Acasă Actualitate La Predeal, un candidat la alegerile locale a fost respins pentru că...

La Predeal, un candidat la alegerile locale a fost respins pentru că nu avea domiciliul în oraș. La Timișoara, nu

314
DISTRIBUIȚI

În august 2020, Biroul Electoral de Circumscripție Predeal respingea propunerea de candidatură a Cristinei-Gabriela Frențiu, candidat independent la consiliul local al aceluiași oraș, pe motiv că nu are domiciliul pe teritoriul UAT-ului în care urma să fie aleasă. 

Decizia Biroului electoral a avut la bază dispozițiile art. 4, art. 5, art. 7 din Legea nr. 115/2015 și art. 40 alin. 3 din Constituție, cu privire la condițiile de vârstă, de domiciliu, și de cetățenie. Legea 115/2015 prevede, la art.4 alin. (2), că „pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese”, iar la art. 5 alin. (1), că „cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege și de a fi aleși în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi”.

La Timișoara, unde sunt valabile aceleași norme legale și constituționale, Biroul electoral a luat însă, anul trecut, o decizie contrarie.

Comentarii

comentarii