Acasă Actualitate Judecata nevinovatului din Nazaret – lecție de istorie biblică și laică susținută...

Judecata nevinovatului din Nazaret – lecție de istorie biblică și laică susținută de ÎPSS Ioan, la Academia Română Timișoara

DISTRIBUIȚI

Academia Română Timișoara, Mitropolia Banatului și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România Valeriu Braniștei Timiș a organizat conferința cu tema “Judecata nevinovatului din Nazaret”, susținută de ÎPSS Ioan Sălăjan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului.

Evenimentul a avut loc joi și trezit un interes extraordinar, fiindcă aula academiei a fost arhiplină și a trebuit să se mai aduca scaune.

Cuvântul de întâmpinare a fost susținut de academician Dan Dubină, președintele Academiei Române Timișoara, iar moderator a fost conferențiar universitar dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române Timișoara.

Cu acest prilej,  corul Facultății de teologie din Timișoara, dirijor preot asistent universitar doctorand Lauren Popa, a susținut un minispectacol de cântări prepascale.

Bineînțeles ca tema propusă a stârnit interesul iubitorilor de spiritualitate, așa încât aula  forului academic timișorean a devenit neîncăpătoare.

Academicieni și cercetători, studenți și preoți, jurnaliști și istorici, oameni de cultură și credincioși dornici să audă cuvântul Chiriarhului despre Săptămâna Pătimirilor, despre vinderea Mântuitorului și Cina cea de Taină, despre judecata pripită și ilegală la care a fost supus nevinovatul din Nazaret și despre răstignirea Sa, au participat la o adevărată lecție de istorie biblică și laică, de exegeză și jurisprudență, încadrată în contextul lumii iudaice și greco-romane.

Conferința a debutat cu un recital de cântări pre-pascale interpretate de Corul Facultății de Teologie din Timișoara, dirijat de preotul asist. univ. drd. Laurian Popa. După cuvântul de deschidere rostit de dl. conf. univ. dr. Ioan David, directorul Bibliotecii locale a Academiei Române, dl. acad. Dan Dubină, președintele filialei locale a Academiei a punctat câteva aspecte despre  judecata “vinovatului-nevinovat” și a adresat cuvinte de aleasă mulțumire Părintelui Mitropolit Ioan, pentru bunăvoința de a susține această conferință.

Să nu judecăm imediat și să dăm verdicte, mai întâi să-i ajutăm și apoi să-i judecăm pe oameni, a spus Înaltpreasfințitul Ioan subliniind rolul paradoxal al tâlharului care l-a apărat pe Iisus, în contrast cu cei considerați atunci oameni drepți.

„Să nu ne judecăm semenii prea repede, la prima vedere, și să fim mai îngăduitori cu toți că, iată, dintre toți cei care erau atunci în Ierusalim, un tâlhar l-a apărat pe domnul Hristos. Putem învăța așadar  și de la oamenii cu mai puțină școală, dar cu o anumită înțelepciune dăruită de Dumnezeu. Prin urmare , avem de învățat să fim mai cumpătați în relațiile pe care le avem cu semenii noștri. Să nu judecăm imediat și să dăm verdicte; mai întâi să-i ajutăm și apoi, dacă este cazul, să-i judecăm”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Interesant a fost apoi că Părintele Mitropolit a dialogat cu unii dintre participanți, fapt ce a contribuit la intensificarea atenției și la creșterea interesului pentru învățăturile și explicațiile oferite.

La finalul conferinței, Chiriarhul Banatului a citit câteva  fragmente din  pastorala de Paști, minunat îndemn spiritual și duhovnicesc adresat fiecărui preot, monah și credincios din eparhia noastră.

 

Comentarii

comentarii