Acasă Actualitate La mulţi ani, Banatule!

La mulţi ani, Banatule!

408
DISTRIBUIȚI

Astăzi este Ziua Banatului! Ea marchează data de 21 iulie 1718, considerată a fi una dintre cele mai importante pentru istoria Banatului, pentru că atunci s-a semnat Tratatul de la Passarowitz, între Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană şi Imperiul Otoman.

În baza respectivului document, Banatul şi alte teritorii stăpânite de otomani aveau să fie încorporate Casei de Habsburg, punctând momentul în care Banatul a devenit din nou o provincie europeană şi creştina, iar măsurile luate de noua administraţie au reconstruit aproape de la zero o regiune aflată în degringoladă.

Ziua de 21 iulie 1718 a dus la apariţia unei noi “Ţări de Coroană”, numite Banatul Timişoarei, Banatul timişan sau simplu, Banat.

În perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese împotriva Veneţiei şi în luptele purtate în Grecia, dar au fost înfrânţi la Petrovaradin (1716) de către trupele imperiale habsburgice conduse de printul Eugen de Savoia.

Tratatul de la Passarowitz din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a încheiat războaiele, iar Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timişoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Casei de Habsburg. Belgradul şi Oltenia au fost reobţinute ulterior de Imperiul Otoman, în 1739, prin Tratatul de la Belgrad.

Comentarii

comentarii