Acasă Actualitate La Timișoara există un sistem unic de verificare a cazărilor pentru refugiații...

La Timișoara există un sistem unic de verificare a cazărilor pentru refugiații ucraineni

DISTRIBUIȚI

Campania ”Timișoara pentru Ucraina” este activă de aproape două săptămâni și în ultimele zile s-a concentrat pe primirea refugiaților care ajung în oraș și au nevoie urgentă de ajutor. Timișoara pentru Ucraina derulează un sistem unic în țară, de verificare a cazărilor unde ajung refugiații ucraineni.

Cei care oferă locuri de cazare le înscriu pe o platformă dedicată https://timisoarapentruucraina.ro/ro/register. De acolo, ofertele sunt preluate de o echipă de la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara împreună cu ONG-ul specializat pentru ajutorarea refugiaților, LOGS. Echipa merge pe teren la fiecare cazare înscrisă și verifică pe baza unui chestionar, dacă condițiile de cazare oferite sunt decente și locul este sigur. Doar cazările care sunt validate vor primi refugiați. Odată cazați, echipa va ține în continuare legătura cu ei.

„Sunt persoane vulnerabile – mame, copii, persoane în vârstă – pentru a căror siguranță devenim responsabili. Acest mecanism de verificare al cazărilor la care îi ducem pe refugiați este un proces colaborativ în care își unesc forțele mai mulți parteneri. Răspunsul venit din partea oamenilor și a societății civile din Timișoara în urma apelului făcut de primărie este copleșitor. Doresc să le mulțumesc donatorilor, firmelor, organizațiilor implicate pentru sprijinul lor și în mod special voluntarilor pentru organizarea exemplară făcută în doar câteva zile. Vrem să-i ajutăm într-un mod cât de concret posibil pe cei care fug din calea războiului, lăsând în urmă toate lucrurile pentru care au muncit întreaga viață”, Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Până azi dimineață au fost înscrise în platformă 111 oferte de cazare, dintre care au fost verificate 64 de locuri oferite de persoane fizice. Echipele sunt zilnic pe teren, validând în continuare spațiile disponibile. 60 de persoane au fost cazate prin această inițiativă până acum, iar alte 13 s-au înscris în program pentru alte nevoi precum hrană, integrarea în comunitate sau școli pentru copii.

”Sistemul de verificări unic în țară este unul cu adevărat necesar. Dintre cei care vin în România mulți nu cunosc limba sau nu vorbesc engleza. Cu toate acestea, cu toții au nevoie de spații sigure. Chiar dacă au nevoie pentru câteva zile sau pe perioade mai lungi, este important să se simtă în siguranță. Direcția de Asistență Socială împreună cu LOGS – Grup de Inițiative Sociale au verificat toate cazările unde se află refugiați și putem spune că mulți sunt uimiți de condițiile bune puse la dispoziție. Toate cazările sunt înscrise pe https://timisoarapentruucraina.ro/ro și îi încurajăm pe toți cei care pot oferi locuri, să le înscrie în continuare în platformă. Ne bucurăm că le putem oferi încredere celor care fug din calea războiului.”, transmite Eszteró Emese, Director DAS Timișoara.

Timișoara pentru Ucraina a lansat și o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta Cernăuți – oraș înfrățit cu Timișoara, care găzduiește peste 15.000 de refugiați din alte orașe afectate de bombardamente.

Partenerii campaniei încurajează inițiativele locale să îi contacteze, pentru a avea o vedere de ansamblu a tuturor resurselor, care pot fi utile refugiaților. Platforma campaniei – https://timisoarapentruucraina.ro/ro  – oferă transparență totală și oricine poate urmări în timp real care sunt nevoile și resursele disponibile. Până în prezent au fost donați 165.069 de lei de către donatori individuali și 137.668 de lei de către mai multe companii din oraș. Cheltuielile se ridică la 303.416 de lei, bani din care au fost achiziționate corturi, paturi de campanie, saltele, saci de dormit, încălzitoare pentru corturi, echipamente și provizii medicale sau dotări pentru spațiile de cazare.

O parte din aceste lucruri sunt pentru refugiații din Timișoara, iar o altă parte pentru Cernăuți, oraș ucrainean înfrățit cu Timișoara. Primul transport a inclus cinci generatoare de mare putere și alte lucruri necesare.

Companiile care doresc să se implice pot contacta coordonatorii programului prin e-mail la timisoara.pentru.ucraina@gmail.com, completând formularul de pe site-ul www.timisoarapentruucraina.ro sau prin WhatsApp, la numărul +40 741 113 952

Comentarii

comentarii