Acasă Actualitate La Timișoara s-a inaugurat al treiea centru regional al proiectului „Acționăm responsabil!...

La Timișoara s-a inaugurat al treiea centru regional al proiectului „Acționăm responsabil! – Rețeaua Socială RSC”

DISTRIBUIȚI

Federația Junior Chamber International (JCI) România, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, alături de Asociația “Institutul pentru Politici Sociale” a reunit reprezentanți din organizaţii non-guvernamentale, companii, asociaţii de IMM-uri, camere de comerţ, factori de decizie şi mass-media la conferinţa de lansare al celui de-al 3-lea centru regional al proiectului „Acționăm responsabil! – Rețeaua Socială RSC”. 

Centrul Regional Vest al proiectului “Acţionăm Responsabil! – Reţeaua Socială RSC” a fost lansat sub deviza “Acţionez Responsabil – context: Viziune, Acţiune, Responsabilitate”, marți, 10 mai, la Hotel Timişoara. Proiectul „Acţionăm Responsabil! – Reţeaua socială RSC” este un proiect în valoare de 3 milioane de Euro, ce se desfăşoară pe o durată de 3 ani, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Inaugurat la aproape 3 luni de la evenimentul de lansare a proiectului ce urmărește, printre altele, formarea unui grup de experţi care să consilieze şi să susţină implementarea proiectelor de responsabilitate socială corporatistă (RSC) în România, centrul din Timişoara va avea rolul de a disemina informația în regiunea de Vest a țării și de a colecta informația necesară pentru elaborarea ghidului de bune practici în RSC din întreaga regiune. În ce privește inaugurarea noului centru, Rodica Lupu declară: “Prin crearea centrelor regionale dorim să venim cât mai aproape de toți cei interesați de sau implicați în activități sociale și de mediu. Vom obține, astfel, o acoperire națională a acestui efort de conștientizare, promovare și responsabilizare cu privire la dezvoltarea comunităților românești. Sperăm ca acest eveniment să fie începutul unui dialog continuu între organizațiile interesate de practica RSC la nivel regional”. Reţeaua, prin centrul său regional din Vest, îşi propune să valorifice atribute precum participarea, ajutorarea reciprocă, rezolvarea problemelor, integrarea şi acţiunea socială, facilitând astfel transferul de cunoştinţe şi experienţă de la cei mai puternici actori din sfera responsabilităţii sociale corporatiste către persoane şi organizaţii care sunt interesate, dar nu dispun de resurse pentru a implementa astfel de iniţiative.

Conferinţa desfășurată marți, 10 mai, la Timişoara ,s-a desfăşurat în 2 panel-uri cu un total de 12 prezentări, fiecare dintre acestea fiind urmată de o dezbatere realizată împreună cu participanţii din sală precum şi cu ceilalţi invitaţi. Temele de referinţă abordate la conferinţă au dezbătut sustenabilitatea proiectelor mari de RSC implementate până acum în zona Vest. consultarea comunităţii pentru identificarea problemelor, cooptarea administraţiei publice în implementarea acestor iniţiative, conceptul de co-responsabilitate şi teritoriul de co-responsabilitate, implicarea actorilor din zona corporatistă în elaborarea programelor şi strategiilor de responsabilitate socială pe termen lung, relaţia de parteneriat ONG-uri – companii, programe de RSC cu impact intern în cadrul companiilor și ce au de câştigat părţile implicate în programe de responsabilitate socială. La conferinţa desfășurată la Timișoara, pe data de 10 mai, au participa ca vorbitori Cristian Popescu – Fundaţia Rudolf Walter – proiecte sociale de succes; Mihai Gafencu – Vicepreşedinte naţional al organizaţiei “Salvaţi Copii” – finanţarea proiectelor sociale, parteneriatul public/privat în cadrul unor proiecte sociale; Anca Buciu – Director Resurse Umane Eta2u Computer – proiecte de dezvoltare comunitară; Mihaela Veţan – Preşedinte Centrul de resurse pentru iniţiative etice şi solidare (CRIES) – conceptul de coresponsabilitate si teritoriul de coresponsabilitate; Roxana Damaschin-Tecu – Director Dezvoltare Nesst România – Economia socială şi rolul unor astfel de întreprinderi în societate; Doru Torge – Director General Ferring Pharmaceuticals – Responsabilitatea faţă de angajaţi şi programe pentru dezvoltarea angajaţiilor; Valentin Pop – Expert regional principal zona Vest ”Acţionăm Responsabil! – Reţeaua Socială RSC” – CSR-ul ca şi unealtă de management în companii. Participanţii la conferinţă au analizat sustenabilitatea proiectelor mari de RSC implementate până acum în regiunea de Vest; de asemenea, s-a discutat despre gradul de implicare a actorilor din zona corporatistă în elaborarea programelor şi strategiilor de responsabilitate socială pe termen lung, precum și despre problema consultării comunităţii pentru identificarea problemelor cu adevărat importante ale acesteia. 
Proiectul Acţionăm responsabil! – Reţeaua Socială RSC este destinat promovării dialogului social şi soluţionării provocărilor cu care diferite organizații se confruntă în implementarea iniţiativelor de responsabilitate socială corporatistă. Proiectul urmăreşte atragerea a peste 30 de organizaţii din 8 regiuni ale țării, precum și formarea unui grup de experţi care să consilieze şi să susţină implementarea proiectelor de responsabilitate socială corporatistă (RSC) în România. De asemenea, programul are în vedere şi elaborarea unui ghid de bune practici pentru actorii sociali, fie ei organizaţii sau indivizi. Acest ghid va diferenţia campaniile ce investesc în comunitate de acelea de marketing social, a căror finalitate nu se regăseşte în evoluţia comunităţii. Proiectul „Acţionăm responsabil! – Reţeaua Socială RSC” se va derula pe o perioadă de trei ani, la nivel naţional, acoperind toate cele 8 regiuni de dezvoltare prin intermediul centrelor regionale: București, Iaşi, Cluj, Sibiu, Timişoara, Craiova, Constanţa şi Ploieşti. Obiectivul proiectului este de a dezvolta o metodologie pentru iniţierea şi implementarea proiectelor de RSC, cu accent pe domeniul educaţional, în scopul responsabilizării factorilor de management şi îmbunătăţirii cooperării între diverşi factori-cheie ai societăţii civile, precum şi al dezvoltării capacităţii partenerilor sociali. Cu peste 120 de ore de asistenţă în domeniul Responsabilităţii Sociale Corporatiste, menite a susţine companiile ce nu au realizat niciodată proiecte sociale, dar şi-au manifestat interesul în acest domeniu, proiectul ”Acționăm responsabil! – Rețeua socială RSC” îşi propune susţinerea creşterii numărului de proiecte realizate pentru societatea civilă în domenii precum: sănătate, protecția socială, educația sau protecția mediului.
 

Comentarii

comentarii