Acasă Actualitate La dezbaterea publică privind aeroportul s-a semnat pentru demiterea secretarului de stat...

La dezbaterea publică privind aeroportul s-a semnat pentru demiterea secretarului de stat Eusebiu Pistru

210
DISTRIBUIȚI

„Ne exprimăm dezacordul şi indignarea faţă de practicile folosite de dl Secretar de Stat Eusebiu Pistru pentru a face presiuni asupra Primăriei Municipiului Timişoara în vederea luării unei hotărâri privind această propunere, fără a pune la dispoziţie documentaţii tehnice, economice, juridice şi financiare, folosindu-se de afirmaţii eronate şi mincinoase şi dând dovadă de incompetenţă profesională”

Joi seară la Primăria Timişoara a avut loc o dezbatere pe tema Aeroportului Timişoara, mai precis pe tema fuziunii celor două aeroporturi – Timişoara şi Arad – propusă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). O propunere venită intempestiv şi fără explicaţi suplimentare. Mai mult, după ce că propunerea a venit pe nepusă masă şi deloc argumentată, în aceste zile s-a jucat alba neagra cu uite se face fuziunea, nu se face fuziunea. Până la urmă e clar: ministerul vrea ca această fuziune să aibă loc iar Consiliul Local Arad chiar şi-a dat acordul pentru acest lucru. Consiliul Local Timişoara a respins această propunere şi a cerut argumente – un studiu de fezabilitate, un studiu tehnic – lucruri normale într-o lume normală când propui un asemenea proiect. Consiliul Local Timişoara vrea însă să fie acţionar la aeroportul Timişoara alături de CJ Timiş, nu la Compania aeroportuară Banat. La dezbaterea din sala de consiliu a primăriei au participat politicieni, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţi civile. Dezbaterea de două ore a ţinut sala plină. La dezbatere a participat chiar şi primarul Aradului Gheorghe Falcă. O concluzie a acestei dezbateri a fost respingerea propunerii de fuzionare a celor două aeroporturi, cel puţin până se primesc unele studii concrete şi până se vor pune toţi factorii implicaţi la masa discuţiilor pe studii concrete.

„Nu voi accepta să vină alţii din afară să ne impună, aşa cum face domnul Pistru”

„Din punctul meu de vedere nu am jignit pe nimeni, dar ca primar al acestui municipiu nu înţeleg să acţionezi la ordin şi singurul document justificativ să fie un program politic al actualei guvernări. Procedura legală este un studiu de oportunitate, tehnic, care să vină cu argumente tehnice, juridice. Este o decizie importantă. Nimeni nu are nimic împotriva municipiului Arad, nimeni nu are nimic cu dezvoltarea municipiului Arad, dar nu acceptăm chestiuni impuse pe şest fără nici o consultare, impuse pe picior pe motivaţii de genul acesta că este un program de guvernare. Guvernele vin, trec şi iar trec. Să rezulte un avantaj pentru municipiul Timişoara. Aşa cum se prezintă situaţia în momentul de faţă nu sunt convins că municipiul Timişoara are un avantaj. Nu am un resentiment faţă de nimeni dar nu voi accepta să vină alţii din afară să ne impună, aşa cum face domnul Pistru. Noi propunem în numele executivului o rezoluţie. Este o moţiune. La această moţiune am ataşat o scrisoare domnului Emil Boc şi domnului Radu Berceanu. Solicit în mod imperativ destituirea domnului Eusebiu Pistru din funcţia de secretar de stat”, a spus primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu. Moţiunea pentru destituirea lui Eusebiu Pistru (cel care a trimis o scrisoare din partea ministerului în care cerea Consiliului Local Timişoara să ia o decizie în privinţa fuziunii într-un timp foarte scurt şi neavând la bază documente şi studii) a fost semnată de majoritatea celor prezenţi la dezbatere. „Având în vedere evenimentele din ultima perioadă referitoare la fuziunea aeroporturilor din Timişoara şi Arad şi formarea Companiei Naţionale Aeroportuare Banat ne exprimăm dezacordul şi indignarea faţă de practicile folosite de dl Secretar de Stat Eusebiu Pistru pentru a face presiuni asupra Primăriei Municipiului Timişoara în vederea luării unei hotărâri privind această propunere, fără a pune la dispoziţie documentaţii tehnice, economice, juridice şi financiare, folosindu-se de afirmaţii eronate şi mincinoase şi dând dovadă de incompetenţă profesională”, se arată în depeşa trimisă primului ministru şi ministrului Transporturilor susţinută de semnături.  

„Nu cred că există nici un fundament economic pentru a realiza acest proiect”

„Cu datele pe care le avem în acest moment la dispoziţie nu cred că există nici un fundament economic pentru a realiza acest proiect. A cere contopirea a două aeroporturi, unu mic şi unul mult mai mare, în condiţii aproape de egalitate de participare, pare cel puţin dubios. Cred că în orice ţară influenţa politică trebuie să aibă câteva limite”, a spus europarlamentarul Cristian Buşoi. Miercuri va avea loc o întâlnire a factorilor implicaţi cu reprezentanţii Ministerului Transportului chiar pe aeroportul din Timişoara. O mare parte dintre cei prezenţi şi-au exprimat punctul de vedere din care reiese că nu vor o fuziune mai ales dacă în privinţa ei nu există nici un document, nici un studiu, cum de altfel primăria a şi solicitat. „ Eu nu am înţeles care este acest proiect, probabil nu există acest proiect. Există aroganţa cuiva de a impune anumite dorinţe pentru anumite interese. Asta mă supără şi sunt persoane care sunt supărate la fel ca mine. Este inadmisibil ca în anul 2009 numai pentru că are o ştampilă că vină cu un fel de ordin de a face ceva care nu are nici o bază economică. S-a zis că s-ar putea ca acest proiect să fie o chestie interesantă. Nimeni dintre noi nu poate să ştie. Eu personal voi urmări ce se va întâmpla în viitor, mai ales în 9 septembrie”, a spus omul de afaceri Gianluca Testa.
 

Comentarii

comentarii