Acasă Actualitate La mijlocul anului viitor e posibil să fie gata prima celulă a...

La mijlocul anului viitor e posibil să fie gata prima celulă a deponeului de la Ghizela

DISTRIBUIȚI

Timişul îşi “exportă” gunoiul în judeţele învecinate
Povestea deponeului de la Ghizela este una lungă care necesită timp pentru a fi spusă. În orice caz, Ghizela este locul unde s-a stabilit că se va construi viitorul deponeu ecologic al judeţului Timiş. Dar de la zis până la făcut e drum lung pe care timişenii îl simt pe pielea lor. Ghizela nu este prima locaţie unde s-a vrut să se facă deponeul ecologic iar licitaţia care care are loc în această perioadă pentru stabilirea firmei ce va construi deponeul nu este nici ea prima. În  acest timp, rând pe rând, gropile de gunoi din judeţul Timiş se închid iar gunoiul Timişului trebuie dus undeva până se va termina de construit acest deponeu. Şi va fi dus chiar şi în alte judeţe… Acum s-a comunicat însă licitaţia pentru deponeu.

Cel mai devreme lucrările încep în 1 octombrie
“Depunerea de oferte are loc până în 30 iulie. Deja s-au prezentat patru firme. Sunt interesaţi foarte mulţi. În luna august se va efectua evaluarea ofertelor pentru deponeu, dacă nu sunt contestaţii, sper să nu fie, până în 15 septembrie cred că avem contractată firma care va efectua lucrările la deponeu. Ordinul de începere a lucrărilor efective va fi la 1 octombrie, cel mai devreme”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş Adam Crăciunescu.. Conform previziunilor, la anul, în iulie-august, va fi construită prima celulă de la deponeu, prima alveolă.

E posibil ca o parte din gunoi să fie dus la Bocşa
Un alt lucru care arde este închiderea gropilor de gunoi deja existente. Toate trebuie închise, fiecare având un termen bine stabilit până când se va mai putea deversa gunoi în acel loc. În 15 iulie este momentul când sunt închise gropile din mediul rural. În Timiş se vor mai depune încă în unele zone. În aceste câteva locuri se va aduna gunoiul din zona respectivă. E posibil ca o parte din guniul din mediul rural din Timiş să ia drumul Bocşei, în judeţul Caraş-Severin. “Sper să rezolvăm un contract cu autorităţile locale de la Bocşa Română. Acolo au un deponeu care funcţionează încă doi ani de zile. Bocşa pentru cei care sunt în zonă. Vom avea o întâlnire cu reprezentanţii celor din zonă în aşa fel încât să micşorăm distanţa de transport. Cheltuielile de transport le suportă fiecare serviciu de salubritate din localităţi. Ştiau că aceste gropi de gunoi se închid”, mai spune Crăciunescu.

Timişoara – Hunedoara
Şi în locaţiile din Timiş unde se va duce gunoi din alte părţi mai sunt unele voci care nu sunt de acord cu acest lucru. “Mai e câte o voce ici-colo, dar sperăm ca în şedinţele din consiliul local să se aprobe. Nu au argumente”, spune vicepreşedintele Adam Crăciunescu. O groapă de gunoi în funcţie de suprafaţa gropii, sub un hectar, costă pentru a fi închisă între 20.000-50.000 RON. Şi dacă în ceea ce priveşte mediul rural timişean o parte din gunoi e posibil să fie dus la Bocşa, în alt judeţ, gunoiul Timişoarei va fi cărat tocmai la Hunedoara. “Pentru Timişoara rămâne varianta de la Hunedoara. Deja cred că au începput să ttransporte la Hunedoara”, spune Crăciunescu.

Comentarii

comentarii