Acasă Sănătate La Arad, nu se închide Maternitatea, deși tavanul stă să cadă

La Arad, nu se închide Maternitatea, deși tavanul stă să cadă

DISTRIBUIȚI

18.03.2016-maternitatePatriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătății, a venit la Arad pentru a găsi soluții și a lua măsuri în cazul maternității, aflate în pragul închiderii. El le-a explicat autorităților județene că Ministerul Sănătății nu are fondurile necesare pentru a aloca spitalelor arădene 40 de milioane de lei, dar le va dota într-un termen scurt cu un RMN şi şapte incubatoare.

Prioritate pentru ministru: mama și copilul

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătății, a venit la Arad pentru că maternitatea se află într-o situație critică, fiind în pericol de a se închide. A examinat propunerea Consiliului Județean de a muta în noul spital TBC actuala maternitate și a decis că în parte, acest lucru va deveni realizabil. Ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu a considerat oportună şi chiar necesară mutarea secţiilor de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie în clădirea nouă. „Sigur, trebuie regândite circuitele, mai sunt de făcut investiţii pentru un bloc operator şi o sală de naşteri. Primul pas, într-un termen foarte scurt, va fi al specialiştilor. Ministerul îşi aduce contribuţia prin detaşarea unui epidemiolog, care va face echipă cu specialişti din domeniul obstetricii şi ginecologiei, pentru a găsi cele mai bune soluţii de transformare a acestei clădiri într-una care să satisfacă nevoile secţiilor de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie. Prioritari pentru noi, pentru această guvernare, o prioritate absolută înseamnă mama şi copilul”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu. Ministrul Sănătăţii a subliniat că ştie de problemele de la secţia TBC, dar că „trebuia să prioritizăm problemele, iar secţiile de la «Matern» reprezintă cea mai urgentă problemă. Efectiv, cad pereţii şi trebuia găsită o soluţie, iar cea mai bună, în regim de urgenţă, este mutarea în sediul nou construit”.

Investiții mai mici decât s-au cerut

Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, împreună cu dr. Mirandolina Prişcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, au spus că ani de zile investițiile în modernizarea și dotarea spitalului au fost făcute doar cu bani de la bugetul județului Arad. „De când am preluat Spitalul Judeţean, în şase ani, am investit permanent în reabilitarea imobilelor, în modernizarea secţiilor, în dotarea cu aparatură. Sistemul sanitar este, însă, deficitar şi trebuie să investim în continuare. De aceea, căutăm soluţii pentru a atrage fonduri, deoarece doar din resurse proprii este greu să aducem tot Spitalul la un nivel modern, cu un act medical superior. De aceea, nu ne axăm doar pe fondurile proprii, ci căutăm şi alte soluţii”, a declarat Adrian Ţolea. Astfel, Consiliul Judeţean a înaintat o adresă Ministerului Sănătăţii prin care solicită fonduri atât pentru începerea construirii Secţiei de Infecţioase, cât şi pentru dotarea Spitalului cu aparatură. „Am solicitat în jur de 40 de milioane de lei pentru Spitalul Judeţean. Cea mai importantă solicitare este cea privind construirea unui pavilion pentru secţia de infecţioase, adulţi şi copii, unde avem realizată toată documentaţia necesară. Dar avem speranţe să primim fonduri şi pentru achiziţionarea de aparatură, în special un RMN, dar şi un Computer Tomograf, un mamograf, iar lista e deschisă. Am observat o deschidere a actualei guvernări tehnocrate pentru investiţii şi mă bucur că, în sfârşit, Spitalul Judeţean Arad poate beneficia de fonduri guvernamentale”, a explicat Adrian Ţolea.
Numai că ministrul sănătății Patriciu Achimaş-Cadariu, a venit la Arad, a văzut și nu a făcut promisiuni mari. Mai mult, a explicat conducerii Consiliului Județean Arad că bugetul Ministerului nu este atât de mare încât să se poată aloca suma cerută. Ministrul sănătăţii a spus că Aradul, în domeniul sanitar va beneficia de investiții relativ reduse. „La Ministerul Sănătăţii avem un buget limitat, dar în acest an vom bugeta un aparat RMN şi șapte incubatoare, în cadrul proiectului «Mama şi Copilul», demarat în 8 martie. De asemenea, în funcţie de rectificarea bugetară, se va demara şi construirea unui pavilion pentru secţiile de Pediatrie şi de Infecţioase”, a explicat ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

Comentarii

comentarii