Acasă Cultura Jurnal de România. Timișoara

Jurnal de România. Timișoara

DISTRIBUIȚI

Teatrul German de Stat Timișoara îi invită pe timișoreni, miercuri, 19 septembrie, începând cu ora 18.30, la o sesiune de discuții alături de distribuția spectacolului Jurnal de România. Timișoara, regizat de Carmen Lidia Vidu.

La întâlnire vor participa și personalități din mediul cultural local și național: actori, arhitecți, scriitori, manageri culturali, activiști. Scopul întâlnirii este medierea unui spațiu comun de dialog pe marginea calității culturale, sociale și politice a Timișoarei, viitoare Capitală Culturală a Europei în 2021. Evenimentul va avea loc la Centrul de Arte Diverse, MISC., aflat pe Splaiul Nicolae Titulescu, în incinta fostei fabrici de țigări, și va fi moderat de către scriitorul Robert Serban.

Jurnal de România. Timișoara este cea mai recentă producție a Teatrului German de Stat Timișoara. Din distribuție fac parte actrițele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Dana Torok, Ioana Iacob, Olga Diana Torok și Torok Silvia. Spectacolul se alătură unei serii care mai cuprinde Jurnal de România. Sfântul Gheorghe, Jurnal de România. Constanța, (prezentate cu deosebit succes pe scena Schauspielhaus – Casa Teatrului – din Viena) Jurnal de România. Jurnal de musulman și Romanian Diary.Confessions of Faith.

Premiera va avea loc pe scena Teatrului German, vineri, 4 octombrie, 2018, începând cu ora 19.30, iar în 2 și 3 octombrie, de la aceeași oră, Teatrul îi va găzdui pe actorii de la Sfântul Gheorghe și Constanța, care își vor prezenta, la rândul lor, spectacolele publicului timișorean.
Jurnal de România.Timișoara este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

Prin urmare, în pregătirea spectacolului, și pentru a sedimenta importanța unui demers precum Jurnal de România.Timișoara, Teatrul German va organiza o dezbatere deschisă cu privire la însemnătatea Timișoarei și la oportunitățile pe care orașul le oferă locuitorilor săi în dezvoltarea personală și profesională. Printre temele abordate vor fi istoria recentă, identitatea multiculturală, feminismul ca egalitate de șanse, patrimoniul cultural și arhitectural, efortul ascuns al noilor forme artistice, relevanța activismului cultural și social, etc.

Comentarii

comentarii