Acasă Administraţie La Arad, ca la Paris: arădenii se vor plimba cu vapoarele pe...

La Arad, ca la Paris: arădenii se vor plimba cu vapoarele pe Mureș

DISTRIBUIȚI

ARADO consultare publică organizată de Primăria Municipiului Arad pe tema oportunității de creare a unor noi legături pietonale și rutiere între malurile Mureșului și a perspectivelor de dezvoltare urbanistică a municipiului Arad a arătat clar intențiile municipalității și ale primarului Gheorghe Falcă: pasarele, ecluze, poduri noi peste Mureș și vaporașe. Edilul vrea să le realizeze pe bani europeni, iar arădenii ar trebui să fie încântați că orașul lor va concura cu Parisul.

Primarul vrea încă două poduri și trei pasarele peste Mureș

Municipalitatea și-a făcut publice intențiile cu privire la construirea unor poduri și pasarele pietonale pe Mureș, ca și condiție pentru creșterea accesibilității zonei Cetății odată cu intrarea obiectivului în circuitul civil și, de asemenea, pentru decongestionarea în viitor a traficului în alte zone din oraș. Primarul Gheorghe Falcă și responsabilii administrației locale, administratorul public Claudia Macra, arhitectul-șef al orașului, Radu Drăgan și Elena Portaru, director al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei au explicat procesul de elaborare a strategiilor de dezvoltare urbană pe termen lung și au prezentat soluțiile urbanistice propuse pentru noi legături peste Mureș. Astfel, vor fi construite poduri noi peste Mureș, unul la capătul străzii Andrei Șaguna și un pod paralel cu podul Traian care să ușureze podul istoric de circulația tramvaielor și de o parte din traficul auto. „Mureșul este o binecuvântare pentru Arad, dar dacă privim pe hartă vedem că a și obstrucționat dezvoltatea urbană. Avem puterea să abordăm mai multe poduri: unul care să lege Nordul de Sudul oraşului, la capătul străzii Andrei Şaguna, trebuie să protejăm şi podul istoric Traian şi ne gândim să reglementăm circulaţia într-un sigur sens pe acest pod, dar şi să mai construim un pod paralel pentru decongestionarea traficului spre și dinspre Aradul Nou. Am construit deja o pasarelă pietonală peste Mureş. Luăm în calcul construirea a cel puţin încă unei pasarele peste Mureş, care să asigure accesul în partea de Nord a Cetăţii, din Micălaca, zona 300”, a spus Gheorghe Falcă.

Mureșul navigabil, pentru deblocarea circulației în Arad

Pe lângă necesitatea construirii de poduri noi, primarul a amintit și de proiectul Mureșul navigabil, care oferă noi oportunități de dezvoltare pentru Arad. Edilul a explicat că studiile privind navigabilitatea pe râul Mureş prevăd necesare două ecluze, una în zona comunei Vladimirescu, care ar putea fi integrată în traseul viitoarei șosele de centura a orașului din zona Sud-Est şi o altă ecluză mai mică în aval, în zona Parcului Natural Lunca Mureşului. „Ideile celor două ecluze şi cea a unui nou pod peste Mureş, paralel cu Podul Traian, le-am transmis sub formă de propuneri, pentru un portofoliu de proiecte cu finanţare din fonduri transfrontaliere în exerciţiul financiar 2014-2020. Cu fonduri de la bugetul local am putea construi podul peste Mureş din zona Andrei Şaguna. Dacă o să ne prindă viitorul nepregătiţi, în câţiva ani evoluția traficului va bloca Aradul”, a declarat Gheorghe Falcă.

Critică pentru consultarea publică

Consultarea publică a fost anunțată inițial pentru data de 25 iunie, dar a avut loc cu o zi mai devreme, fiind anunțată cu puțin timp înainte de Primăria Aradului. Astfel, eventualii contestatari ai planurilor Primăriei nu au mai putut ajunge la dezbatere. „Cum este posibil ca o dezbatere de o asemenea însemnătate să fie anunțată la o dată, iar apoi data să fie modificată cu o zi înainte? Chiar dacă nu ar fi existat anunțul inițial, cum este posibilă convocarea unei dezbateri publice cu doar 1-2 zile înainte ca ea să aibă loc?”, s-a întrebat președintele Mișcării arădene, Claudiu Cristea. El critică dezbaterile organizate de-a lungul timpului de Primăria Arad, unde chiar dacă arădenii și-au expus părerile, nu s-a ținut cont de ele. „Suntem la 11 ani de când subiectele importante ale administrație nu se mai dezbat în mod real. 11 ani de monolog în care edilul-șef apare singur la televiziuni, neacceptând interlocutori cu păreri diferite. 11 ani de dezbateri publice măsluite, în care se aude o singură voce, eventual acompaniată de corul yes-menilor din clientela de partid. Dezbaterea actuală nu are nicio valoare, nici juridică, nici civică, întrucât cu premeditare a eliminat de la dezbatere părerile opuse sau complementare”, a explicat Claudiu Cristea.

Comentarii

comentarii