Acasă Actualitate Judeţul Timiş a pierdut primul loc în clasamentul cuiburilor de barză

Judeţul Timiş a pierdut primul loc în clasamentul cuiburilor de barză

448
DISTRIBUIȚI

Judeţul Timiş a pierdut primul loc în clasamentul cuiburilor de barză întocmit cu ajutorul aplicaţiei mobile “Uite, Barza1”, în cadrul căruia au fost descoperite peste 1.600 de noi cuiburi doar în anul 2018.

În cadrul aplicaţiei, peste 9.000 de români au numărat berzele la cuib în cei doi ani de existență a aplicației Uite Barza!În acest an au fost recenzate circa 3.000 de cuiburi, din care 1.676 sunt cuiburi nou-descoperite cu ajutorul aplicației.

Județul Timiș iese din top, dar are cel mai vestic cuib de barză.

Proiectul de numărare a berzelor albe este implementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România. În total, anul acesta au fost numărate 10.238 de păsări, spre deosebire de cele 8.241 de anul trecut.

Numărătoarea din 2018 a avut loc în perioada 25 iunie-31 iulie și a contabilizat 3.000 de cuiburi de barză albă în toată țara, dintre care 1.676 sunt cuiburi noi, care nu mai existau în nicio bază de date. Cele mai surprinzătoare semnalări au fost cele două cuiburi de barză care se regăsesc în București, primele de acest gen de până acum.

„Este un alt semnal clar că proiectele de citizen science sunt binevenite, aflăm noi locuri  de cuiburi, aflăm unde sunt incidente cu berze, iar numărul observatorilor și al cuiburilor crește de la un an la altul. Nici nu mai este de mirare, pentru că barza albă este cea mai cunoscută specie de pasăre sălbatică de la noi. Suntem și noi uimiți de statisticile pe care le avem, de cuiburile nou- semnalate”, a spus Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al Societății Ornitologice Române.

În topul județelor cu cele mai multe cuiburi recenzate în 2018 se află Tulcea (327 de cuiburi), Suceava (293 de cuiburi), Harghita (255), Călăraşi (186), Covasna (183), urmate de Iași, Constanța, Botoșani, Brăila și Bihor.

Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în satul comuna Sfântu Gheorghe, în județul Tulcea.

În cele 3.000 de cuiburi recenzate în 2018 au fost numărați și puii.

Faptul că berzele albe aleg să cuibărească pe stâlpi ridică și o serie de riscuri, cum ar fi riscul de electrocutare a păsărilor sau de incendiu al cuiburilor, ceea ce poate provoca și pene de curent Situațiile unde cuiburile pun în pericol rețeaua electrică sunt descoperite cu ajutorul aplicației și apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, pentru a putea lua măsuri care să împiedice mortalitatea la berze și să prevină penele de curent.

Soluțiile sunt supraînălțarea cuiburilor existente, cu ajutorul suporților metalici, izolarea liniilor și amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile electrice. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Comentarii

comentarii