Acasă Actualitate La Timișoara, agentul termic este încă sub parametrii optimi, iar stocul de...

La Timișoara, agentul termic este încă sub parametrii optimi, iar stocul de cărbune este în continuare limitat. „Au primit banii de câteva zile, dar stau cu ei în conturi, neștiind ce să facă cu ei!”

DISTRIBUIȚI

Roxana Iliescu, consilier local PRO România la Timișoara, atacă din nou administrația Fritz în problema termoficării din oraș. Ar fi fost primiți banii „cerșiți de la Guvern”, însă aceștia încă nu sunt folosiți pentru a asigura continuitatea serviciilor de termoficare. Agentul termic încă este livrat sub parametrii optimi, iar stocurile de cărbune sunt, și acum, limitate.

„După ce au cerșit disperați bani de la Guverrn, acum că i-au primit de câteva zile, stau cu ei în conturi, neștiind ce să facă cu ei! Și asta, în contextul în care furnizorii sunt plătiți când și cum (existând oricând riscul real de întrerupere a livrării materiei prime) iar societatea ÎNCĂ NU livrează apă caldă și căldură la parametri necesari (agentul termic pleacă astăzi către cetățeni la o temperatură de 40,5 grade în loc de 47,5 grade- evident, pentru că nu dispun de cantitatile necesare de materie primă)”, scrie Roxana Iliescu, în ultima sa postare pe rețelele de socializare.

Tot aceasta spune că asigurarea căldurii și apei calde în Timișoara rămâne „precum mersul pe sârmă”. Colterm are în stoc doar 2.000 de tone de cărbune, adică necesarul consumului pentru o zi și câteva ore. Asta în condițiile în care arderea cărbunelui ar duce la un cost de 284 lei/Gcal), pe când prin arderea gazului costul este estimat la 833 lei/Gcal. Cu tot cu transport și distribuție, prețul final ar ajunge la 990,03 lei Gcal – la o pondere de 48,5% ardere gaz și 51,5% ardere cărbune, așa cum a calculat conducerea Colterm atunci când a propus noile tarife. Problema principală, în opinia Roxanei Iliescu, este că nu s-a asigurat stocul de cărbune încă din vară.

„Este mai mult decât evident faptul că societatea are nevoie de toți cei aproximativ 54 mil. lei URGENT, pentru a ieși din situația asta cu sabia deasupra capului! Și acest lucru s-ar putea materializa imediat cu adoptarea unei HCL privind aprobarea achitării către Colterm a facturii aferente pierderilor induse tehnologice pe anul 2020 (factura Colterm către PMT este de vreo 50 mil. lei). Cu acești bani, Colterm ar putea plăti în avans cantitatea necesară de cărbune pentru perioada decembrie 2021- aprilie 2022, undeva la 150.000 tone (aproximativ 30 mil. lei) și de diferența de aproximativ 24 mil. lei gaz (necesarul pentru aproximativ o lună și jumătate)”, propune consiliera locală PRO România.

În plus, o altă greșeală a actualei administrații ar fi că nu a ținut seama nici de prevederile Legii 82/1992, potrivit cărora aveau posibilitatea constituirii unui stoc de siguranță pentru o cantitate de 250.000 tone cărbune, cu plata inițială din surse guvernamentale, pe care Colterm ar fi putut să-l consume sub formă de împrumut. De asemenea, nici nu a fost aprobată din timp revizia celui de al treilea cazan de la CET Sud.

„Proști făcuți grămadă fiind, acum au fost nevoiți să scoată bani din buzunar să plătească un terț pentru finalizarea reviziei în cel mai scurt timp, în contextul în care societatea în anii precedenți a realizat aceste revizii cu poprii oameni, dar ce-i adevărat, nu sub presiunea timpului, făcând aceste lucrări la timpul lor. Nu luați în seamă lucrurile trăsnite afirmate de unii conform cărora CET Sud nu poate funcționa cu cele trei cazane simultan existând risc de avarii, că nu-s altceva decât dezinformări penibile. Astea fiind spuse, se pare că nici măcar acum nu s-au trezit și tot cu mintea încurcată sunt acești salvatori ai timișorenilor! În loc să tranșeze problemele cu adevărat importante pentru Colterm, precum virarea banilor primiți de la Guvern, prețul Gcal și numirea unui administrator special competent, livrează sinecuri pentru useriști în Colterm și în alte societăți/structuri, pentru că atât pot și atât îi duce capul!”, încheie Roxana Iliescu.

Comentarii

comentarii