Acasă Actualitate La Primăria Timişoara, dezbatere publică pentru un nou împrumut de peste 200...

La Primăria Timişoara, dezbatere publică pentru un nou împrumut de peste 200 de milioane de lei

509
DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timişoara va organiza marţi, 11.12.2018, ora 13, în sala de şedinţe  a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, dezbaterea publică pe marginea „Proiectului de hotărâre privind aprobarea contractării unor finanţări rambursabile interne/externe în valoare totală de 213.705.516 lei, din care: maxim 100.000.000 lei în vederea asigurării finanţării investiţiilor publice de interes local, precum şi 113.705.516 lei necesari refinanţării unor împrumuturi în vederea optimizării serviciului datoriei”.

La dezbatere sunt aşteptate să participe toate persoanele interesate. Cei interesaţi se pot adresa şi în scris, Direcţiei Secretariat General  –  Serviciul Administraţie Locală, sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro. , până la data de 11.12.2018, ora 11. Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusive pe marginea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant.

Primarul Nicole Robu a anunţat recent că administraţia locală vrea să mai angajeze un credit de circa 215 milioane de lei, în afară de recentul credit luat pentru Colterm. Jumătate care ar urma să fie folosiţi pentru rambursarea creditelor contractate de fosta administraţie Ciuhandu şi unul luat în mandatul Robu, iar cealaltă jumătate, să fie folosiţi pentru dezvoltarea oraşului, spre a-l pregăti pentru anul 2021, al capitalei Culturale Europene.

“Şi noi, PMT, mai avem credite bancare, unul luat cu mine ca primar, de la Banca Mondială, din care am rambursat o parte. Cu acel credit am susţinut implementarea proiectelor pe fonduri europene, evident că nu am putut folosi în alte scopuri banii, iar acum suntem în rambursarea lui. Dar vrem să luăm un credit de circa 200 de milioane de lei la PMT, nu pentru Colterm, pentru două lucruri: pe de-o parte, rambursarea creditelor bancare luate de fosta administraţie şi unul singur cu mine ca primar. Asta, pentru că acum se pot lua credite în condiţii mai avantajoase decât atunci, potrivit studiului prezentat nouă de consultantul nostru. Adică plătim acele credite şi rămânem cu unul singur, de acum înainte, mai avantajos.

Cealaltă jumătate din creditul pe care vrem să-l luăm va fi dedicat dezvoltării oraşului, pentru că vom fi CEC în 2021, mergem cu proiecte la maxim pe fonduri europene. Din păcate, Ghidul pentru axa retro este foarte prost făcut de parcă s-ar dori să vină cât mai puţini bani în România, spre deosebire de Polonia. Noi, de exemplu, nu am putut să intrăm cu pasajele şi cu alte lucruri făcute deja, pe axa retro, pentru că aşa e făcut Ghidul.

Accesăm fonduri în primul rând la Infrastructură, peAxa 4 Mobilitate, unde sunt 54 de milioane de euro pe 7 ani, nu e o sumă aşa de mare. Aplicăm pe toate axele, dar ne trebuie bani ca să continuăm cu modernizarea infrastructurii de mobilitate, pentrue ducaţie, sănătate, pentru construirea centrului multiplex cultural, pentru reabilitarea cinematografelor pentru a le face centre multiculturale, pentru poduri, pasaje, ne trebuie foarte mulţi bani. Jumătate din acel credit vizează aceste obiective”, a explicat primarul Nicolae Robu într-o recentă dezbatere publică.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii