Acasă Economic La Camere de Comerț Timiș s-a discutat despre insolvenţă

La Camere de Comerț Timiș s-a discutat despre insolvenţă

DISTRIBUIȚI

insolventa

La sfârşitul săprămânii trecute, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş prin Centrul Enterprise Europe Network, în colaborare cu Cabinetul de Avocatură SCPA Ţundrea şi Asociaţii, a organizat un seminar privind insolvenţa, sub genericul “Insolvenţa, între agonie şi extaz. Probleme teoretice şi practice în sprijinul actorilor de pe piaţa de business”.

Cazurile de insolvenţă sunt o componentă inerentă a unei economii dinamice şi moderne. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ jumătate din întreprinderi au o durată de viaţă de mai puţin de cinci ani şi aproximativ 200.000 de firme intră în insolvenţă în fiecare an, adică aproximativ 600 de întreprinderi în fiecare zi. Un sfert dintre aceste falimente au un element transfrontalier, iar numărul lor este în creştere – s-a dublat de la începutul crizei şi această tendinţă pare să se menţină şi în 2014. În plus, există date care sugerează că întreprinzătorii care s-au confruntat cu un eşec învaţă din propriile greşeli şi, în general, au mai mult succes a doua oară. Aproape 18% dintre întreprinzătorii care ajung să aibă succes au avut parte de eşec la prima încercare. Prin urmare, este esenţial să existe legi moderne şi proceduri eficiente care să permită întreprinderilor care au suficientă substanţă economică să depăşească dificultăţile financiare şi să beneficieze de o „a doua şansă”.
„Insolvenţa nu trebuie confundată nici cu falimentul nici cu insolvabilitatea. Procedura de insolvenţă reprezintă o posibilitate excelentă de a ajuta o firmă aflată într-o situaţie neplăcută. E drept că procedura a fost folosită în multe cazuri în mod abuziv de către unele firme, dar situaţia va fi reglementată odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Insolvenţei adoptat acum câteva zile cât şi a normelor de aplicare”, le-a spus participanţilor dr. av. Luminiţa Ţundrea, managing partner al Cabinet de Avocatură SCPA Ţundrea şi Asociaţii.
Seminarul a fost unul dinamic şi interactiv, unde cei peste 35 de participanţi la eveniment au primit răspunsuri profesioniste la problemele ridicate: cum poate creditorul minoritar să îşi exercite drepturile în mod efectiv în procedura insolvenţei; dacă se pot suspenda sau încheia relaţiile contractuale cu partenerii comerciali aflaţi în insolvenţă; cum poate fi sancţionat practicianul în insolvenţă care administrează procedura defectuos; cum pot creditorii să se protejeze de insolvenţa frauduloasă; ce sunt procedurile de prevenire a insolvenţei, şi anume concordatul preventiv şi mandatul ad-hoc.
„Am dorit să oferim celor care participă la acest eveniment informaţii utile, care-i pot ajuta fie în calitate de creditori fie în calitate de debitori, în materia insolvenţei. Am considerat că este o necesitate, că este bine să fie informaţi. Ca şi soluţii, prezentăm drepturile creditorilor în procedura insolvenţei, pe etape. Le arătăm ce drepturi au în fiecare etapă a acestei proceduri, pentru a influenţa mersul procedurii, pentru a obţine o realizare cât mai bună a creanţelor”, a precizat av. Cristina Forga-Simulescu. Seminarul se înscrie în seria de evenimente de informare pe care CCIA Timiş le organizează în beneficiul comunităţii de afaceri locale. „Evenimentul este unul care abordează un subiect mai puţin confortabil şi anume insolvenţa. Din păcate, în urma situaţiei economice din ultimii ani, firmele se lovesc mai abitir decât până acum de procedurile de insolvenţă, ţinând cont de faptul că o mare parte dintre firmele din judeţul Timiş, firmele mici dar şi firme mari, şi-au declarat insolvenţa, au iniţiat proceduri de reorganizare. Propunerile şi modalităţile de lucru sunt prezentate în acest seminar organizat împreună cu partenerii noştri în care firmele află ce trebuie să facă în situaţia în care iniţiază procedura de insolvenţă’, a declarat presei dna Daiana Buzatu, director Direcţia Relaţii Economice – Organizare Evenimente a CCIAT.

”Coana” Chiriță aduce insolvența la Camera de Comerț Timiș

Comentarii

comentarii