Acasă Politica La Arad, opoziția cere demisia prefectului

La Arad, opoziția cere demisia prefectului

378
DISTRIBUIȚI

Protestatarii, buni de plată

Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad, a declarat că nu crede sub nici o formă în spontaneitatea protestelor care au avut loc în ultimele zile la Arad. El a identificat în rândul protestatarilor personalități politice din USL, primari, funcționari ai unor primării din județ, conduse de primari liberali. Jandarmeria îi va amenda pe cei pe care îi identifică din poze și înregistrări video. „În fruntea protestatarilor au fost văzuţi lideri marcanţi ai Uniunii Socialiste, cum ar fi  deputaţii Mihai Calimente şi Ciprian Luca, precum şi reprezentanţi ai administraţiilor locale, aflaţi în opoziţie. Dacă a fost un protest spontan, mă întreb ce căutau lideri de partide acolo? Ce căutau acolo Calimente, Luca, Popescu sau Ioan Cristina? Nu a fost nimic spontan, ci premeditat, atât timp cât au fost aduşi oameni din judeţ de către primari PNL”, a spus prefectul Călin Bibarţ. El crede că arădenii pot să manifeste fără probleme, dar să respecte legea, cerând autorizație. „Să se manifeste dacă doresc, dar să o facă în cadrul legal”, a declarat Călin Bibarț.

Să-l amendeze și pe Falcă

Gavril Popescu (foto), candidatul USL la Primăria Aradului, a declarat că nu înțelege poziția prefectului Călin Bibarț. Gavril Popescu, fost prefect al Aradului și participant la mitingurile din fața Palatului Administrativ din Arad, spune că l-a văzut și pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă și pe consilierul local PDL Ovidiu Moșneag, un apropiat al lui Falcă, printre manifestanți și că și cei doi ai trebui amendați. „Dacă prefectul vrea să amendeze pe cineva, să-l amendeze şi pe primar. Primarul Falcă şi consilierul Moşneag au fost şi ei pe platou,” a declarat Gavril Popescu. El a explicat că, atunci când a fost prefect și PDL a manifestat cu sicrie pe platoul din fața Palatului Administrativ, nu a fost nimeni amendat. „Vreau să vă spun foarte clar că, din punct de vedere legal, prefectul nu are absolut nici o atribuţie în contextul în care în faţa primăriei oamenii au manifestat în mod paşnic. Eu am fost prefect în 2009, când toată şleahta portocalie a ieşit pe platou, cu sicrie şi nu am luat nici un fel de atitudine, pentru că am considerat că, dacă mintea şi comportamentul lor este la nivelul la care se manifestă, asta e situaţia şi i-am lăsat în pace. Nu am pus să fie nimeni sancţionat, nu am cerut Jandarmeriei să amendeze pe nimeni pentru tulburarea liniştii publice, deși nu am crezut însă că este normal să vii cu sicriul, cu numele unui om pe el. Și ei au făcut o manifestare „spontană” și erau în precampanie electorală”, a explicat Gavril Popescu. Deputatul PNL, Mihai Calimente, a spus că în 2009, Gheorghe Falcă a fost printre protestatari și nu l-a sancționat nimeni: „Atunci a fost şi domnul Falcă şi nu l-a sancţionat nimeni. Acum, el dă telefoane, de pe la băile termale de pe malul Mureşului, să dea ordine Jandarmeriei să spună câţi manifestanţi au fost la miting.”  Deputatul liberal a explicat că a participat la mitinguri și va mai participa în continuare: „Să-mi dea amendă pentru toate mitingurile la care am participat. Pe fotografiile pe care mi le-au făcut, îi dau autografe pe ele domnului prefect, poate să le pună pe perete în Prefectură”. Cei care vor primi amenzi, vor fi consiliați de către Mișcarea Arădeană pentru a le contesta în instanță. „Așa cum a făcut-o în nenumărate ori, organizația noastră se va poziționa de partea celor care sunt victime ale sistemului tot mai autoritar din România. Mișcarea Arădeană va oferi consultanță juridică gratuită celor care primesc amenzi în zilele acestea, pentru faptul că și-au exersat un drept constituțional pe platoul din fața Primăriei”, a declarat Claudiu Cristea, președinte al Mișcării Arădene.

PSD cere demisia prefectului

PSD Arad atrage atenţia asupra implicării politice tot mai evidente a prefectului Călin Bibarţ. Social-democrații spun că prefectul Călin Bibarţ a avut mai multe luări de poziţie deplasate, cu evidentă încărcătură politică. Astfel, a făcut aprecieri legate de „lideri ai Uniunii Socialiste” şi a încercat să polemizeze cu diferiţi oameni politici. „Este o atitudine nu doar neadecvată pentru un prefect, ci ilegală pentru un înalt funcţionar public. Prefectul a preluat discursul şi sloganele PDL, într-o dispută care nu trebuie să fie preocuparea instituţiei pe care o conduce. Este evident că ieşirile publice ale prefectului Bibarţ au ca scop descurajarea manifestărilor îndreptate împotriva regimului Băsescu, manifestări cu justificare în dreptul pe care orice cetăţean liber îl are într-un regim democratic. De altfel, nu este pentru prima dată când prefectul Bibarţ se implică în acţiuni cu caracter politic: la alegerile parţiale pentru Consiliul Local Seleuş din luna mai a anului trecut, a făcut campanie electorală pentru PDL, alături de Gheorghe Falcă şi Nicolae Ioţcu. Pentru toate aceste motive, îi cerem să mai găsească un dram de bun simţ şi verticalitate şi să îşi dea demisia. Dacă nu demisionează, vom cere Guvernului să îl demită, pentru implicare în activităţi politice” a declarat Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.

 

Comentarii

comentarii