Acasă Actualitate La 150 de ani de la inaugurarea făcută în prezența împăratului Franz...

La 150 de ani de la inaugurarea făcută în prezența împăratului Franz Joseph, Sinagoga din Cetate se redeschide

DISTRIBUIȚI

Vineri, 6 mai, la Timișoara, Sinagoga din Cetate va fi redeschisă publicului. Deși nefinalizată în totalitate, clădirea monument va găzdui un eveniment prin care se celebrează 150 de ani de la vizita împăratului Franz Joseph și inaugurarea (pentru a doua oară) a sinagogii, la 7 mai 1872. Timp de două săptămâni, aceasta va putea fi vizitată de timișoreni și de turiști.

„Este un eveniment istoric. Sinagoga din cetate care a fost închisă în 1985 și a fost desacralizată acum 25 de ani, nu a mai fost folosită ca lăcaș de cult. Vineri va fi o ceremonie festivă. În 7 mai 1872 împăratul Franz Joseph a făcut o vizită și a inaugurat această sinagogă. Anul acesta (data de 7 mai – n.r.) pică sâmbătă, dar o facem vineri, pentru a comemora această zi istorică de acum 150 de nai, pentru a reda această sinagogă atât comunității evreiești, cât și comunității timișorene. Va fi o clădire de rugăciune, dar și culturală. În total, Primăria Timișoara dă peste un milion de lei pentru lucrările de reabilitare la această sinagogă”, a declarat marți primarul Dominic Fritz, într-o conferință de presă.

Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara a continuat: „Este un vis pe care comunitatea noastră l-a avut de foarte demult. În mod nesperat, tot ce a fost, cu pandemia de COVID-19, cu faptul că s-a amânat Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, ne ajută să ajungem să avem o sinagogă funcțională. Vreau să mulțumesc Primăriei Timișoara pentru acest sprijin din ultimii trei ani, Guvernului României care a depus un efort deosebit, am apreciat în mod special colaborarea cu secretarul de stat Victor Opaschi. Cel mai inimos suporter a fost deputatul comunității evreiești, Silviu Vexler. Putem acum să facem o redeschidere a acestei sinagogi, care nu este una «finală». Istoria ne vorbește de câteva deschideri. Prima a fost în anul finalizării, 1864. Faptul că Franz Joseph a venit să vadă acest edificiu a însemnat o a doua deschidere. Iată că și noi facem acum un moment special în amintirea acestui eveniment de acum 150 de ani. Cu siguranță sinagoga va servi pentru diverse evenimente culturale. Un mic memento al evreimii din TM. Timp de 2 săptămâni va fi vizitabil și chiar invităm timișorenii să vadă sinagoga în interior”.

Dominic Fritz și Luciana Friedmann

Până la acest moment, au fost finalizate lucrările de consolidare a structurii, iar Luciana Friedmann a lăudat și cupola sinagogii. Pe de altă parte, ar mai fi de realizat restaurările artistice, pictura necesitând cea mai mare atenție. De asemenea, comunitatea evreiască mai caută și surse de finanțare pentru refacerea orgii, una „de o valoare inestimabilă din punct de vedere muzical”.

Comunitatea evreiască din Timișoara are, în prezent, 600 de membri, mult mai puțin decât maximumul de 13.000, atins în perioada interbelică. Mulți dintre cei care fac parte din aceasta, însă, sunt supraviețuitori ai Holocaustului.

Comentarii

comentarii