Acasă Eveniment Jurnaliştii germani din România şi Ungaria se reunesc la Timişoara

Jurnaliştii germani din România şi Ungaria se reunesc la Timişoara

DISTRIBUIȚI

timisoara-centruJurnalişti de expresie germană din România şi Ungaria, reuniţi în Asociaţia FunkForum, se vor întâlni la Timişoara, în perioada 1-5 august.

Momentul nu a fost ales întâmplător, întrucât în această perioadă de vară mulţi şvabi bănăţeni emigraţi în Germania revin acasă în concediu. Grupul de jurnalişti are ocazia să asiste la două dintre evenimentele importante ale şvabilor bănăţeni din această vară.

Adrian Ardelean, directorul executiv, a explicat că primul eveniment este pelerinajul anual german la Maria Radna. Tradiţionalul loc de pelerinaj este, de mai bine de 300 de ani, Mănăstirea Franciscană de pe Malul Mureşului de la Radna, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Episcopia romano-catolică de Timişoara a stabilit pentru aceasta data de 2 august. Pelerinajul german se organizează împreună cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din München. Programul cuprinde căntecele tradiţionale mariene, drumul crucii şi o liturghie arhierească oficiată de Episcopul Marin Roos din Timişoara, alături de Episcopul Reinhard Hauke din Germania. În după-amiaza de sâmbătă, 3 august, jurnaliştii revin la Timişoara, unde asistă, de la ora 19.00, în Parcul Rozelor, la concertul susţinut în cadrul Zilelor Municipiului de Fanfara din Rutesheim, Germania, condusă de Peter Bild, originar din Giarmata.

Un al doilea eveniment tradiţional la care jurnaliştii au ocazia să participe este ruga de la Sântana (Jud. Arad). Kirchweih-ul este una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale ale şvabilor bănăţeni. Se comemorează ziua în care a fost sfinţită biserica din localitate. O sărbătoare după tipicul străvechi se organizează la Sântana, duminică, în data de 3 august. Sute de foşti locuitori veniţi din Germania participă la eveniment. Asociaţia Sântănenilor din Germania aduce şi fanfara Sanktannaer Blasmusik, condusă de Josef Wunderlich şi Anton Kappes. Programul cuprinde înălţarea pomului împodobit, marşul perechilor în port popular dimineaţa la biserică şi după-amiaza la pom, dans, licitarea buchetelor de rozmarin, a unei pălării şi a unui batic şi seara tradiţionalul bal de Kirchweih.

După un sfârşit de săptămână plin de evenimente la care jurnaliştii au putut cunoaşte de aproape cultura şvabilor bănăţeni, ei organizează, luni, în data de 4 august, de la ora 16.00 o după-amiază literar-muzicală la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn din Timişoara. Asociaţia FunkForum prezintă volumul de literatură germană contemporană din România şi Ungaria. Cartea a apărut în urma a două după-amieze literare derulate pe parcursul verii trecute şi cuprinde textele prezentate de 13 autori din Transilvania, Banat şi din Ungaria ,împreună cu CV-urile lor. La lansarea volumului vor fi prezenţi mai mulţi autori germani din România şi Ungaria, care vor citi din operele lor. Partea muzicală a evenimentului este asigurată de Fanfara de Tineret Lambert Steiner din Sântana, coordonată de Prof. Dan Miculiţ, orchestră sprijinită de Asociaţia Sântănenilor din Germania şi de Asociaţia Valores. Lecturile şi concertul vor fi urmate de o recepţie în foyerul Casei Adam-Müller-Guttenbrunn. Intrarea este liberă.

Proiectul este susţinut financiar din fonduri ale Ministerului Federal German de Externe prin Institutul pentru Relaţii Externe ifa Stuttgart şi ale Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Forumul German din Banat. Susţinere vine şi din partea Clubului Economic German Banat din Timişoara.

Comentarii

comentarii