Acasă Actualitate La sesizarea PSD, Prefectura Timiș atacă în instanță modalitatea de împărțire a...

La sesizarea PSD, Prefectura Timiș atacă în instanță modalitatea de împărțire a fondurilor de la CJT către primăriile din județ. CJ Timiș acuză Prefectura de răzbunare politică

DISTRIBUIȚI

Consilierii județeni ai PSD au sesizat Prefectura Timiș pe tema deciziilor Consiliului Județean de împărțire către primăriile din județ a sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean și a celor defalcate din taxa pe valoarea adăugată către primăriile din județ. Decizia Prefecturii e motivată prin lipsa unor criterii clare pe baza cărora s-au dat banii.

 

”Instituția Prefectului – Județul Timiș a atacat astăzi Hotărârile Consiliului Județean Timiș nr. 23 și nr. 24 din 23.01.2024 privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean și a celor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

În urma controlului de legalitate exercitat în temeiul art. 252 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2024 și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024”, a anunțat Instituția Prefectului Timiș, sub semnătura prefectului Mihai Ritivoiu.

În sprijinul celor expuse, prefectul dă ca exemplu comuna Margina.

”Un singur exemplu: comuna Margina are cea mai extinsă rețea de drumuri comunale din județ, în lungime de 57 de km. A solicitat o finanțare de 2.000.0000 de lei și a primit suma infimă de 245.000 lei, cu mult sub alte comune ce au un număr mult mai redus de kilometri. De asemenea, Consiliul Județean Timiș a considerat că cele două municipii ale județului, respectiv Timișoara și Lugoj, nu au nevoie de fonduri, alocându-le 0 lei”, mai anunță prefectul de Timiș.

Deși textual anunțul prefecturii nu face referire la apartenența politică a primarilor, la ilustrarea comunicatului folosește statistici exact referitoare la aceste criterii, cele acuzate și de consilierii PSD care au sesizat Instituția Prefectului.

CJ Timiș acuză Prefectura de răzbunare politică, în urma contestației pe tema împărțirii banilor spre primăriile din județ

„Peste 64 milioane de lei destinați județului, blocați de prefectul de Timiș”, spune conducerea administrației județene, după anunțul contestației depuse de Prefectura Timiș pe tema alocării banilor din fondurile repartizate primăriilor timișene pentru susținerea programului de dezvoltare și de infrastructură locală, alături de sumele alocate drumurilor comunale și județene.

Conducerea administrației județene reamintește că modul de împărțire a fondurilor a fost deja votat de plenul CJT.
”La propunerea președintelui CJ Timiș, aproape 40 milioane de lei urmau să ajungă către primăriile din județ, iar 27 milioane de lei către drumuri. Alocările au fost votate în plenul CJ Timiș și au obtinut majoritatea voturilor consilierilor, însă grupul PSD s-a arătat nemulțumit de împărțirea banilor și a atacat HCJ-urile”, anunță CJT.
Alin Nica numește decizia Prefecturii ca fiind doar răzbunare politică.
“Nu există temei legal pentru decizia prefectului, este pură răzbunare politică. Hotărârile nu încalcă niciun articol de lege. Din păcate, cel mai probabil, acești bani se vor pierde deoarece procedura e greoaie și dacă depășește un an, fondurile avute în discuție ajung la bugetul de stat. Prefectura a comunicat niște grafice privind alocările de fonduri, pe partide politice, fapt profund greșit. În mod normal, prefectul nu ar trebui să facă politică, dar nu a rezistat comenzii venite pe linie de partid, de la PSD” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Bugetele locale ale primăriilor timișene urmează să fie votate de consiliile locale fără sumele alocate de Consiliul Județean Timiș, mai atrage atenția instituția.

Pe un caz similar, în urmă cu un an, patru primării din Timiș au atacat, la fel, modul de alocare a banilor din fondurile amintite, dar au pierdut în instanță.

Comentarii

comentarii