Acasă Actualitate La Filarmonica Banatul, pianiştii se tem să nu cadă de pe scaunul...

La Filarmonica Banatul, pianiştii se tem să nu cadă de pe scaunul şubred

DISTRIBUIȚI

De ce s-or fi întâmplând atâtea ciudăţenii la Filarmonica Banatul? Spaţiu neîngrijit, scaune (căci nici nu le putem numi fotolii!) înguste, stai cu genunchii în gât, incomod, miros de canalizare neîngrijită, cuvinte jignitoare adresate de şef artiştilor, parcă ai fi pe ogor neîntreţinut.

Este firesc ca fiecare pianist să-şi aranjeze scaunul în funcţie de poziţia, statura, tehnica pe care le are, dar ce s-a întâmplat înainte de spectacolul de sâmbătă 28 aprilie, al marelui pianist Horia Mihail, care străbate ţara cu “Pianul zburător”, a fost o palmă dată insensibilului amfitrion Ioan Coriolan Gârboni (cel care a trimis o angajată, pe post de “slugă”, să-i spele maşina în faţa filarmonicii!).

Desigur, pianistul nu a intenţionat să jignească pe nimeni, dar şi-a luat toate măsurile de precauţie înaintea programului, ca să nu cadă de pe scaun în timpul concertului. A tot încercat scaunul şubred, a întrebat dacă există un altul mai bun, dar… de unde? Din moment ce ACELA era pus pe scenă, însemna clar că este cel mai bun pe care minunatul chivernisitor al filarmonicii timişorene în are. În final, pianistul a făcut un gest cu care nu ştim în câte alte oraşe cu pretenţii de capitale culturale europene a mai avut ocazia să se întâlnească. A aşezat scaunul de concert în faţa pianului aşa cum nu se aşează: nu pe lăţime, firesc, ci pe lungime, de parcă era la proba de sărit capra.

Mizerabile condiţii de a primi artişti-invitaţi, mai ales că suntem în plin Festival Internaţional Timişoara Muzicală, dar suntem siguri că directorului taman de asta nu-i pasă. E ţinut acolo de primarul Nicolae Robu, care nu calcă pragul filarmonicii în scop cultural, că acolo (încă) nu se joacă fotbal.

Şi încă o remarcă a adevăraţilor oameni de cultură din oraş: de ce nu se extinde sala de concert, că există acea grădină suficient de mare, astfel încât publicul să nu mai stea înghesuit, pe nişte scaune confecţionate pe măsura copiilor de şcoală primară.

Abia atunci, domnule I. C. Gârboni, aţi rămâne în istoria CULTURII bănăţene, în calitate de ctitor de instituţie de cultură. Şi vi s-ar pune şi dumneavoastră o plăcuţă cu numele inscripţionat pe noua Filarmonica Banatul.  

Comentarii

comentarii