Păturata este regina gusturilor din pusta bănățeană și are propriul ei festival la Ciacova: Festivalul Păturatei pe Crumpi.
Festivalul Păturatei pe Crumpi este primul festival care aduce diplomația culinară și culturală în jurul unei mâncări identitare din Banatul de pustă, reunind comunități, și punând la aceeași masă comunități, gusturi vechi și generații noi, bucătării tradiționale și forme actuale de promovare a patrimoniului imaterial, din Banatul celor trei țări: România (județele Timiș, Caraș-Severin și Arad), Serbia (Voivodina) și Ungaria.
Sâmbătă, 14 iunie 2025, de la ora 12:00, Piața Cetății din Ciacova devine locul de întâlnire al tradițiilor culinare bănățene, printr-un eveniment dedicat uneia dintre cele mai surprinzătoare și emblematice rețete ale regiunii: Păturata pe crumpi, un preparat pe atât de simplu, dar complicat de făcut, cu rădăcini adânci în memoria gustului colectiv din Banatul de pustă.
Festivalul Păturatei pe Crumpi este organizat de PRIMĂRIA ORAȘULUI CIACOVA și ROMANA, RISTA diplomat culinar, cunoscută publicului ca Fata care gătește cu flori. Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Local Ciacova și al Consiliului Județean Timiș (CJT) prin VISIT TIMIȘ și în colaborare cu Universitatea de Științele Vieții ‘’Regele Mihai I’’ (USVT) din Timișoara.
Festivalul Păturatei pe Crumpi reunește gospodine, „Păturese”, din Banatul românesc și Banatul sârbesc, de la Uzdin, Mesici și Vladimirovăț, care vor găti live, timp de 6 ore, acest preparat atât de îndrăgit în Banatul de pustă și aproape necunoscut în alte părți ale Banatului.
Evenimentul reunește și întreaga comunitate și activează în jurul Păturatei și a mâncărurilor cu specific bănățean cu influențe multietnice, parteneri din trei județe: Timiș, Caraș-Severin și Arad, din mediul academic, școlar și universitar, HORECA locală, specialiști în diplomație culturală & culinară, grai bănățean, în turism, horticultură, inginerie alimentară, profesori, elevi, studenți, artiști, interpreți îndrăgiți, producători locali, dar și asociații de femei din comunitățile românești din Serbia și Ungaria.
Festivalul Păturatei pe Crumpi oferă turiștilor și prilejul inedit de a lua parte la tururile ghidate în Ciacova, în avanpremieră fiind deschisă Cula Turcească, recent restaurată, dar și de a participa la activitățile culturale gândite pentru toate vârstele și care se desfășoară în intervalul 12:00-18:00.
Festivalul Păturatei pe Crumpi este deschis publicului larg. Intrarea este gratuită.
Ce este Păturata pe crumpi și de ce este atât de îndrăgită?
Definită de diplomatul culinar, Romana Rista, ‘’o întâlnire prietenească între papricaș – emblema Banatului și ștrudelul austriaco-balcanic’’, Păturata pe crumpi ‘’reunește, în aceeași oală, sub capac, influențe otomane, puține ingrediente și tehnica pe cale de dispariție: aluatul-pătură’’. Unică și specială, considerată o mâncare-simbol și în Banatul sârbesc, Păturata a traversat timpul și generațiile și adună și azi, în jurul ei, povești, nostalgii și gustul inconfundabil al pustei bănățene. Surpriza vine la final căci după o lungă așteptare de gătire lentă, la ridicarea capacului, găsești strudelul (de regulă, fără umplutură) copt pe aburi peste mâncarea sau zama de cartofi, totul de o savoare aparte, ceea ce face ca Păturata pe crumpi, deși bizară pentru cei care o descoperă pentru prima dată, să fie îndrăgită de toată lumea. Dispare cât ai clipi din oală, îi hrănește pe toți frățește, dar ‘’nu există o a doua porție’ până la următoarea tură de Păturată.
PROGRAMUL FESTIVALULUI PĂTURATEI PE CRUMPI 2025
Pe 14 iunie, de la ora 12:00, in Piața Cetății din Ciacova, pregătim o zi si o seară de neuitat în stil bănățean:
12:00 – 18:00 Festival culinar- turistic – cultural
12:00 Aprindem focul în sobe. Dăm startul Festivalului Păturatei pe crumpi 2025
12:30 – 17:30 Demonstrații de gătit live PATURATA PE CRUMPI cu 23 de ‘’Păturese’’ invitate special din Serbia, Banat – Voivodina, de la Asociatile de femei din comunitatea românească: A.F. ‘’Bunicuțele’’ din Uzdin, Kovačica,, A.F. ‘’La gură de ogâșel’’ din Mesici, Vârșeț și A.F. ‘’Mâini Harnice Bănățene’’ din Vladimirovać, Alibunar
Păturata pe Crumpi este gătită live cu cartofi și ceapă recoltate de la Stațiunea Tinerilor Naturaliști, din cadrul Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I ” (USVT) din Timișoara, Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate, Departamentul de Horticultură, Disciplina de Legumicultură, sub coordonarea Asist.dr Marius BALINT și cu făina românească de la una dintre cele mai puternice fabrici din Europa Centrală și de Est.
12:00 – 18:00 ‘’Meniu’’ cu Păturata locală & desene
Gătim Păturata ca la Ciacova, Cebza, Petroman, Macedonia (RO) și Ghilad, Uzdin, Mesici și Vladimirovać (SRB);
Admirăm desenele: „Păturata, cum o știm noi”, expoziție cu întrecere între elevii de la Liceul Teoretic „Alexandru Mocioni” din Ciacova, Timiș și Liceul Teoretic Peciu Nou din Timiș, coordonator doamna Rodica DOGENDORF, profesor de desen;
12:00- 17:00
Vă invităm la cumpărături locale:
Aprozar de Ciacova la Căsuțele din Târgul Cetății; participă mici producători locali cu produse de sezon: mazăre verde, dovlecei, verdețuri, lactate, brânzeturi, fructe și cu ce mai apare prin grădină
(Piața Cetății) Stand de prezentare și vânzare: Pită de Pecica (IGP) Doris, Arad, prima pâine din România certificată european cu Indicație Geografică Protejată
12:00-14:30 Ujină (târzie) bănățeană
(Piața Cetății) Luăm împreună o „ujină” târzie cu produse locale din zonă sau de pe alte meleaguri, cu ediție limitată Păturata:
Burek cu krompir ca în Prizren-Kosovo, ediție specială de festival la patiseria locală din colț, dar și pogăcele cu jumări, sărățele, cornuri cu brânză, pită cu untură și boia;
Ne-ndulcim cu baklavale cu vișine, cu nucă, ștrudele de la sârbi (beigli cu mac), pancove ca în zonă (cirighele), croafne bănățene (gogoși), galete (faguri)
Aducem și Jerbo kocke, prăjituri cu mere, cu Plazma&mac și cu rom
13:00 – 14:00 Turism și gastronomie
Tur ghidat 1: Vizităm Ciacova, Casa scriitorului Dositei Obradovici, Biserica romano-catolică și deschidem în avanpremieră Cula Turcească. Descoperim cât de fain e la Ciacova, ghid Bogdan SECULICI, profesor de istorie la Liceul Teoretic ‘’Alexandru Mocioni’’ din Ciacova
13:00 – 14:15 Grai bănățean
(pe scenă) „Întrecerea Declamanților de poezie în grai bănățean”, participă elevii de la Liceul Teoretic „Alexandru Mocioni” din Ciacova îndrumați de doamna învățătoare Violeta TRAUS și de doamna profesoare Camelia NEDELCOVICI, de la elevii de la Școala Gimnazială din Reșița, coordonator: Dan LIUȚ, președintele Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean;
13:00- 15:00 Caricaturi și Diplomație culinară
(Piață Cetății) Ne amuzăm la caricaturi: „Păturata are re(prezentare)” Colecție de caricaturi cu tematică semnate de Radu CLEȚIU care va desena și live caricaturi pentru cei curioși să se vadă altfel, direct în mijlocul Festivalului Păturatei pe Crumpi!
15:00 – 17:30 Prânz cu gust bănățean
Sarme bănățene cât pumnul, Pită de Pecica (IGP) și smântână
Plescăviță bănățeană, cârnați ca în Banat și mix grill bănățean, servite cu murături sau compot
Cartofi noi cu sos de mărar bănățean
Papricaș de pui cu crumpi, la terasa din colț, cu murături sau compot
Macaroane cu mac și cu țucor (zahăr), Haioșe & Înghețată
15:00 – 16:00 Diplomație culturală & culinară
Aflăm cu ce se mănâncă diplomația culturală și diplomația culinară și ne învârtim în jurul crumpilor
„15 minute de Vorbe faine: De la diplomația culturală la diplomația culinară: Avem ambasadori culinari’’, Prof. Dr. Brîndușa ARMANCA, jurnalist, Director Institutul Cultural Român (ICR) la Budapesta (1996–2012);
‘’15 minute cu Mesaje faine ’’Diplomația culinară. Păstrăm zestrea culinară”, Romana RISTA, Fata care gătește cu flori, „primul diplomat culinar al României”;
‘’15 minute de Discuții faine: Cultura crumpilor în Banat, pe înțelesul tuturor’’, Conf. univ. dr. Gheorghe POȘTA, Director Departament Horticultură, Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate, Universitatea de Științele Vieții ,,Regele Mihai I’’ din Timișoara
Citim „Scrisoarea mea către un prieten virtual – cu reclamă la Păturata pe crumpi din Banatul de pustă”, scrisori premiate în cadrul Concursului de compunere & marketing pentru elevi, coordonator Camelia Nedelcovici, profesor de Limba și Literatură Română la Liceul ”’Alexandru Mocioni” din Ciacova
15:00: 17:00 Jurizare
Jurizare de specialitate Păturata pe crumpi, ediția 2025: Dr. Ing, Mihaela CAZACU, șef lucrări, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității de Științele Vieții ,,Regele Mihai I’’ din Timișoara și GHEORGHINA VLAD, profesor Inginerie alimentară și mediu înconjurător, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Arad;
15:00 – 16:00 Turism și gastronomie, INFO VISIT TIMIȘ
Tur ghidat 2: Vizităm Ciacova, Casa scriitorului Dositei Obradovici, Biserica romano-catolică și Cula Turcească. Descoperim cât e de fain la Ciacova, (relații și înscrieri la INFO POINT, lângă Statuie Cruce- Piață Cetății);
16:30 – 17:00 Turism și gastronomie
Tur ghidat 3 Express: Vizităm Cula Turcească (relații și înscrieri la INFO POINT, lângă Statuie Cruce- Piața Cetății)
17:00 – 18:00 „Ujină” de seară bănățeană
Luăm împreună o „ujină” de seară cu produse locale din zonă sau de pe alte meleaguri, cu ediție limitată de ‘’Păturată’’;
17:30 – 18:00 Turism și gastronomie
Tur ghidat 4 Express: Vizităm Cula Turcească (relații și înscrieri la INFO POINT, lângă Statuie Cruce- Piață Cetății)
18:00 – 22:30 Cină bănățeană
(Piață Cetății) Grill bănățean servit cu murături și compot & Plescăviță bănățeană & șaorma bănățeană
18:30 – 19:30
Tur ghidat 5: Vizităm Ciacova, Casa scriitorului Dositei Obradovici, Biserica romano-catolică și Cula Turcească. Descoperim cât de fain e la Ciacova, ghid Bogdan SECULICI, profesor de istorie la Liceul Teoretic ‘’Alexandru Mocioni’’ din Ciacova (relații și înscrieri la INFO POINT, lângă Statuie Cruce- Piața Cetății)
17:30/ 18:00 – 23:00
Program artistic bănățean cu ansambluri locale și interpreți îndrăgiți din BANAT:
Carmen POPOVICI DUMBRAVĂ
Maria BORTUN POPESCU, Toni BAGIU
Ansamblul Folcloric GHILĂZANA, Ansamblul Folcloric „FLORI CIACOVENE”
Alina Rațiu, Lorena Tîrla, Anca Popa.
Vă așteptăm cu drag să descoperim împreună cât de fain este la Ciacova!