Acasă Administraţie La București, șoferii și motocicliștii care depășesc limitele de zgomot vor fi...

La București, șoferii și motocicliștii care depășesc limitele de zgomot vor fi depistați cu sonometre. La Timișoara, asta deja se întâmplă

DISTRIBUIȚI

Consiliul General al Municipiului Bucureștiul pregătește o surpriză pentru cei care au mașini și motociclete zgomotoase, notează e-Juridic, marți, 17 august. Mai exact, în capitală este avut în vedere un parteneriat cu Registrul Auto Român (RAR), Poliția Rutieră și Poliția Locală, astfel încât oamenii legii să fie echipați cu sonometre.

Șoferii și motocicliștii bucureșteni care depășesc nivelul de zgomot admis de lege ar urma să fie depistați „automat”. În primă fază, plasați în întreg Bucureștiul, polițiștii vor realiza o hartă de zgomot. Ulterior, aceștia vor stabili zonele unde trebuie acționat cu prioritate.

În prezent, legislația prevede că la inspecția tehnică perioadă (ITP) trebuie verificate inclusiv aspectele care țin de zgomotul produs de autovehicul. Unii proprietari, însă, și-ar modifica sistemele de evacuare – principalele producătoare de zgomot – atât înainte, cât și după această inspecție, astfel încât certificatul să arate că nu există vreo problemă, scrie sursa citată.

Conform legislației, notează e-Juridic, nivelul de zgomot se măsoară la 3 metri de peretele exterior al locuinței. Limita admisă este de 50 dB (A) în exterior și de 35 dB (A) în interior. Noaptea, aceste limite sunt mai mici cu 10 decibeli, deci de 40 dB (A), respectiv 25 dB (A).

La Timișoara deja există o strategie asemănătoare celei pregătite pentru București. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Timiș a fost cea care a inițiat o procedură asemănătoare. Polițiștii rutieri ai IPJ Timiș, împreună cu polițiștii locali din Timișoara, organizează, regulat, razii în care să depisteze (și) șoferii sau motocicliștii care depășesc nivelul de zgomot admis. De obicei, aceste controale au loc pe străzile Popa Șapcă, Aristide Demetriade, la Punctele Cardinale, Pasajul Michelangelo sau în zona stadionului.

Comentarii

comentarii