Acasă Stiri recomandate La Camera de Comerț Timiș începe lupta

La Camera de Comerț Timiș începe lupta

DISTRIBUIȚI

Din patru în patru ani executivul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș se trezește din amorțeală și începe organizarea Adunării Generale a Membrilor pentru alegerea unei noi conducerii. Anul acesta adunarea este programată în luna februarie, dar războiul a început deja de anul trecut.

Deși reprezintă interesele a cel mult 5 procente din totalul firmelor active în județul Timiș, și nici pe acestea cu prea mare succes, CCIAT a devenit în ultimii ani o afacere de familie a președintelui Georgică Cornu, a cărui interese sunt respectate întocmai de executivul instituției. Toți contestatarii de până acum ai acestuia au fost reduși la tăcere printr-un mecanism de vot în cadrul adunărilor generale perfecționat în ultimii 8 ani. Georgică Cornu a ajuns președintele CCIAT în urmă cu 8 ani când a reușit să-l învingă pe Emil Mateescu printr-o strategie la care nu se aștepta nimeni: a reușit să înscrie în decurs de câteva zile câteva zeci de firme a căror vot a fost hotărâtor în alegerea președintelui. După ce și-au îndeplinit misiunea firmele respective au renunțat apoi la plata cotizației și au fost excluse din Cameră. Acum, în 2014, se merge pe aceeași strategie, mai elaborată însă. Dacă acum 8 ani, Cornu era văzut ca un om de afaceri de succes, ”regele asfaltului din Banat”, un președinte cu potențial, acum Georgică Cornu este ”președintele falimentelor”. Președintele CCIAT a reușit contraperformanța de a avea majoritatea firmelor în insolvență, fiind dator vândut inclusiv la un număr important de membri ai instituției pe care o conduce.

Demonstrații de forță

Contestatarii președintelui Georgică Cornu spun și că acesta și-a băgat adânc mâinile în bugetul CCIAT și că a reușit cu succes căpușarea instituției în cei 8 ani de când este președintele. Ultima acțiune controversată a președintelui Cornu s-a derulat la Adunarea Generală Extraordinară a Membrilor Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, desfășurată pe 9 septembrie 2013, a dovedit, încă o dată, că președintele Georgică Cornu controlează, la perfecție, mecanismul de luare a deciziilor din instituție. Deși miza adunării era una mare, respectiv ”aprobarea vânzării imobilelor situate în Timișoara, str. Simion Bărnuțiu nr. 62 et. 1 si 2 și părțile comune indivize, str. Lascăr Catargiu nr. 4-5 parter, et.1 și părți comune indivize, precum și spatiile disponibile spre închiriere din sediul central al CCIAT (P-ța Victoriei, nr. 3, respectiv cele neocupate de CCIAT, dar aflate în proprietatea sa) și str. Medicinei nr. 1, în vederea asigurării unei părți din fondurile necesare achiziționării terenului aferent CRAfT de la Primăria Municipiului Timișoara”, iar opinii diferite ce de cele ale președintelui Cornu destule, totul a mers ca la carte. Georgică Cornu a prezentat în deschiderea adunării câteva cifre şi a concluzionat, pe baza datelor analizei prezentate verbal, că este necesar ca CCIAT să vândă activele pentru cumpărarea terenului. Rapid, au votat 30 de persoane, cu 112 voturi, pentru vânzarea activelor, dar neavând nici o informație referitoare la posibilul preț de achiziție sau la depășirea obstacolului identificat în primul contract de concesiune al terenului de la CRAFT, unde un articol prevede că în cazul în care se renunţă la acel contract de concesiune, atât terenul, cât şi construcţia aferentă lui reintră în proprietatea statului. toate acestea, Adunarea Generală a dat undă verde președintelui Georgică Cornu să cumpere terenul pe care este amplasat Centru Regional de Afaceri și să vândă câteva dintre activele CCIAT pentru a realiza acest lucru. La ce preț vor fi făcute aceste tranzacții imobiliare de câteva milioane de euro urmează să stabilească doar conducerea camer

Găină intră în arenă

”Oamenii președintelui” au început deja să pregătească așa cum se cuvine terenul pentru alegerile din februarie. Cum cel mai important contracandidat al președintelui Cornu, actualul vicepreședinte Radu Dimeca, candidează la președinția secțiunii de servicii, poziției care îi va da dreptul să candideze la șefia CCAIT, mecanismul de votare s-a pus în aplicare. În ultimele 2 săptămâni au fost înscriși în secțiune peste 80 de noi membri care vor avea drept de vot la Adunarea membrilor secțiunii din 22 ianuarie. Acești noi apăruți sunt meniți să voteze împotriva lui Radu Dimeca pentru a-l scoate pe acesta din joc. Famiglia Cornu a stabilit deja și un contracanditat pentru Dimeca, Cristian Găină, un nou venit în Camera de Comerț, dar un vechi partener de afaceri al președintelui. Toate aceste manevre nu puteau fi făcute însă fără numeroasele modificări ale statului CCIAT realizate în ultimii ani, modificări care îi dau dreptul președintelui la un număr nelimitat de mandate (față de doar 2 cum era în statutul din 2010).

Comentarii

comentarii