Acasă Economic La Timişoara apartamentele au devenit mai scumpe decât anul trecut

La Timişoara apartamentele au devenit mai scumpe decât anul trecut

DISTRIBUIȚI

Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru a patra lună a anului, 1.004 euro/mp util, este cu 0,1% mai mare decât cea înregistrată în luna martie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut însă, apartamentele la nivel naţional sunt mai ieftine cu 4,3%. Totuşi, pentru prima dată de la începutul crizei imobiliare, asistăm la o premieră: în Timişoara, atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi, preţul mediu cerut în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare este mai mare decât în urmă cu 12 luni. 

În ultima lună, evoluţiile au fost diferite de la un oraş la altul, astfel încât dacă în Timişoara sau Ploieşti au fost înregistrate scăderi, în Cluj-Napoca preţurile apartamentelor au crescut în ultima lună. „Deşi nu există niciun motiv real pentru care oferta să nu se ajusteze în continuare în conformitate cu cererea, preţurile apartamentelor pe anumite categorii se menţin de la începutul anului, ba chiar pe alocuri cresc uşor de la o lună la alta. În prezent, asistăm în mod paradoxal, la o rezistenţă din partea proprietarilor care nu ştiu dacă mai poate dura pentru mult timp, în condiţiile în care volumul clienţilor solvabili pe actuala formulă a programului Prima Casă pare să fie aproape de epuizare”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro. 

 
Timişoara 
 
În ciuda unui început promiţător de an pentru proprietarii din Timişoara, luna aprilie aduce preţuri mai mici pe piaţa rezidenţială din cel mai mare oraş din vestul ţării. Apartamentele din acest oraş s-au ieftinit cu 0,7% în ultimele treizeci de zile, sub influenţa evoluţiei preţului la apartamentele noi. Totuşi, valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată la nivelul oraşului pentru cea de-a patra lună a anului, 807 euro/mp util, este cu 0,5% mai mare decât valoarea înregistrată în urmă cu 12 luni, Timişoara fiind de altfel singurul oraş analizat în care atât pe segmentul nou cât şi pe cel vechi, apartamentele sunt mai scumpe decât acum 12 luni. Diferenţa este mai mare în cazul unităţilor vechi care, cu o valoare medie de 800 euro/mp util, sunt cu 1,3% mai scumpe decât acum un an. În aprilie, preţul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a ajuns la 864 euro/mp util, cu 0,3% mai mult decât în urmă cu 12 luni. În ultimele treizeci de zile, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 800 euro, cu 0,1% mai mult decât în martie, respectiv cu 1,3% mai mult decât în urmă cu douăsprezece luni. Apartamentele vechi cu două camere sunt singurele care s-au ieftinit în luna aprilie. În acelaşi interval, garsonierele, dar mai ales apartamentele cu trei camere au înregistrat creşteri de preţ de 0,6%, respectiv 1%. În comparaţie cu luna aprilie 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între +0,4% în cazul garsonierelor şi +3,4% în cazul unităţilor cu trei camere.
 
Bucureşti
 
Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti înregistrează, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.146 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în uşoară creştere. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din Bucureşti sunt în prezent cu 3,2% mai ieftine. Totuşi, spre deosebire de segmentul nou unde a fost înregistrată o creştere, apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit în ultimele treizeci de zile. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna aprilie la valoarea de 1.325 euro/mp util, în creştere cu 0,3% faţă de luna martie. În comparaţie cu aprilie 2011, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală este în prezent cu 4,7% mai mic. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o garsonierele noi, care s-au scumpit în ultimele 30 de zile cu 1%. Preţurile apartamentelor noi cu două şi trei camere au înregistrat o creştere de 0,3%, respectiv 0,2% în aprilie. Luna aprilie a adus modificări de preţuri şi în cazul apartamentelor vechi din Capitală, însă în sens invers. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.068 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,5% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De altfel, valoarea actuală este foarte apropiată de pragul minim atins pe segmentul apartamentelor vechi din Capitală (1.067 euro/mp util, februarie 2012). Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere care s-au ieftint cu 1,2%. Garsonierele s-au ieftinit cu 0,5% în acest interval. În acelaşi timp, unităţile vechi cu trei camere s-au scumpit cu aproape 1%.
 
Braşov 
 
Preţurile apartamentelor din Braşov au avut o evoluţie în uşoară creştere, în ultimele treizeci de zile. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna aprilie, o valoare de 864 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,2% mai mult decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu doar 0,8% mai mic. Totuşi, preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a scăzut în ultimele treizeci de zile cu 1,7%, de la 934 euro/mp util până la valoarea de 918 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt cu doar 1,7% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna aprilie a ajuns la o valoare medie de 857 euro/mp, apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni, dar în creştere cu 0,4% faţă de luna anterioară. Dacă preţul garsonierelor nu a înregistrat modificări foarte relevante, apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit în intervalul analizat cu 1,5%, acest tip de proprietate fiind mai scumpă în prezent decât în urmă cu 12 luni. Contrar însă, preţul apartamentelor cu trei camere a suferit o contracţie de 0,7% în aprilie. În comparaţie cu aprilie 2011, cea mai mare diferenţă de preţ, de 2,4%, este întâlnită la garsoniere. 
 
Cluj-Napoca 
 
După câteva luni de scădere, în aprilie, preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca s-au scumpit cu 1,1%, un procent destul de ridicat pentru un interval de 30 de zile. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna aprilie are o valoare medie de 950 euro/mp util. Valoarea actuală este cu 3,3% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Surprinzător, creşterea de preţ a fost mai accentuată pe segmentul vechi, apartamentele vechi scumpindu-se cu 1,5% în ultimele treizeci de zile. Pe segmentul nou, ajustarea de preţ a fost de 0,8%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu 3,3%. Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 990 euro/mp util, în a patra lună a anului, cu 1,5% mai mult decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu 1,5% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, creşterea a fost liniară. În cazul garsonierelor şi al unităţilor cu trei camere, a fost constatată o creştere de 2,6%, respectiv 2,1%. De altfel, garsonierele vechi din Cluj-Napoca sunt cu 0,6% mai scumpe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Unităţile cu două camere s-au scumpit în acest interval cu 1,3%. 
 
Constanţa
 
Apartamentele scoase la vânzare în Constanţa continuă să se ieftinească, astfel încât, în luna aprilie preţul mediu cerut pentru unităţile scoase la vânzare aici a înregistrat o scădere, de 0,4%. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul oraşului a atins valoarea de 911 euro/mp util. În ceea ce priveşte evoluţia preţului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scăzut cu 2% de la 943 euro/mp util până la 924 euro/mp util. Tendinţa de scădere nu s-a manifestat însă la fel de accentuat în cazul apartamentelor vechi. Preţul mediu pe metru pătrat util în acest caz a înregistrat, în luna aprilie, o scădere de doar 0,1%, atingând valoarea de 908 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa rămân, în medie, cu doar 4,1% mai mici, o diferenţa mai mare fiind constatată în cazul unităţilor noi. Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 0,1% în luna aprilie, atingând valoarea de 908 euro/mp util, cu 3,7% mai mică decât în urmă cu 12 luni. În aceste ultime treizeci de zile, unităţile cu trei camere s-au ieftinit cu 0,8%. Totuşi, în aceeaşi perioadă, garsonierele s-au scumpit cu 1,4%, iar preţul apartamentelor cu două camere a înregistrat o creştere de 0,4%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul unităţilor cu trei camere care sunt cu 4,3% mai ieftine în prezent. 
 
Ploieşti 
 
Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti, indică, pentru luna aprilie, o valoare medie de 855 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o scădere de 0,6% înregistrată în ultimele treizeci de zile, preţurile apartamentelor din Ploieşti continuă să aibă o evoluţie în ton cu cea înregistrată în primele luni din acest an. În comparaţie cu luna aprilie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu 4,5% mai mici, aici înregistrându-se cea mai mare diferenţă de preţ dintre toate oraşele analizate, în comparaţie cu 12 luni în urmă.

Comentarii

comentarii