Acasă Actualitate La Opera Română Timișoara, a fost dezvelită sculptura lui Ioan Holender, cel...

La Opera Română Timișoara, a fost dezvelită sculptura lui Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 25 mai, la Opera Națională Română Timișoara, a avut loc amplasarea sculpturii baritonului Ioan Holender impresar artistic și cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena – 19 ani.

Creația realizată din bronz poartă semnătura artistului Peter Jecza. Cu acest prilej a fost susținut și un moment artistic cu artiști ai Operei Naționale Timișoara.

Cristian Rudic, directorul ONR Timișoara, l-a numit pe Ioan Holender, “acest mare om de teatru liric!”

“Este unul dintre cei mai mari directori de operă pe care i-a avut mapamondul. Este un fiu al Timișoarei, prima operă pe care a servit-o a fost aici”.

Maestru Ioan Holender a recunoscut că dezvelirea unui bust al unui om în viață e cam ciudată, dar asta e…! Lucrarea artistică a fost realizată cu mulți ani în urmă.

“Este o întâlnire cam ciudată, eu fiind în viața, să se descopere bustul meu. A fost făcut de marele Peter Jecza, când aveam 70 de ani, în urmă cu 19 ani. E foarte demult. Au trecut 19 ani de atunci. Domnul Jecza a făcut acest bust când am împlinit 70 de ani. Atunci bustul lui Jecza a plecat la Viena și a stat la Viena. Acolo eram eu cu bust, deja era curios atunci. Omul ăsta trăiește, este în viață și se uită la bustul lui. Era ceva ciudat. De fapt, oamenii se uitau la bustul lui Jecza nu la bustul meu”, a povestit Holender, plin de umor.

După ce opera sculpturală s-a întors la Timișoara, s-a pus problema ce să facă astfel cu ea “că doar n-o să-l duc acasă să mă uit la el, să se uite nevastă mea la el”.

Și atunci s-a hotărât ca bustul să navigheze la începutul-începuturilor, la Opera Națională din Timișoara.

“Și am adus bustul înapoi în acest lăcaș de cultură”, a concluzionat maestrul Ioan Holender, spre deliciul celor prezenți.

Comentarii

comentarii