├«i poate fi fatal Gabrielei Firea.

Comentarii

comentarii