Acasă Actualitate Joia Mare sau Joia Neagră, în Mitropolia Banatului

Joia Mare sau Joia Neagră, în Mitropolia Banatului

684
DISTRIBUIȚI

În Joia Mare, 16 aprilie, Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Isus Hristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda – explică creștinortodox.ro.

În seară acestei zile creștinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.

În Joia Mare, 16 aprilie, seara, în toate bisericile de pe cuprinsul Mitropoliei Banatului se săvârșește Denia celor 12 Evanghelii, unde în fiecare an, sute de credincioși timișoreni participă la slujbă.

În Vestul țării, o familie care prepară pâinea pentru Paște, pentru biserică, o aduce acum cu vase noi, cu lumânări și vin, pentru a rămâne până la Pașți.

Din Joia Mare până în ziua de Paști se zice că nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toacă.

În tradițiile românilor, Joia Mare se mai numește Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriță. Ea este termenul până la care femeile trebuiau să termine de tors cânepă.

Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morți. Acum se face ultima pomenire a morților din Postul Mare.

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, a explicat:

„Zi cu zi, ceas cu ceas, cu ajutorul lui Dumnezeu, am călătorit până la Ierusalim, împreună cu Sfinții Apostoli, cu ucenicii Domnului nostru Iisus Hristos, cu Maica Domnului și cu celelalte femei mironosițe. Pe tot acest drum, Mântuitorul a avut o tristețe, dar nu o tristețe fără nădejde, pentru că știa că la sfârșitul acestui drum pământesc, se va întoarce din nou la Tatăl cel ceresc.

Era trist, pentru că noi nu înțelesesem ce ne-a spus El trei ani și șase luni, cât a propovăduit în țara lui Israel. Nici Apostolii Săi nu au înțeles și nu au crezut că El va învia; că va pătimi, au crezut, pentru că au văzut vremurile cum merg, mai marii templului cum reacționează la faptele Sale, dar nu au crezut că Îl vor vedea înviat și urcându-se în slava cea cerească. Însă, într-o seară ca aceasta, Mântuitorul le spusese Apostolilor să-I pregătească paștile. Ei nu știau că în seara aceasta vor sta ultima dată cu Dumnezeu la cină. Era ultima cină pe care apostolii o luau împreună cu Hristos”.

Comentarii

comentarii