Acasă Actualitate La Timișoara, câinii care nu sunt de rasă vor putea fi sterilizați...

La Timișoara, câinii care nu sunt de rasă vor putea fi sterilizați gratuit. Chiar și cei care au stăpân

DISTRIBUIȚI

Vineri, 29 iulie, Primăria Timișoara anunță că stăpânii câinilor care nu sunt de rasă își vor putea duce gratuit patrupezii la sterilizat. Nu este prima dată când municipalitatea organizează o astfel de acțiune. Costul va fi acoperit complet din bugetul local, urmând a fi lansată și licitația pentru desemnarea serviciilor veterinare aferente. Costul total estimat al inițiativei este de 318.622,50 de lei (cu TVA).

„Stăpânii câinilor care nu sunt de rasă au obligația microcipării și sterilizării acestora, astfel încât să fie prevenit abandonul. Până acum, mai multe organizații neguvernamentale au realizat campanii de sterilizare gratuită în Timișoara cu sprijinul primăriei. Pentru a asigura gestionarea populaţiei de câini fără stăpân, prevenirea abandonului și promovarea respectării legislației specifice și a creșterii responsabile a animalelor de companie, Primăria Timișoara va face o nouă campanie de sterilizare gratuită”, transmit vineri reprezentanții municipalității.

Pentru a putea derula campania, este necesară aprobarea Studiului de fundamentare, Caietului de sarcini și a Contractului cadru privind achiziţia, prin concesionare, de servicii medical veterinare: sterilizarea câinilor aparţinând rasei comune şi metişii acestora, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice cu venituri reduse și domiciliul sau reşedinţa în Timişoara. Astfel, a apărut și proiectul de hotărâre care va ajunge pe masa consilierilor locali.

„Deţinătorii de câini de rasă comună sau metişi care doresc să beneficieze de subvenţionarea sterilizării câinilor pe care îi deţin depun o solicitare în acest sens la consiliile locale. Consiliile locale transmit persoanelor care au făcut solicitarea adresa cabinetelor medicale veterinare de liberă practică către care s-a făcut concesionarea sterilizărilor, împreună cu un bon de ordine cu numele şi adresa deţinătorului câinelui, care va fi parafat şi semnat de medicul veterinar după efectuarea operaţiei de sterilizare. Conform legislației în vigoare, consiliile locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea acestor câini, prin concesionarea operaţiunilor de sterilizare către unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii. Prin sterilizare vor putea fi evitate alte costuri pentru gestionarea populației de câini fără stăpân, în mod particular privind prinderea și îngrijirea puilor abandonați”, mai transmit reprezentanții primăriei.

Licitația publică deschisă pentru achiziţia de servicii medical-veterinare ar urma să pornească de la valoarea estimată de 267.750 lei fără TVA, respectiv 318.622,50 lei cu TVA, iar durata contractului de concesiune este de 2 ani sau până la epuizarea sumei. Suma pentru un câine ar fi de 107 lei fără TVA. 2500 de câini ar putea fi sterilizați, după cum arată o estimare făcută de departamentul de specialitate al primărie.

Comentarii

comentarii